Hjem » Sandnes »  Femstjerners familie

Femstjerners familie

Atle og Monica har tatt til seg fire ungdommer. De ville ikke byttet dem ut med bleiebarn for noe i verden.

Atle og Monica har vært fosterforeldre i 14 år. De ser på seg selv som foreldre til seks. To «egenproduserte», som de kaller det, og fire fosterdøtre. For tiden er det bare to ungdommer igjen i huset, to fosterdøtre på 17 og 18 år.

– Har aldri angret

Atle og Monica ønsket opprinnelig å ta imot små fosterbarn. Som de kunne gi gode, solide verdier. Sånn gikk det ikke. Sønnene deres var bare syv og fem da deres to første bonussøstre på ti og elleve år flyttet inn. 
– Jeg har aldri angret på at vi tok imot ungdommer, sier Monica. 
Hun var 15, og den eldste av barna som har flyttet inn. 
– Fordelen er at du vet mer om hva de har i bagasjen enn små barn. Der tenker du kanskje at små barn ikke har opplevd så mye vondt, men finner ut mer og mer etter hvert.

Gode erfaringer med ungdom

Ekteparet ser kun fordeler der andre kanskje ser begrensninger og utfordringer. 
– De som gikk på kurs sammen med oss og tok inn små barn, måtte jo legge om livet sitt på en annen måte enn oss. De var tilbake på bleieskift.
Dessuten hadde de venner med store barn. 
– De hadde jo unger jevngamle med de store jentene, så det ble enklere å introdusere dem i nettverket vårt. 
De anbefaler ungdommer på det varmeste til blivende fosterforeldre. 
– Vi har bare gode erfaringer med barn fra ti år og oppover, fastslår Monica.
Fikk storfamilien de ønsket seg
Barna og ungdommene Atle og Monica har tatt til seg, har sørget for at ekteparet fikk storfamilien de ønsket seg. Da de to første jentene var på besøk før de flyttet inn, spurte den yngste hvorfor de skulle flytte inn hos familien. 
– Jeg sa at jeg alltid hadde ønsket meg mange barn, men at det ikke var lett å få flere. At dette var en annen måte å få en stor familie på. Jenta svarte «ja, men så fikk du meg. Jeg er frisk som en fisk og sover som en stein», minnes Monica med et smil.
Ungdommene vokser ut av huset, én etter én, men de eldste fosterdøtrene har bosatt seg i nærheten, og har sørget for at Atle og Monica også er besteforeldre til tre.

Mer informasjon om å bli fosterforeldre finner du på fosterhjem.no.

Tekst: Trond Nygard-Sture | Foto: Magnus Straume
 

Følg IN magasinet på Facebook