Hjem » Sandnes »  Med fagkunnskap som fundament

Med fagkunnskap som fundament

– Vi viser gjerne frem alt vi har, sier Steinar Falnes om Gullkilden i Hillevåg i Stavanger. Sammen med kona Gro har han drevet gullsmedbutikk siden 1989. 

Steinar og Gro Falnes har drevet Gullkilden i Hillevåg siden 1989.

Gullkilden er en frittstående gullsmed og i tillegg til butikken i Hillevåg driver de to barna nok en butikk på Herbarium handlesenter i Stavanger. En tidlig høstmorgen lyser de store vinduene innbydende og interiøret i butikken bekrefter at gullsmeden gjerne viser frem det de har å by på. Gullkilden har et bredt utvalg, her selges smykker, ringer, sølvbestikk, bunadsølv, dåpsgaver og et lite utvalg klokker i rikt monn.
– Ja, vi viser frem veldig mange varer, sier Steinar, og det er et bevisst valg. 
– Vi har lagt oss på en litt annen linje enn mange andre gullsmeder som har en mer minimalistisk stil.
Gullkilden har stort lager og kan selge en vare uten at den må settes i bestilling, noe eieren mener er en stor fordel for kunden.

Gaver til dåp og navnedager

Gullkilden er størst i Norge på gaver i forbindelse med dåp og navnedager. 
– Det sier i alle fall våre leverandører, sier Steinar. 
Og Gro Falnes viser frem et rikholdig utvalg; her er de tradisjonelle sølvkrusene, sparebøsser, smykker, bestikk, album, servise og fotorammer. 
– Dette er et marked som holder seg stabilt, sier hun. 
– Men typiske konfirmasjonsgaver selger vi stadig mindre av for i dag vil konfirmanten helst ha penger. Men noen besteforeldre gir ikke opp så lett.

Gro Falnes viser frem noe av det butikken selger til barnedåp.

Forlovelses- og gifteringer

Og da er det naturlig å se seg om etter neste store milepæl. I en hyggelig sofakrok flankert av en utstilling som ivaretar romantikken, selges det forlovelses- og gifteringer. Gullkilden spandere en presang på alle som kjøper ringer til den store begivenheten, en kakekniv i sølv med gravering. Alternativt champagneglass. Sølvbestikk er stadig aktuelt som bryllupspresang og Gullkilden har et stort utvalg. Steinar har lyst å slå et slag for sølvbestikket. 
– Altfor mye ligger gjemt i skuffene, ta det heller frem til hverdags – da oksyderer det heller ikke så raskt. 
Og de fleste profesjonelle kokkene vil kunne bekrefte at maten smaker best med sølv. 
– Men egg og lutfisk må spises med stål, minner han om.

Steinar Falnes er stolt over at butikken har eget verksted.

Eget verksted i butikken

Steinar Falnes har vært gullsmed i 48 år og er opptatt av at Gullkilden skal ha fagkunnskap som sitt fundament. 
– Vi er en av få gullsmeder som fortsatt har eget verksted i butikken og det er vi stolt av. 
Her foretas reparasjoner og gravering og også omarbeiding av smykker. Vi blir med inn i det lille verkstedet som eieren med et smil mener er preget av stor uorden – skjønt alt har sin rettmessige plass. Her er det utstyr i absolutt alle varianter og materialer, noe gammelt og noe nytt.

Noe for alle

Vi rusler rundt i butikken og beundrer vakre – og kostbare – diamanter, men også helt ny ørepynt som mest av alt ligner «en million dollar», men som slett ikke vil tømme kontoen når man vil føle seg ekstra fin på julebordet. En gullsmed er imidlertid ikke som en klesbutikk der kunden ofte stikker innom bare for å kikke selv om noen impulsivt lar seg friste av Gullkildens vindusutstilling. De fleste kundene vet hva de er på jakt etter når de kommer inn døren, som oftest en presang. 
– Mange kunder ber om råd, forteller Gro, og det er kanskje det kjekkeste med hele jobben – å hjelpe kunden med å finne noe som passer til forskjellige anledninger. Og det er ekstra stas med mannen som vil overraske en kvinne med en ring.

Gullkilden spanderer en presang på alle som kjøper ringer til forlovelse og bryllup.

Myte?

Julehandelen er i gang, og vi lurer på om mannen som haster innom gullsmeden på julaften for å kjøpe presang til fruen er en myte? 
– Nei absolutt ikke, sier Steinar.
– Tradisjonelt har dessuten julaften vært den dagen med høyest omsetning per time. 
Nå gjenstår det å se hva årets jul bringer. I år faller julaften på en lørdag, intet mindre enn den perfekte handledag. Også for Gullkilden vil vi tro.

Fakta

Tekst & foto Anne-Trine Benjaminsen
 

Følg IN magasinet på Facebook