Hjem » Trondheim » Reiser & opplevelser »  Trondheim – liten storby med mye sjarm

Trondheim – liten storby med mye sjarm

At årets sommerferie må tilbringes i Norge er det ingen grunn til å ta på vei for. Snarere tvert imot. Hva med den perfekte kombinasjonen av natur og byliv? En vandring mellom fjell og fjorder – og til slutt en uke med shopping, kultur og fantastisk mat?

Nidarosdomen i Trondheim. Foto: Grim Berge / Trøndelag Reiseliv

Dette er sommeren hvor man bør ta bena fatt i retning Trondheim, for deg som bor her bør vurdere ferie i egen by. Pilegrimsleden er en storslått naturopplevelse; den krysser fjell, fosser og bygder. Kroppen blir sliten på en god måte og ved reisens slutt venter en strålende premie. Den lille, sjarmerende storbyen Trondheim.

(t.v.) På tur på Bakklandet. Foto: Tom Gustavsen / trondelag.com. | (o.t.h.) Dokkhuset på Solsiden - Trondheim. Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com. | (n.t.h.) Folkeliv på Solsiden. Foto: Søderholm - Steen / trondelag.com.

Massive kirkebygg og sjarmerende småhus

Nidarosdomen, verdens nordligste katedral, er et sted alle bør besøke i løpet av livet. Gjerne flere ganger. Den er et imponerende skue, inni så vel som utenpå. 
Dagene er lange nå, og lyset gjør at de fantastiske glassmaleriene virkelig kommer til sin rett. Bruk gjerne også litt ekstra tid til å studere de mange figurene som pryder ytterveggene. Der skjuler det seg mang en overraskelse.
Sommermånedene er dessuten den eneste tiden på året hvor hovedtårnet er åpent for besøkende. Veien opp går gjennom mørke ganger og bratte trapper. Det blir noen skritt, men på toppen venter en spektakulær utsikt over byen.
Et steinkast unna Nidarosdomen ligger Gamle Bybro, eller Lykkens Portal som den også kalles. Stans midt på, og du har et formidabelt utsyn over de klassiske gamle båt- og varelagrene som ligger langs Nidelva. 
På den andre siden ligger idylliske Bakklandet, en gammel bydel med sjarmerende småhusbebyggelse. Her frister små restauranter og kafeer med mat og drikke fra alle verdenshjørner. En og annen spennende designbutikk finnes det også.

Gamle bybro med Lykkens portal, bryggene og Nidelven. Jan Ove Iversen - overpari.no / trondelag.com.

Fra Midtbyen til Solsiden

Designbutikker er det forøvrig ingen mangel på. Den intime bykjernen, kombinert med de mange butikkene, har gjort Trondheim til en populær shoppingby. Midtbyen er et mekka i så måte. Der finner du alt fra små retrobutikker, blomsterutsalg og uavhengige bokhandlere til parfyme, sko vesker og high end mote. Området huser også Johnnyloves eneste brandstore med hele bredden av kolleksjonen. Faktum er at merket, av internasjonalt kaliber, er en ekte Trondheimsbedrift. Klærne blir designet der og begynner faktisk sitt livsløp i etasjen over butikken. 
Er du student? Husk studentbeviset ditt! Mange av Trondheims butikker gir studentrabatt. I den forbindelse er det også verdt å nevne Høyer. Kleskjeden er ellers kjent for internasjonal mote i høy prisklasse, men på senteret Solsiden har de en egen outlet. Der kan både studenter og andre gjøre et virkelig kupp. 
Britannia er heller ikke stedet man først og fremst forbinder med studenter, men alle som reiser til Trondheim bør likevel legge turen dit. Det ærverdige hotellet har gjenoppstått i all sin prakt, og tilbyr lunsj og middag til både egne og andres gjester. Maten er i verdensklasse.

Shopping på Bakklandet i Trondheim. Foto: Marius Rua / trondelag.com.

Utsøkte smaker og bred kultur

Apropos mat. Trondheim har en unik historie i så måte. Siden tidenes morgen har den gode tilgangen til fisk, sjømat, vilt og prima jordbruksforhold sørget for at folk har trukket mot området. Trønderne er stolte over mattradisjonen sin, som fremdeles lever i beste velgående. I Trondheim får du det aller beste av både internasjonale smaker og kortreiste delikatesser. Byen har for eksempel flere restauranter med stjerne i Michelin-guiden. 
Det er likevel verdt å nevne at man slett ikke trenger å tømme lommeboken for å kunne spise usedvanlig godt. Du får utmerkede burgere og pizza til rundt en hundrelapp. Og, i likhet med forretningslivet forøvrig, gir mange spisesteder studentrabatt.
Kulturelle tilbud mangler det heller ikke på. Noen av byens mest populære museer inkluderer Trondheim kunstmuseum, Nordenfjelske Kunstindustrimuseum og Erkebispegården. Med tanke på trønderrockens betydning for norsk musikkliv er det kanskje heller ikke så rart at Rockheim, Norges nasjonalmuseum for populærmusikk, ligger nettopp her. 
Kultur, mat og shopping. Trondheim har alt en storby representerer. Likevel er den liten. Alt er i gåavstand. At Trondheim også er et av de mest sjarmerende byene i landet bør gjøre den til et soleklart reisemål i sommer. 

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Trondelag.com & Pexels.com
 

Følg IN magasinet på Facebook