Hjem » Sandnes » Helse & velvære » Helsevettregel nummer 1:

Helsevettregel nummer 1:

Gå ikke inn i mørketiden uten å ha styrket immunforsvaret

Sår hals og rennende neser er et sikkert tegn på at vi er på vei inn i mørketiden. Naturen er i ferd med å gå i dvale, og mange av oss kjenner at vi gjerne skulle gjort det samme. Krøpet inn under dyna og bare blitt der. Men det kan vi jo ikke. Derfor gjelder det å stille forberedt.
irene_korsmo_04

Akupunktør og homøopat Irene Korsmo, mener vårt hygieniske samfunn må påta seg noe av skylden for at vi blir syke.

Verden har uten tvil gått fremover. I dagens samfunn kan du få tak i alt du måtte ønske av frukt og grønnsaker uavhengig av årstid. Du kan spise blåbær i mars og pærer i mai. Og alt er rent, pent og hygienisk framstilt. Borte er gamle, mørke potetkjellere og bær med jord på hamsen. Det er for lengst slutt på den tiden hvor vi snakket om sesongens grønnsaker og så på kålroten som Nordens appelsin. Nå finnes det jo appelsiner overalt, hele året! Immunforsvaret vårt burde vært sterkere enn noen gang. Likevel blir vi syke. I vinterhalvåret rammes hvert år mellom 300 000 og 400 000 nordmenn av influensa. Enda flere sliter med vedvarende og langvarig forkjølelse. Kan det være at vi i vårt moderne, hygieniske samfunn har mistet noe på veien?

Renere enn sunt er

– Ja, mener akupunktør og homøopat Irene Korsmo på Clinic1 i Sandvika. – For det første bor vi jo i et land hvor frukt og grønnsaker aldri har vokst naturlig året rundt. Når vi spiser en pære i mai, kan vi være ganske sikre på at den har ligget på lager nesten ett år. Det samme med bananer. De er plukket før de er modne, og har forbrukt av sine egne vitaminer for å modnes på modningslager før de finner veien til butikken.. Produktene er rett og slett ikke så sunne som de gir ”uttrykk” for. For det andre vasker vi frukt og grønnsaker så godt at viktige immunstimulerende stoffer forsvinner. Før fikk vi i oss litt jord fra både potetkjellere og ved å arbeide i jorda. Og litt ”ren møkk” har aldri skadet. Snarere tvert i mot. Jord inneholder stoffer som trigger immunforsvaret og holder oss friske. Nå er alt gullende rent. Kanskje renere enn sunt er?
nbg247_boks_

Naturens supermedisin

”Fy, fy”, sier vi når toåringen sitter med munnen full av jord, men kanskje er det ikke så farlig, kanskje følger han bare sine naturlige instinkter? I jord finnes nemlig et immunstimulerende virkestoff som kalles beta-glukan og som blant annet kineserne har benyttet medisinsk i flere tusen år under navnet: Ling-zhi, ”Livseliksir”. For kroppen vår er totalt avhengig av at immunsystemet får trening gjennom møte med mange ulike mikroorganismer. Mangel på slik trening – i et altfor sterilt miljø – kan gi utslag i svekket immunforsvar som igjen fører til sykdom. Norske forskere har for lengst oppdaget dette, og har vært pionerer med å framstille dette stoffet fra cellene i vanlig bakegjær. Takket være denne innsatsen, er patentert beta-glukan (NBG -glukan) i dag i utbredt bruk for å holde deg og meg friske.

Norsk produkt

Produktet utviklet av de norske forskerne, kalles nbg24:7, fåes kjøpt reseptfritt på apotek, og har appellert særlig til Irene Korsmo, både fordi det er et naturlig kosttilskudd som har vist gode resultater, og fordi det representerer noe vi har mistet i vårt rene samfunn:
– Jeg anbefaler nbg24:7 spesielt til personer som sier de får alt av forkjølelse. Dette kan være de som har et generelt svakt immun-forsvar, barnehagebarn og allergikere.
Det som også er fint er at alle allergifremkallende stoffer i gjærsoppen er renset bort, slik at også personer med gjærallergi kan benytte seg av produktet. Mitt råd nå i begynnelsen av forkjølelsestiden, er å ta en kapsel om dagen forebyggende, to hvis man er spesielt utsatt for smitte, og eventuelt øke til fire hvis man føler man brygger på noe. Det er ikke alltid man klarer å stoppe sykdomsforløpet, men erfaring viser at man i alle fall slipper unna bihulebetennelse, bronkitt og den langvarige hosten som ofte følger i etterkant.

Og da gjenstår det vel bare å ønske alle en god, sykdomsfri mørketid. Minne om at det er ingen skam å lengte etter lengre og lyse dager, og at det er lov å grave seg ned under dyna om nødvendig … God mørketid!

Helsevettreglene:
1. Gå ikke inn i mørketiden uten å ha styrket
immunforsvaret
2. Meld fra hvis du er hjemme fra jobb
3. Vis respekt for kroppens signaler
4. Lytt til de som har vært ute en vinternatt før
5. Vær rustet mot vær og vind selv på korte
turer. Ta alltid på varmt fottøy og det utstyret årstiden ellers krever
6. Bruk skjerf og lue
7. Sitt ikke alene foran tv-en, inviter isteden
venner på kakao med krem
8. Det er ingen skam å lengte etter lengre og lysere dager
9. Spar på kreftene og grav deg ned under
dyna om nødvendig

Tekst: Lene Hval Fossan Foto: Stian Broch Nielsen, IN magasinet & iStockphoto Inc