Hjem » Stavanger »  Bursdagsfest hos Birkemo

Bursdagsfest hos Birkemo

Stavangers favorittbutikk for fest og feiring, feirer selv i år. Birkemo AS er inne i sitt 145 år. 

– Vi er minst 145 år i år, smiler eier Stephen Rohde Garder bak disken i en av Stavangers eldste butikklokaler.
Basert på et gammelt fotografi fra 1874 kan det vises til butikkdrift langt tilbake i tid i Asylgata 1. Muligens er driften enda eldre.
– Det finnes et bilde fra 1851 også, men det har vi ikke kunnet verifisere, sier Garder. 
Birkemo er en av Norges ledende butikker på feltet Teknisk hobby og karneval, men vareutvalget har variert noe med årene. Det startet opp som smie og har senere vært i konstant utvikling, først mot rør og mekanikhus, så sykkelfabrikk og senere leketøysbutikk. På slutten av 60 tallet gikk de over til dagens drift. 
– Vi gikk over til karnevalutstyr omtrent når olja og amerikanerne kom, forteller Garder.

Like over gata for butikken lå da Middelthon, en butikk som importerte amerikanske matvarer. Slik ble Birkemo eksponert for en ny kundegruppe og fikk mange amerikanere som kunder. Og for amerikanerne var karnevalsutstyr viktig. 
– Før den tid var det mer hobby og leker, men karneval tok over omtrent når amerikanerne kom. Halloween var stort allerede da, forteller Garder. 
Nå er Halloween en av de store begivenhetene i året, også for nordmenn. 
– Det er jo noen generasjoner siden dette kom til landet og for barn i dag er det helt naturlig å feire Halloween, sier han.

Vareutvalget er tydelig preget av at denne feiringen står for døren, men butikken forbereder seg for tiden også til høstens andre store utkledningsbegivenhet. Nemlig Oktoberfest. 
– Det er veldig populært, sier Garder.
Ellers finner en her alt som trengs til temafester, babyshowers og utdrikningslag.

Hobbyprodukter

I tillegg til et bredt utvalg i karnevalsutstyr, har Birkemo et av landets største utvalg i tekniske hobbyprodukter. Fjernstyrte biler, båter og droner, samt byggesett av ulike slag fyller butikkhyllene. 
– Dette er ting en kan få deler til. Altså ikke bruk og kast, forteller Garder
Birkemo bestiller også både varer og deler etter ønske fra kundene sine. 
– Vi bestiller det kundene ønsker, forteller Garder.

Eieren er serviceinnstilt og har sørget for at butikken har en egen stil. 
– Vi prøver å være unike, sier han. 
At butikken har en rekke kallenavn blant byens befolkning vitner om at de har lykkes med det. Skøyeren, Løgnasbutikken, Paradis på jord og Birkasen sies det på folkemunne. Og bare det kan vel hjelpe med å lokke enhver inn dørene til jubilanten i asylgata. Om det er for å forberede en fest, nære en hobby eller bare for å ta en nysgjerrig kikk.

FAKTA: Birkemo

• Adresse: Asylgata 1, 4013 Stavanger
• Web: www.birkemo.no
• Facebook: www.facebook.com/Birkemo.as
• Birkemo startet som smie og har senere vært rør og mekanikus, hvor de blant annet lagde verdens minste dampmotor her. Den fikk plass i en fyrstikkeske og sørget for at butikken vant gullmedalje på den store Verdens utstillingen i Tyskland på begynnelsen av 19-hundre tallet. Etter den tid ble her sykkelfabrikk før en gikk over til modelltog og leketøy. Da Garder familien tok over (etter Birkemo familien) i 1968 og amerikanerne kom til byen kom også behovet for Halloween, karneval, kostymer, parykker og tilbehør. I dag er butikken en av Norges ledende butikker på feltet Teknisk hobby og karneval. 

Tekst: Ingunn Myklevoll Sjøen | Foto: Stein Olav Kåsa
 

Følg IN magasinet på Facebook