Hjem » Sandnes »  Kunst og liv smeltet sammen

Kunst og liv smeltet sammen

Kunstneren Ruth Asawa hadde nesten alltid plaster på fingrene sine. I arbeidet med de vakre skulpturene hun skapte, stakk hun seg ofte på metalltråden hun jobbet med.

Ruth Asawa i arbeid med en av sine skulpturer. Legg merke til plastrene på fingrene. Foto: Imogen Cunningham, 1956. © 2022 Imogen Cunningham Trust. Artwork © 2021 Ruth Asawa Lanier, Inc. / ARS, NY and DACS, London. Courtesy David Zwirner.

Stavanger kunstmuseum ved Mosvannet er stedet å besøke for stor kunst denne høsten. Utstillingen Ruth Asawa: Citizen of the Universe vises der til 22. januar 2023.

Voksende anerkjennelse

Skulpturene til den amerikanske kunstneren, som levde fra 1926 til 2013, er organiske, skapt i en slags løkketeknikk som kan minne om hekling. Men Asawa jobbet ikke med mykt garn. Henne materiale var tråder av ulike metaller, og rett som det var skar tråden seg inn i fingrene på kunstneren mens hun arbeidet. 
– Ruth Asawa er en fantastisk kunstner. Hun var opptatt av at kunsten skulle være en del av livet, av hverdagen, ikke noe man måtte gå på museum for å oppleve. Hun levde og arbeidet i San Fransisco, ut fra andre verdier og langt unna kunsteliten i New York. De siste årene har måten hun fikk kunsten og livet til å smelte sammen på, vakt stor interesse og anerkjennelse, forteller kurator Vibece Salthe på Stavanger kunstmuseum.
Ruth Asawa er nå en anerkjent modernist, etterspurt av de virkelig store kunstinstitusjonene og hennes anseelse vokster stadig, ifølge Salthe.

Vakre skulpturer i metalltråder med ulik glans og farge henger fra taket i Stavanger kunstmuseum. Foto: Oddbjørn Erland Aarstad/MUST

Å lære gjennom kunsten

Ruth Asawas livsvalg og innstilling til livet har også sterk appell til mange i dagens samfunn. Hun var opptatt av bærekraft og å leve i pakt med sine omgivelser. Sammen med mannen og de seks barna tok hun aktivt del i lokalmiljøet. 
– Hun mente at barn som fikk jobbe med kunst og bruke kreativiteten sin, lærer bedre i alle fag, forteller Vibece Salthe som selv har blitt svært godt kjent med og fascinert av Asawas kunst og liv i arbeidet med å få denne helt spesielle utstillingen til Stavanger kunstmuseum. 
Nå håper hun publikum kommer til Stavanger kunstmuseum for å få med seg denne sjeldne muligheten til å oppleve Ruth Asawa og hennes kunst. 
– Det er første gang hennes kunst vises i Europa og det vil bli lenge til neste gang, sier Salthe. 

Tekst: Anja W. Fremo | Foto: Oddbjørn Erland Aarstad/MUST & Imogen Cunningham

 

Følg IN magasinet på Facebook