Hjem » Sandnes »  Perfekt passform hos Bunadshuset!

Perfekt passform hos Bunadshuset!

Hos Bunadhuset i Stavanger er det én ting som gjelder: passform. Der er Rigmor Øvregaard ufravikelig. 

Til høyre i bildet ser vi eksempler på tre forskjellige broderier på Rogalandsbunaden.

– En bunad skal ha perfekt passform. Vi er alle ulikt satt sammen og det betyr at bunaden ikke kan sys etter et standard mønster. Her er det målsøm som gjelder, sier hun
For 20 år siden het Bunadhuset Ninettes syatelier. Her drev Rigmor med kjole- og draktsøm, men interessen for bunader ble stadig sterkere. Rigmor hadde tidlig på 90-tallet vært engasjert i et prosjekt ved Stavanger Museum hvor hun sto for utvikling og produksjon av drakter til en av museets utstillinger. 
– Dette var et spennende og inspirerende oppdrag som vekket interessen for bunader, forteller Rigmor, som har svenne- og mesterbrev i kjole- og draktsømfaget. 
Mens Rigmor stadig sydde flere bunader privat, vokste interessen for å dokumentere opphavet til Rogalandsbunaden og hun gikk til kilden i bøkenes verden og dro på reise rundt i Rogaland. 

Rogalandsbunaden i mange varianter

Selv om Bunadhuset kan tilvirke bunader fra hele landet, er det selvsagt Rogalandsbunaden som står i sentrum. Og dette er en bunad som kan leveres i nærmest utallige varianter. Sort eller blå, to typer stoff, utallige typer broderier på forklesettet, bunadskjorter i flere varianter – lue eller ikke? Bunadhuset har også utarbeidet en variant som skriver seg fra tiden før det ble vanlig med broderte bunader, utgangspunktet er gamle plagg i privat eie eller fra museum. 
– I gamle dager ble det ofte handlet med varer fra Asia, forteller Rigmor, og slik havnet vakre, fargesterke stoffer på våre bunader. Det var høytid over fin silke og damask.

Bunadhuset leverer bunader fra hele landet.

Mange valg

Så når den unge konfirmanten kommer innom butikken, ja da er det mange valg som skal tas. De aller fleste velger varianter med brodert forklesett og Bunadhuset tilbyr Sand-, Jelsa-, Løland- samt Frafjordbunaden.
– Bunaden står sterkt blant unge jenter, forteller Rigmor, og mange venninnegjenger velger ofte den samme varianten. Trender gjør seg gjeldende over alt, jeg skulle kanskje ønsket meg mere individualitet, men det viktigste er at kunden blir fornøyd.

Travel vår

Alle som tilvirker bunader har det naturlig nok mest travelt på våren, da er det flest konfirmasjoner. Igjen kommer Rigmor tilbake til det hun liker aller best å snakke om, passform og målsøm.
– Konfirmanter er i en alder der man vokser fort og tre prøvinger er et minimum før bunaden monteres ferdig. En bunad skal sitte perfekt! 
– Men har vi glemt guttene nå? 
– Jeg anbefaler ikke å sy bunad til gutter i konfirmasjonsalder. Gutter og jenter vokser i utakt i disse årene og en guttebunad vil etter hvert kreve mye omsøm.

Mange vakre stoffer finner veien til Bunadhuset.

Bestiller tidlig

Bestilling av bunad gjøres imidlertid både ett og to år før selve konfirmasjonen og mye kan forberedes i relativt stille høst- og vintermåneder. 
– Da gjør vi oss ferdig med alt som ikke behøver å tilpasses kroppsform, sier Rigmor, som for eksempel broderier på forkle og sjal. 
Bunadhuset, som har egen systue, broderer ikke selv, men kjøper tjenester fra en rekke leverandører. 
– Det er mange privatpersoner som broderer hjemme, slik det ofte er i denne bransjen. Men i perioder har jeg hjelp her i butikken til montering.
Alle som jobber på Bunadhuset er utdannet eller under utdanning innen faget. Rigmor er opptatt av at både håndverk og tradisjoner skal videreføres. Bunadhuset selger også materialpakker for de mest populære bunadene. Pakkene inneholder stoff med all nødvendig tråd og mønster. Butikken selger også tilbehør til både dame- og herrebunader, fra sølv til hosebånd.

Stabil etterspørsel

Interessen og etterspørselen etter bunader er stabil til tross for at det er et dyrt plagg. Komplett koster en Rogalandsbunad cirka 40 000 kroner, men så er dette et plagg som skal vare livet ut – og ofte gå i arv. Noen gifter seg i bunad, og det er kanskje først da mannen velger å investere i bunad for mange kvinner har jo allerede sin. Bunad-huset kan levere over 30 forskjellige herre-bunader fra hele landet.

Fakta Bunadshuset

Tekst & foto: Anne-Trine Benjaminsen
 

Følg IN magasinet på Facebook