Hjem » Asker&Bærum » Reiser & opplevelser »  Verdens vakreste sjøreise

Verdens vakreste sjøreise

Da NRK bestemte seg for å følge Hurtigrutens ferd fra Bergen til Kirkenes ante de knapt hvilken formidabel suksess programmet skulle bli. Nordmenn viste seg å elske begrepet «slowtelevision». Nasjonalfølelsen svulmet, sendingen fikk skyhøye seertall og reisen utviklet seg til en folkefest av de sjeldne.

TV er vel og bra, men det er ingenting mot å oppleve turen live. Den skiftende naturen langs kysten vår vil bokstavelig talt ta pusten fra deg. For norskekysten er ubeskrivelig vakker. Speilblankt hav møter høye fjell, dype fjorder, små fiskevær og pittoreske byer. Sommerstid er kveldene lune og nord for polarsirkelen går solen aldri ned. Like spektakulært er landskapet om værgudene skulle være lunefulle – og det hender det at de er. Norge er et eldorado av vær. Utsikten kan da nytes fra en av Hurtigrutens panoramasaler – eller enda bedre, fra et boblebad på dekk. Reisen er eventyrlig, uansett! Man finner roen, kan logge helt av og ganske enkelt ta imot de mange inntrykkene som strømmer på underveis.

Lokale råvarer og lekre retter

Om bord på skipet kan man nyte den beste maten Norge kan by på. Nylig introduserte Hurtigruten et nytt matkonsept kalt Coastal Kitchen, hvor menyen er inspirert av tradisjonelle retter langs ruten. Så langt har responsen vært overveldende. Råvarene er hentet fra lokale slaktere, fiskere og bønder. Om bord blir de foredlet til de lekreste munnfuller. Ytterst kortreist, og ytterst smakfullt.
– Mange av de samme ingrediensene som brukes i restauranten benyttes også i kafeen. Deilige fiskeburgere laget på fersk fisk fra Lofoten, Finnbiff gryte av reinsdyr kjøpt fra lokale forhandlere i Finnmark, bacalao med klippfisk fra Møre m.m., forteller Cecilie Kopperud salgssjef i Hurtigruten.
Alle skal få spise godt om bord, legger hun til, mat er en viktig del av reiseopplevelsen.
 Selv om både utsikt og mat er utsøkt, ønsker også flere et avbrekk fra livet om bord. Hurtigruten har derfor utallige tilbud når skipet legger til kai. Aktive sjeler kan velge mellom fjell- og toppturer, kanopadling, fisketurer og rib-safari. Videre finnes konserter, hvalsafari, byvandringer og foredrag. Ombord er det også innslag av små og store begivenheter. I Trollfjorden, som bare er hundre meter bred, serveres det Trollsuppe på dekk. Når polarsirkelen krysses kommer Kong Neptun på besøk og på vei inn Lyngenfjorden byr kokken på ferske reker – også det på dekk.

Fantastiske weekendturer

Lenge har det hersket en forestilling om at en reise med Hurtigruten er forbeholdt mennesker med dype lommer og god tid. En lugar av første klasse og hele den vakre reisen tur retur Bergen Kirkenes koster selvsagt litt. Men mulighetene er så uendelig mange flere. Hurtigruten er ypperlig når du vil ta en kort ferie eller reise bort for helgen. Med 34 stoppesteder mellom Bergen og Kirkenes, og flyplasser nær de fleste storbyene har du mange valgmuligheter. Man kan oppleve mye bare i løpet av få dager. Hva med en tur mellom Kirkenes og Tromsø? Eller en reise fra Tromsø til Trondheim? Tromsø byr for øvrig på både på god shopping og et myldrende uteliv. En annen spektakulær tur er Bodø – Tromsø; perfekt for en romantisk miniferie. Lofotens fantastiske landskap vil utvilsomt bidra til å sett følelsene i sving.
 Turene finnes i alle prisklasser og kan gjerne kombineres med andre typer ferier og aktiviteter på land; sykkelturer, rorbuferier eller fotturer. Man kan entre skipet ett sted, forlate det et annet, for så å hoppe på igjen det tredje. Alle kan få en reise tilpasset sin livssituasjon: Enten man er nygift, har små barn, er pensjonist eller en storfamilie på tur.

Eksotiske turer gjennom fire årstider

Hurtigruten danner for øvrig den perfekte ramme for feiringer. Bursdager, bryllup, bryllupsdager, konfirmasjoner eller høytider. Besetningen, maten, atmosfæren og fasilitetene garanterer unik stemning rundt spesielle anledninger. En weekend på Hurtigruten er dessuten en strålende opplevelse for vennegjenger på tur. Vær litt utradisjonell; ta deg en helg mellom Kjøllefjord og Mehamn midtvinters, delta på snøscootersafari og opplev nordlyset, oppfordrer Cecilie Kopperud. Noe mer eksotisk finnes knapt, det kan jeg garantere!
 For selv om sommersesongen er fristende er det viktig å merke seg at Hurtigruten har unike tilbud hele året. Det finnes ikke høy- og lavsesonger. Det finnes årstider. Og her i Norge er vi så heldige å ha fire av dem. Særlig kan brytningene mellom årstidene være vakre. Sensommeren og høsten er intet unntak. Landskapet eksploderer i farger og om bord på skipet hersker det en egen ro. Bare det å være vitne til at solen går ned – eller opp i havet – er en opplevelse i seg selv. Varier reisen etter årstid og finn ut hvilken tur som er perfekt for deg og dine behov. Mulighetene er uendelige. Glem ikke at Hurtigruten har vært livsnerven langs kysten vår siden 1893. Opplev det fantastiske landskapet på nært hold, og bruk mer tid i Norge. Det fortjener landet vårt.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Hurtigruten

 

Følg IN magasinet på Facebook