» Endelig vår

Endelig vår

Vinteren er herlig, men overgangen til sommer kan av og til føles litt trøblete. Når slapset legger seg for fjerde gang og du lurer på om det er noe vits å måke gårdsplassen en gang til, er det godt å dagdrømme litt om lysere tider. Her er et utvalg viner som kan passe godt mens vi venter på varmen.

header alt om vin

Brocard Pierre de Préhy Chablis 2022

Vinmonopolnr. 8017601. Kr. 229,90 100% Chardonnay-druer. Alkohol 13%, syre 6,4 gl, sukker 1gl. 
Etter en komplisert 2021 årgang smiler igjen Chablis vin produsenter, de forventer meget gode viner fra 2022 årgangen. Løp og kjøp.
Jordsmonnet til Pierre de Préhy består av kimmeridgekalk spekket med 250 millioner år gamle østersfossiler og leire. Druene håndplukkes fra 10-20 år gamle vinstokker som står i perfekt sør og sørøst-vendte vinmarker. Det jobbes i vinmarkene etter økologiske prinsipper, noe som er med på å gi Brocard Pierre de Préhy Chablis den kvaliteten den fortjener. Vinen har en rik frisk duft av modne grønne epler, fersk lime, flint, sjø og en tøtsj smørmalt. Dette er en ung nyansert og saftig vin med en herlig friskhet som går over i en rund og konsentrert smak av gule epler og sitrus. Lang frisk konsentrert Chablis-karakter i avslutningen. Mye vin for pengene. Passer godt som aperitiff eller til sjømat, kylling og lyst kjøtt. 
Basis utvalget, butikkategori 6.

Brocard Pierre de Préhy Chablis 2022 Polnr. 8017601. Kr. 229,90Marqués de Cáceres Crianza 2019 Polnr. 137201/02 Kr. 139,90 / 83,90
Brocard Pierre de Préhy Chablis 2022 Polnr. 8017601. Kr. 229,90Marqués de Cáceres Crianza 2019 Polnr. 137201/02 Kr. 139,90 / 83,90

Marqués de Cáceres Crianza 2019

Vinmonopolnr. 137201/02 Kr. 139,90 / 83,90 Tempranillo 85%, Garnacha 10%, Graciano 5%. Alk 14% Sukker 1,4 g/l, Syre 4,9g/l 
Enrique Forner var en av drivkreftene i moderniseringen av Rioja. Han tilegnet seg det meste av sin ekspertise i Frankrike, hovedsakelig i Haut-Médoc i Bordeaux. På slutten av 1960-tallet bestemte han seg for å reise til Rioja, og i 1970 grunnla han Bodegas Marqués de Cáceres i Cenicero, Rioja Alta. Enrique tok med seg Emile Peynaud, en av de fremste ønologene i Bordeaux. De innførte fransk produksjonsteknikk. Dette medførte mindre eikepreg til fordel for viner med rik konsen-trasjon og mer frukt-aroma. Etter Enriques bortgang i 2011 er det nå hans datter Cristina Forner Vives som styrer vinhuset. Marqués de Cáceres er den desidert mest solgte Rioja-vinen i Norge. Vinen får sin fruktige stil fra Tempranillo-druene, et lett krydderpreg fra Garnacha-druene og den lokale Rioja-druen Graciano gir vinen et floralt og elegant preg. Druene kommer fra vinranker som er minst 20 år gamle. Vinen er lagret på 60% franske og 40% amerikanske eikefat i 12 måneder, og modnet ytterligere minimum 12 måneder på flaske før lansering. Vinen er dyp rubinrød på farge. Den har en flott aroma av mørke bær med innslag av vanilje og eik. I munnen er den kraftfull og velbalansert med fin bløthet og struktur. Den passer bra til de fleste kjøttretter som lam og vilt. 
En perfekt Påskevin.
Både hel og halvflaske er i Basisutvalget.

Torre del Falasco Valpolicella 2021

Vinmonopolnr. 14585506. Kr. 436,10 45% Corvina, 45% Corvinone, 10% Rondinella. Alkohol 12.5%, sukker 3,9gl. Syre 5,9gl.

Cantina Valpantena ble etablert i 1958 av flere druedyrkere som et kooperativ og har nå ca. 300 medlemmer som driver 750 hektar vinmark. Alle holder til i de klassifiserte opprinnelsesområdene i Veronas åssider. Cantina Valpantena har høstet flere utmerkelser som følge av arbeidet som er gjort i samarbeid med medlemmene i kooperativet. Dette produktet er valgt av Vinmonopolet blant annet på følgende miljøvennlige kriterier: Tappetuten skulle være klar, og selve boksen måtte være fri for fargen «carbon black», plast eller metallfolie. Innerposen skulle ikke inneholde aluminium. Emballasjen skulle merkes med Grønt Punkts avfallssymbol for plastsortering samt papp-
sortering med tilhørende avfallshåndteringstekst. I tillegg er Torre del Falasco en klassisk Valpolicella med rubinrød farge. På nesen er det røde bær mot kirsebær, i munnen er den ung og saftig med middels fylde, preg av kirsebær, bra midtparti med god konsentrasjon og en frisk finish. En klassisk og saftig Valpolicella som passer til lyst kjøtt, pannestekt skrei/ torsk eller en tomatisert pastarett. En god anvendelig Påskepapp.
Basisutvalget.

Torre del Falasco Valpolicella 2021 Polnr. 14585506. Kr. 436,10 Fontanafredda Silver Barbera d´Alba 2021 Polnr. 2980501. Kr. 169,90
Torre del Falasco Valpolicella 2021 Polnr. 14585506. Kr. 436,10 Fontanafredda Silver Barbera d´Alba 2021 Polnr. 2980501. Kr. 169,90

Fontanafredda Silver Barbera d´Alba 2021

Vinmonopolnr. 2980501. Kr. 169,90 100% Barbera-druer. Alkohol 13,5%, syre 6,3gl, sukker 0,9gl.
Fontanafredda var opprinnelig det kongelige jaktslottet til Kong Victor Emmanuel av Sardinia, som senere ble det samlede Italias første konge. Kongen kjøpte jaktslottet i 1858 som en gave til sin elskerinne «la Bela Rusin», som han utnevnt til grevinne av Mirafiori og Fontanafredda. Fontanafreddas historie som vinprodusent startet først i 1878 med deres sønn, greven av Mirafiori. I dag er vinslottet én av de mest anerkjente produsentene i Piemonte. Selskapets vingårder dekker over 100 hektar med druer som Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Moscato. Som én av de viktigste produsentene i Langhe-regionen, var de én av de første som konverterte alle sine egne vingårder til økologisk landbruk i 2018. For Fontanafredda er naturvennlig landbruk en livsstil som innebærer å sette seg inn i plantens livssyklus og verdsette den som et levende vesen, så vel som å eliminere bruken av alle unødvendige kjemikalier.
Barbera er den tredje mest dyrkede druen i Italia, men er mest vanlig i Asti og Alba i Piemonte. Vinrankene til denne Barberaen ligger i godt eksponerte åssider 300-400 moh. Vinen er dyp rubinrød med aromaer av fioler, røde bær, plomme og krydder. I munnen er den intens med en fruktig smak av kirsebær. Den har god syrlighet, medium fylde, avrundede tanniner og fin lengde med et avsluttende kirsebærbitt. Dette er en perfekt allround vin med mye syre som gjør at den tåler godt fete retter og er ypperlig til tomatbaserte retter som pizza og pasta. Den matsjer godt til torsk, lyst kjøtt, grillet mat og vilt! En prisvennlig allrounder.
Basisutvalget.

header alt om vin4

Gato Negro Rosé

Vinmonopolnr. 1361001. Kr. 119,90 97% Cabernet Sauvignon, 3% Syrah. Alkohol 12,5%, Sukker 2,95 g/l, Syre 5,81 g/l. 
I mars 2023 lanseres nyheten Gato Negro Rosé i 0,75 L flaske i Vinmonoplets testutvalg. Vinen er et nytt tilskudd til Gato Negro porteføljen med viner for enhver smak og lommebok. En perfekt vin for sommerens late dager dersom du liker en frisk og tørr rosevin som i tillegg ikke koster skjorta. Gato Negro Rosé er hovedsakelig laget av kanskje verdens mest kjente rødvinsdrue Cabernet Sauvignon med en tøtsj Syrah. Dette gir en frisk og fruktig vin med aroma av røde bær, sitrus og urter. Vinen er tørr, balansert, med frisk smak av solbær og har en fin avslutning. Vinen passer perfekt som aperitiff og til lettere retter som salat, kylling og grillet fisk. Vinen kommer fra Valle Central i Chile. Valle Central er regnet som et av de aller viktigste vinområdene i Sør-Amerika. Området strekker seg over 400 km og gir mange ulike viner og vinstiler. 
Testutvalget.

header alt om vin5
Gato Negro Rosé. Polnr. 1361001. Kr. 119,90 Pio Cesare Barbaresco 2018. Polnr. 6818101. Kr. 660,-

Pio Cesare Barbaresco 2018


Vinmonopolnr. 6818101. Kr. 660,- 100% Nebbiolo, Alkohol 14%, syre 5,4gl. Under 3 gl
Nebbiolo-druene er fra Pio Cesares vinmarker Il Bricco og San Stefanetto som ligger ved byen Treiso i Piemonte. 35% av vinen lagres i Franske barriques i ca 30 måneder, de resterende 65% lagres 3 år på store franske tønner som rommer fra 20 til 50 hektoliter. Pio Cesares Barbaresco er en klassisk Barbaresco, elegant med moden og krydret frukt og dyp struktur. Den milde og modne tanninstrukturen gir vinen en ekstra mykhet og finesse, men også en stor styrke.
Utseendet: Klar lyserød farge. 
Duft: kirsebærtoner, tøtsj av eik, saftig delikat frukt.
Smak: Fyldig vin med stor og god bløthet, god syre, integrerte tanniner, lang konsentrert ettersmak.
Kjellertid: En svært lagringsdyktig vin, kan drikkes fra nå og de neste 15-20 år. 
Mat: Rødt kjøtt, lam eller en pizza med parmesan.
Bestillingsutvalget.

 

Frank Røstgård
Frank@altomvin.no