Hjem » Trondheim »  Vinterbyen Trondheim

Vinterbyen Trondheim

Trondheim er en fantastisk by vinterstid. Man kan boltre seg i snøen, gå på ski og skøyter, men også kose seg innendørs med verdens beste samvittighet. Trondheim har et solid kulturtilbud, formidable shoppingmuligheter og noen av landets beste spisesteder.

Nordlyset over Trøndelag. Foto Øyvind Blomstereng/visitNorway.com

I desember er Trondheim pyntet eller alle kunstens regler og på det fantastiske julemarkedet på Torvet hersker en eventyrlig stemning. Der finner du gaver som kan oppfylle ethvert ønske, fra unikt håndverk til lokale matprodukter. Julemarkedet er dessuten en opplevelse i seg selv. I år er det større enn noen gang og alt er lagt til rette for å slippe trengsel. Ta gjerne flere besøk! Mulighetene for å oppleve noe nytt fra den ene dagen til den andre er absolutt tilstede. Med sin sentrale plassering utgjør julemarkedet et godt utgangspunkt for videre shopping. Takket være en unik blanding av nisjebutikker, familiebedrifter og internasjonale konsept et Trondheim et shoppingmekka av de sjeldne. Her finner du alt. 

Article image
Det er mange skimuligheter i og rundt Trondheim. Foto: Bernart Wood.

Teater, konserter og annen førjulsfryd

Desember byr selvsagt også på en rekke kulturelle innslag – ute som inne. Trøndelag Teater har forestillinger for hele familien og Kirkens bymisjons julekonsert i Vår Frues Kirke sørger ikke bare for vakker musikk men også for ettertanke. Trondheim Symfoniorkesters årlige konsert sammen med Nidarosdomen jentekor er det all grunn til å få med seg. Garantert stemningsfullt blir det også når Nidarosdomens Guttekor synger julen inn.

Nidarosdomen i vakkert vinterlandskap. Foto: Grim Berge.

«Den kalde, fine tida»

I fjor åpnet Dokken Isbane for første gang. «En fantastisk julegave til hele Trondheims befolkning», kunne man lese i lokalpressen. Og selvsagt hadde pressen rett. Skøytebanen på Solsiden er uhyre populær, brukt av store og små, fra morgen til kveld. I år gjentas suksessen, og planen er å holde banen åpen fra november til påsketider. Godt er det, for vinteren er mer enn bare jul. Desember fyker avgårde, plutselig er festen over og tiden frem mot våren kan kjennes lang. Fortvil ikke. I januar sparkes skisesongen ordentlig i gang og da er Trondheim et deilig sted å være. I Bymarka finner du skiløyper som passer for både familieturer og treningsturer. 250 kilometer med løyper til sammen, deriblant 6 lav dem med lys. Området ligger rett utenfor Trondheim sentrum, og er lett tilgjengelig med både buss og trikk. Det finnes flere flotte turer å velge mellom. Bymarka har et svært variert turterreng, fra tette granskoger via vekslende skog- og myrterreng til snaufjell. 
Den mest klassiske ruten går fra Ila til Skistua. Fra byen opp til Skistua langs Ilabekken, forbi Fjellseter til Skistua med retur ned Rustadrenna. Nedfartsmulighetene er blant de bedre i hele Bymarka og egner seg spesielt godt for skiløpere med solide fjell- eller telemarkski.

Turen fra Ringvål til Byåsen har en mer enkel vanskelighetsgrad og er godt egnet for måneskinnsturer. Ønsker du en virkelig langtur anbefales ruten Sverresborg - Lian - Haukåsen-Storheia-Gråkallen. Dette er full utnyttelse av Bymarka i løpet av en dag, og en tur som viser at det er fullt mulig å gå turer på både 3 og 4 mil uten å krysse sine egne spor.
Ønsker du påfyll av adrenalin og spenning er det selvsagt muligheter for det også. 

Vassfjellet Vinterpark har en rekke nedfartsløyper for alpinkjørere på alle nivå – fra nybegynnere til profesjonelle. Det finnes også en egen freestyle park for de som foretrekker å oppholde seg mer i lufta enn på bakken. 

Ekte vintermagi

Mange tror man må reise langt nordover for å oppleve Nordlyset. Faktum er imidlertid at man kan få øye på dette magiske skuet også andre steder i landet og i Trondheim er det ganske så mange av dem. Hva med en guidet tur? Den går langs Ladestien rett ved Trondheimsfjorden. Det er flere stopp underveis og det serveres varm drikke og litt mat. Kle deg i varme klær og sko – og ikke glem kameraet. Det er ingen garanti for å se nordlyset, men nordlysprognosene følges nøye i forkant og sjansene for å oppleve dem er store. 
Nå er det riktignok ikke alle som setter like stor pris på å være ute i kulden. Da er en tur til Pirbadet er et godt alternativ. Der kan man kose seg i varmt vann mens fjorden og landskapet utenfor åpenbarer seg gjennom de store glassveggene. 

Foto til venstre: Christian Houge/visitnorway.com. Foto til høyre: Christian Houge/visitnorway.com.

Videre finnes en rekke gallerier, museer og kafeer. Hva smaker vel bedre om vinteren en deilig kopp varm sjokolade? I studentvennlige omgivelser hos Mormors Stuer eller omkranset av kontinental luksus på Hotel Britannia. Mulighetene er mange og valget er ditt – i Trondheim.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Visit Norway & Visit Trøndelag

 

Følg IN magasinet på Facebook