» Vin til julemat

Vin til julemat

Julemat er som regel basert på familiens arvede mat-tradisjoner. Mange familier må faktisk diskutere seg frem til hva man skal velge å spise julaften. Å gi fra seg sin tradisjon kan føles som et tap, men se heller på det som en mulighet.

header AltomVin

Det er jo mange dager i julen som skal fylles med gode måltider. Den som taper kampen om sin tradisjonsmat julaften, kan jo ta på seg ansvaret med å velge en god vin som matsjer sin makkers familietradisjoner.

Noen av de mest kjente rettene i norsk julemattradisjon er svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk, rakfisk, torsk og kalkun. Disse rettene serveres ofte med lokale spesialiteter som kan gjøre det utfordrende å sette vin til dem. I tillegg har gjerne hver familie sin måte å tilberede retten på. Det er utfordrende å finne den perfekte vinen til tradisjonell norsk julemat, men slettes ikke umulig. Hvis du velger syrefriske viner med god frukt uten for mye tanniner er det stor kjangs for å lykkes med en matsj. Godt laget brennevin kan være et passende innslag i en julemeny enten til maten eller et lite glass etterpå. Her er noen forslag som kan passe til alle festlige anledninger fra Julaften til Nyttårsaften.

Nyetimber Classic Cuvee.

Vinmonopolnr. 7345101. Kr. 469,90 Chardonnay 50%, Pinot Noir 30%, Pinot Meunier 20%. 

Nyetimber er superfrisk og tørr som en topp champagne. Fokusert og dyp aroma av modent eple, sitrus og blomster, innslag av mineraler og kjeks. Tette bobler, fruktig, topp syre, tørr med lang herlig avslutning. Dette funker som en topp-champagne skal gjøre. Perfekt som aperitiff eller til sjømat og lyst kjøtt.

Det er godt mulig at de beste musserende vinene om 10 - 20 år kommer fra Sør-England. Foreløpig sliter de med store årgangs-
forskjeller på grunn av det kjølige været, men med stadig raskere global oppvarming går vi mot et skifte. Champagne lager fremdeles fantastiske viner og hittil kan vi si at global oppvarming bare har ført til flere år hvor de klarer å lansere sine Vintage Champagner. Så oppvarmingen har vært et gode, men det viktigste i en Champagne i tillegg til bobler er en bærende syre, med et stadig varmere klima kan den bli vanskelig å beholde. Men ikke fortvil Sør-England har det samme jordsmonnet og omtrent det samme klimaet som Champagne hadde for 30 år siden. Så selv om det spøker for vinene fra Champagne ser det ut til at vi skal få vår dose med fantastiske bobler uansett. Basisutvalget.

header AltomVin2
Nyetimber Classic Cuvee. Vinmonopolnr. 7345101. Kr. 469,90 A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut. Vinmonopolnr. 2256201. Kr. 449,90

A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut.

Vinmonopolnr. 2256201. Kr. 449,90 Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%.
A.D. Coutelas Louis Victor Solera Brut er laget på tradisjonell måte, men det er ikke gjennomført malolaktisk gjæring. Malolaktisk gjæring er enkelt forklart, at eplesyren i vinen er gjort om til melkesyre, noe som gir en fyldigere og mindre syrerik vin.

Noen kvalitetsprodusenter bestemte seg tidlig for å droppe malolaktisk gjæring for å beholde Champagnen så frisk som mulig. Det var smart, spesielt i dag med alt det vi vet om global oppvarming sin påvirkning på vindyrking. Louis Victor brut gjennomgår en tradisjonell vinifikasjon av grunnvinen i eikefat, annengangsgjæring i flaske (champagne-metoden), blandet av årganger fra 2007 til 2018 etter soleraprinsippet. Vinen modnes i en solera, et system hvor det tilsettes ny, fersk vin fra hver årgang, og en tilsvarende mengde tappes ut. Resultatet er stor kompleksitet og dybde i champagnen. Druene er økologisk dyrket og vinmarkene sågar gjødslet med norsk tang.
Duft: herlig aroma av modent eple, blomster og sitrus, hint av kjeks og mineraler. 
I munnen: Kremet og saftig med små tette bobler.  Flott frukt, kjeks og mineraler, fin syre som balanserer sødmen perfekt, god og rik munnfølelse med et ganske tydelig lagringspreg, lang balansert deilig avslutning. Dette passer glimrende til rike retter av sjømat eller lyst kjøtt, eller bare som et godt glass Champagne med venner. Meget lagringsdyktig, men drikkeklart. Basisutvalget
 

Marcel Pierre Champagne Brut.

Vinmonopolnr. 125301. Kr. 339,90  Chardonnay 10%, Pinot Noir 60%, Pinot Meunier 30%.
Familien Rapeneau har siden 1900 produsert champagne i Epernay. I dag har de ca 200 hektar vinmark. Champagnehuset drives av 4. generasjon. Marcel Pierre Champagne Brut er en rimelig og god tørr Champagne. I munnen er den frisk, saftig og eplepreget med små bobler som gir et kremet brus.  På nesen har den innslag av sitrus, kjeks og mineraler.  Marcel Pierre Brut er perfekt som aperitiff og til retter av lyst kjøtt og sjømat. Et meget godt kjøp! Basisutvalget

header AltomVin3
Marcel Pierre Champagne Brut. Vinmonopolnr. 125301. Kr. 339,90 Gustave Lorentz Crémant d›Alsace Brut. Vinmonopolnr. 5540901 Kr. 209,90

Gustave Lorentz Crémant d›Alsace Brut.

Vinmonopolnr. 5540901 Kr. 209,90 Pinot Blanc 33%, Pinot Noir 33%, Chardonnay 33%. 
Crémant betyr direkte oversatt kremet, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant gir ofte en fantastisk vin for pengene for de som ønsker en stil lik den fra Champagne. Gustave Lorentz Crémant d›Alsace Brut lages etter méthode traditionnelle (andre gangs gjæring i flaske som en champagne). Gustave Lorentz Crémant er et resultat av tradisjoner og godt håndverk. Vinen er Lys gyllen med aroma av eple, sitrus, kjeks og gjærbakst. På smak er den forfriskende syrlig med mineralske toner, midtpartiet er en forlengelse av duft bildet, balansert og strukturert avslutning. Perfekt som aperitiff og til sjømat, den passer også godt til lyst kjøtt og halvfaste oster.
Basisutvalget

Wine of Mine Gamay.

Vinmonopolnr. 15075401 Kr. 197,50 Gamay 100%. Alkohol 13%. Syre 5.5gl. Sukker 1gl.
Wine of Mine Gamay har en ung, fruktig og kirsebærpreget duft med innslag av, fiol, lakris og svale urter. I munnen er den saftig og frisk med tøtsj av kirsebær, litt lakris og urter. Dette er en vin som er lett å sette til Julens mange retter. Her snakker vi om en bra laget Julevin fra 50 år gamle vinstokker i Beaujolais. Druene er håndplukket i sydvendte vinmarker med granitt og sand som i dette tilfellet gir et meget bra kjøp for pengene. Vinen lagres 7 måneder i ståltanker og epoxybelagte sement-tanker. Dette er en vin du kan sette til alt fra fisk på grillen, kylling og Julens svineribbe. Drikkes nå, men kan også lagres 3-4 år.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig på flere Vinmonopol.
 

header AltomVin4
Wine of Mine Gamay. Vinmonopolnr. 15075401 Kr. 197,50 Vietti Barbera d›Alba Tre Vigne 2022. Vinmonopolnr. 11062401. Kr. 299,90

Vietti Barbera d›Alba Tre Vigne 2022.

Vinmonopolnr. 11062401. Kr. 299,90100% Barbera. Alkohol 14,5, syre 6,9%, sukker 1gl.

Mørk rubinrød farge. Middels intens aroma av modne kirsebær, moreller med hint av fioler og vanilje. Vinen er frisk, saftig og balansert med godt integrerte tanniner og lang strukturert ettersmak. Vietti Barbera Tre Vigne lagres i en mix av barriques, ståltank og store brukte fat i 12 mnd. Druene kommer fra ulike vinmarker i Monforte, Castiglione Falletto og La Morra.

Vietti var av de aller første som startet med å vinifisere enkelt-parseller og vinmarker separat. De er blant de aller første som produserte enkelt-vinmarks Baroloer. Mange av Viettis viner kommer til Norge i svært begrenset antall.  Dette er en perfekt matvin som passer til supert til en sopprisotto, tomatisert pasta, kylling og grillmat. Til jul kan vi godt prøve den til kalkun, juletallerken og pinnekjøtt. Bestillingsutvalget, men tilgjengelig på mange vinmonopol.

header AltomVin5
Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2020. Vinmonopolnr. 4176601 Kr. 249,90 magn kr. 529,90

Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2020.

Vinmonopolnr. 4176601 Kr. 249,90 magn kr. 529,90 

Corvina 70%, Rondinella 25%, Molinara 5%. Alkohol 13,5%. Syre 5.8gl. Sukker 3,5gl.
Tommasi Ripasso feirer sine første 30 år med en jubileumsutgave. Den er fremdeles produsert etter ripassometoden som enkelt fortalt betyr at drueskallet etter Amarone produksjonen blir gjenbrukt. Hell Valpolicellavin over druerestene, de fleste setter i gang en ny gjæring. Dette trekker ut kraft og smak. Vinen lagres deretter 18 måneder på slavonsk eik (fra Kroatia).

Resultatet er en vin med dyp rubinrød farge. Flott krydret nese med hint av sort pepper og tobakk, lakris, fat og sjokolade. Smaken er fyldig og kraftig med innslag av kirsebær og mørke bær akkurat slik du ønsker din Tommasi Ripasso skal være. Passer til rødt kjøtt og vilt fra grillen. Tommasi Ripasso anbefales også til ferske og modne oster, eller du kan prøve den til ditt urøkte grillede pinnekjøtt. For alle som liker en god Ripasso.
Basisutvalget

Recioto Fiorato 2018

Vinmonopolnr. 3302602. Kr. 265,00 Corvina 65%, Rondinella 30%, Molinara 5%. Alkohol 13%. Sukker 70gl. Syre 5gl.
Tommasi Recioto er Amarone sin søte søster, her kan vi forvente oss Amarone-smak med 70 gram sukker som er balansert opp mot en god syre. Den er produsert av tørkede druer som er hentet fra den høytliggende vinmarken” Fiorato”.  Vinstokkene kontrolleres nøye og beskjæres strengt noe som medfører at avlingen gir under halvparten av normal avkastning. Disse druene er ideelle for produksjon av Recioto. Vinen har en dyp rubinrød farge.

Lukten er varm, søt og intens, med hint av svisker og sjokolade. «Fiorato» har en behagelig søtlig men strukturert fruktkarakter, som ender ut i en blanding av svisker, sjokolade og kirsebær. Den passer godt til modne oster, prøv den til Italienske blåmuggoster og er et utmerket følge til dessert av kaker (tørre biscotti) og en selvfølge til sjokoladefondant. Tommasi Recioto Fiorato har et hav av gode kombinasjonsmuligheter i julen.
Bestillingsutvalget  
 

header AltomVin6
Recioto Fiorato 2018. Vinmonopolnr. 3302602. Kr. 265,00 Jura Single Malt 18 år. Vinmonopolnr. 10329001 Kr. 989,90

Jura Single Malt 18 år.

Vinmonopolnr. 10329001 Kr. 989,90 Alkohol 44%. Jura Single Malt 18 YO fra Skottlands vestkyst.
Dyp ravgul smaksrik «island malt», med et elegant røykpreg, sødmefull smak av røde bær og kakao. Stor og fyldig smak med fin syre, god varme og intensitet, lang syrerik og konsentrert avslutning. Fatlagret 18 år, først på amerikanske bourbonfat, deretter på brukte grand cru Classé Bordeauxfat. En herlig meditativ whisky for de små eller store anledninger. Perfekt som avec eller til peiskos og god mørk sjokolade.
Basisutvalget

God Jul og Godt Nytt År!


Tekst: Frank Røstgård | frank@altomvin.no