Hjem » Sandnes » Hjem & fritid »  Tusen og en perle

Tusen og en perle

Hva om jeg sa du kunne lage ditt eget Swarovski-smykke til en brøkdel av prisen? Eller om jeg fortalte deg at midt i Stavanger finnes det et sted som huser tusenvis av perler og en neglefin tidsreise til 50-tallet?

Min umiddelbare tanke, det er for godt til å være sant. Reaksjon nummer to, wow, så kult! Reaksjon nummer tre, pustevansker, jeg er overveldet. Når sjokket har gitt seg: Angrip! Jeg befinner meg i Perlehuset. Et kreativt paradis, alle jenters drøm og hobby-mekka nummer en. Gledes-stønning er ikke uvanlig, og øynene har problemer med å fokusere. Det er som en godtebutikk. Bare at godteriet er perler. Perler i alle farger, fasonger og stiler. Nyheter som dette skjer som regel en gang i skuddåret, men nå skjer det altså for tredje gang i Stavanger. Ekstra gøy er det nå som Perlehuset deler lokaler med Nailed, den fargespreke neglesalongen i 50-talls stil. 

Article image

En reddende engel

Det populære Perlehuset har åpnet dørene i Østervåg 41, men er ikke et helt ukjent konsept for Stavangerfolk. Perlehuset åpnet nemlig for første gang i 2006. Den gang var energiske og nåværende innehaver Hilde Brunstad fast kunde. Før den tid hadde hun laget massevis av smykker med perler og tilbehør funnet hjemme og på diverse hobbybutikker. Endelig fantes det en rendyrket perlebutikk i Stavanger. Men en dag da hun skulle innom for kun en perle, fikk hun vite at de skulle legge ned. 
– Jeg ble jo helt fra meg, jeg hadde endelig funnet meg en hobby, forteller Hilde. 
Så kom øyeblikket hvor «A woman‘s gotta do, what a woman‘s gotta do.» Vips, så var Hilde butikkeier. 
– Det var litt sprøtt, plutselig var butikken min, ler Hilde. 
Men det var en klok beslutning. Det tok nemlig ikke lang tid før perle-entusiastene rant inn dørene. Det var kø i lange baner, og perlene suste av gårde. Etter en stund måtte de skifte lokale til Galleri 4, men dessverre lå det så skjult at ikke alle fant frem. Nå er hun på plass med super energi, i flotte synlige lokaler, enda mer perler, og en ny kreativ kompanjong, Silje Chatrine Stokke. Sammen skaper de perlemagi til de grader, og kreativiteten virker utømmelig. Vi takker de reddende engler som nå serverer mote og hobby til folket.

Hobby møter mote

Motene endrer seg stadig, og vi bruker masse penger på å følge dem. Men det trenger ikke være slik. Ved enkle grep kan du designe og lage dine egne smykker, øredobber, og armbånd. Du kan ta utgangspunkt i moten. Kanskje du har sett et pent smykke i et magasin eller en butikk. Perlehuset mottar trendnyhetene et halvår i forkant, og følger med på bloggene om emnet. Du er med andre ord sikret å kunne lage smykker etter den siste moten. Akkurat nå er neonfarger, skulls og buddha-hoder veldig i tiden. Ellers er det bare fantasien som setter grenser. Er du fan av 50-talls stil, eller surfe-looken, eller har du ønsket deg en lekker Swarovski-veske. «Yes, you can!» Er det ikke herlig. Jeg ble nærmest helt i ekstase når jeg oppdaget at i tillegg til alle perlehyllene, har Perlehuset sitt eget Swarovski-rom. Hot fix heter metoden hvor du bruker en enkel liten maskin til å feste på Swarovski-perlene. Du kan lage smykker, armbånd, og øredobber, eller gjøre det store ekstra til sko, bikini, klær eller vesker - ja, hva som helst. Kjøp for eksempel en helt enkel og kanskje til og med billig bikini. Bruk Hot fix og fest Swarovski-perlene på, gjerne i et mønster. Vips, så får du en «million dollar» look.

Perler for alle

Selv om dette kanskje er et paradis for jenter, utelukker ikke det gutta. Mange gutter finner glede i å ha på seg eller lage smykker. Enten til seg selv, eller hvorfor ikke en spesiell julegave til mor, søster eller kjæreste. Det finnes mye røffe perler i stein og bein som kan kombineres med krystaller, eller så kan man lage makramé armbånd med glassperler. La oss ikke glemme de søte små. Barn er kreative av natur, og fantasien har ingen grenser. Hva med å kjøpe et utvalg av perler neste gang du er innom, så kan dere sette dere ned å lage julegaver.

Article image

Get Nailed

Opp en trapp i Østervåg 41 finnes det nok en perle. Følelsen av å være Sandra Dee i Grease er vanskelig å riste av seg. Herlige 50-talls rytmer spilles ut fra en den fargespreke jukeboksen. Djesa Belle Halstad har også åpnet i nye lokaler, etter å ha drevet en liten salong ved Valbergtårnet. Salongen Nailed, er noe helt for seg selv. Ikke bare spesialiserer de seg på alt innen neglekunst, men du trer inn i en atmosfære som oppfordrer til velvære, glede og femininitet. De tilbyr også spennende produkter fra Forever Living. Djesa og Elise Klovning tar imot deg i tidsriktig kostyme, og kjører American Diner stilen fullt ut, og har etter min mening byens kuleste retro-sofa. Begge er de utdannet i alle teknikker som akryl, gele og Shellac, manikyr og pedikyr. Mulighetene strekker seg selvsagt fra det helt hverdagslige til alle regnbuens farger, og så klart det riktig hotte akkurat nå, som gull, nagler, Swarovskiperler, mønster og sprakende farger som blant annet er å finne på Rihanna, Beyonce og de andre trendsetterne. Nailed knows it! 

Tekst & foto: Helene Stenhaug

Følg IN magasinet på Facebook