Hjem » Sandnes »  Vinterens vintips fra Frank Røstgård

Vinterens vintips fra Frank Røstgård

Den kalde fine tiden er snart her. Viner som passer godt til vinter er gjerne litt varme og rike i anslaget. I tillegg kan de gjerne ha bra med syre og være faste og litt mer krevende enn sommerviner. Vintermat er jo ofte rikere, fetere og kraftigere i anslaget enn sommermat. 

Her er et utvalg viner som kan passe godt.

Nyetimber Classic Cuvee
Vinmonopolnr. 7345101. Kr 409,- 
Chardonnay 50%, Pinot Noir 30%, Pinot Meunier 20%. 

Nyetimber er superfrisk og tørr som en topp champagne. Fokusert og dyp aroma av modent eple, sitrus og blomster, innslag av mineraler og kjeks. Tette bobler, fruktig, topp syre, tørr med lang herlig avslutning. Dette funker som en topp-champagne skal gjøre. Perfekt som aperitiff eller til sjømat og lyst kjøtt. Det er godt mulig at de beste musserende vinene om 10 - 20 år kommer fra Sør-England. Foreløpig sliter de med store årgangs forskjeller på grunn av det kjølige været, men med stadig raskere global oppvarming går vi mot et skifte. Champagne lager fremdeles fantastiske viner og hittil kan vi si at global oppvarming bare har ført til flere år hvor de klarer å lansere sine Vintage Champagner. Så oppvarmingen har vært et gode, men det viktigste i en Champagne i tillegg til bobler er en bærende syre, med et stadig varmere klima kan den bli vanskelig å beholde. Men ikke fortvil Sør-England har det samme jordsmonnet og omtrent det samme klimaet som Champagne hadde for 30 år siden. Så selv om det spøker for vinene fra Champagne ser det ut til at vi skal få vår dose med fantastiske bobler uansett. Basisutvalget.

Pinha Ribeiro Santo 2020
Vinmonopolnr. 12136801. Kr 137,90 
Alfrocheiro Preto 35%, Tinta Roriz 30%, Touriga Nacional 35%, alkohol 13%, syre 5gl, sukker<3gl

Rubinrød mot lilla farge. Ung og fruktig stil med duft av friske bringebær, blåbær og hint av urter. Fin fylde og struktur med ren og god ettersmak. Druene høstes for hånd. Pinha betyr kongle, og vinmarkene er omgitt av strandfuru- og eukalyptusskog.
Konglen er også et symbol på regionen Dão – omgitt av skog og fjell produseres mange av de beste rødvinene i Portugal nettopp her. Dette er en saftig og ungdommelig vin som passer godt til grillet kjøtt, myke oster, kylling og annet lyst kjøtt. Hvis du er en av de som sverger til rødvin til julens ribbetallerken er dette et godt valg. Testutvalget

Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim
Vinmonopolnr. 9180801. Kr 365,00
100% Riesling. Alkohol 13.5%, syre 6,5 g/l, sukker 2g/l.

Gustave Lorentz´ viner er resultatet av et godt samspill mellom druetyper, jordsmonn og det unike klimaet i Alsace i Frankrike. Alsace er begunstiget med mange soltimer på grunn av fjellkjeden Vogesene som beskytter mot nedbør fra vest. I hjertet av Bergheim eier LORENTZ 33 hektar med vinmarker, hvorav hele 15 hektar er Grand Cru klassifisert. Grand Cru markene Altenberg og Kanzelberg har et jordsmonn bestående av kalk og leire, og har meget gunstige solforhold. I 2009 bestemte Gustave Lorentz seg for å konvertere til økologisk produksjon. I dag produserer de økologisk Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris og Gewürztraminer. Gustave Lorentz sin Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim er dyp gul, med aromatisk duft av sitrus, honning og urter. Den har en sammensatt mineralsk smak og flott moden frukt av sitrus, fersken og honning med en tøtsj av petroleum. Utmerket til lagrede oster. En perfekt vin til vinterens rike fiskeretter eller retter av lyst kjøtt med vanskelig tilbehør som for eksempel surkål. Økologisk sertifisert. Meget bra kjøp.
Bestillingsutvalget, tilgjengelig i flere butikker.

Grevinnen & Hovmesteren Musserende
Vinmonopolnr. 14643001. Kr 159,90 
Chardonnay 50%, Ugni Blanc 50%. Alkohol 12%, syre 5g/l, sukker 10g/l. 

Grevinnen og Hovmesteren lages som en Champagne med andre gangs gjæring på flaske. Rett nok kun 12 måneder mot de fleste Champagner sine 36 måneder på langs. Dette sammen med ca. 10gram sukker og relativt bra syre gir en fyldig og frisk musserende med fin struktur, middels lengde og behagelig avslutning. Grevinnen og Hovmesteren passer perfekt som aperitiff eller til julens fisk og rakfisk aftener. Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i mange butikker.

Torre del Falasco Valpolicella 2021
Vinmonopolnr. 14585506. Kr 429,90 
45% Corvina, 45% Corvinone, 10% Rondinella. Alkohol 12.5%, sukker 3,9gl. Syre 5,9gl.

Cantina Valpantena ble etablert i 1958 av flere druedyrkere som et kooperativ og har nå ca. 300 medlemmer som driver 750 hektar vinmark. Alle holder til i de klassifiserte opprinnelsesområdene i Veronas åssider. Cantina Valpantena har høstet flere utmerkelser som følge av arbeidet som er gjort i samarbeid med medlemmene i kooperativet. Dette produktet er valgt av Vinmonopolet blant annet på følgende miljøvennlige kriterier: Tappetuten skulle være klar, og selve boksen måtte være fri for fargen «carbon black», plast eller metallfolie. Innerposen skulle ikke inneholde aluminium. Emballasjen skulle merkes med Grønt Punkts avfallssymbol for plastsortering samt pappsortering med tilhørende avfallshåndteringstekst. I tillegg er Torre del Falasco en klassisk Valpolicella med rubinrød farge. På nesen er det røde bær mot kirsebær, i munnen er den ung og saftig med middels fylde, preg av kirsebær, bra midtparti med god konsentrasjon og en frisk finish. En klassisk og saftig Valpolicella som passer til lyst kjøtt eller for eksempel årets juletallerken. Basisutvalget

MontGras Amaral Syrah 2020
Vinmonopolnr. 14561601. Kr 179,90 
100% Syrah, Alkohol 14%, syre, 5,1g/l, sukker 3,1gl.

MontGras ble etablert i 1993 og eies av familien Gras. MontGras er i dag et av Chiles raskest voksende vinhus, vinene eksporteres til mer enn 30 land. MontGras har vinmarker i Maipo, Colchagua og Leyda. Adolfo Hurtado, er nå både CEO og en av vinmakerne i selskapet. Han er opptatt av bærekraft og lager flere av vinene økologisk. Vinmarkene ligger 12 km fra Stillehavs-kysten og har et kjølig klima som følge av Humboldt-strømmen som kommer fra Antarktis. Amaral er spansk og betyr «kjærlighet fra havet», derav bølgen på etiketten. På nesen har vinen aroma av moden frukt, mørke bær, litt krydder, urter og vanilje. Smaken ungdommelig og saftig med preg av modne mørke bær, litt syltet frukt, fat og krydder. MontGras passer godt til rødt kjøtt av okse og lam samt småvilt og fugl eller til en av vinterens kraftige kjøttgryter. Godt kjøp! Basisutvalget.

Jeg ønsker alle en riktig god vinter!
Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

 

Følg IN magasinet på Facebook