Hjem » Reiser & opplevelser »  Kunst og historie i Sveriges beste bykjerne

Kunst og historie i Sveriges beste bykjerne

Sommeren blir ikke vakrere enn den er øst i Sverige. Og Visit Östersund sørger for et fullspekket program og et yrende folkeliv for den som vil ta turen til byen med Sveriges beste bykjerne.

Det er ingen hemmelighet at mat og kunst er en stor del av Östersunds bilde utad. Årlige Eat Art Festival byr på det beste av områdets kultur i form av musikk, håndverk og mat, og Italian Village, et av sommerens matmarkeder, byr på italienske smaker av ypperste klasse. Men i den vakre byen foregår det langt mer enn dette – de har en sterk fotballkultur, er en sentral del av St. Olavsloppet og arrangerer Storsjöyran – en folkefest for hele byen. Dessuten har de en spennende ny åpning i vente.
– Få svenske byer kan konkurrere med det vi har i vente, forteller Elisabeth Richardsson, markedsansvarlig i Visit Östersund.

Sveriges beste bykjerne

I april ble det avgjort, med Sverige som jury. Östersund ble kåret til å ha landets beste bykjerne, en pris innbyggerne er stolte av å ha blitt tildelt.
– Førsteplassen er en fantastisk bekreftelse på at vi er på rett vei i utviklingen av bykjernen, sier Elisabeth.
Sammen med byens restaurant - og butikkeiere jobber Visit Östersund for å skape en bykjerne med deilig atmosfære, gode smaker, shopping og aktiviteter for alle. Og de er kjente for nettopp de små butikkene og sin gastronomi. Noe for enhver smak; vegansk, sushi, grillmat og fine dining med Jämtlandske råvarer, noe både innbyggerne og turistene ser ut til å sette pris på.
– Der vi i Östersund trives, trives også den som kommer på besøk.

En stor kunstnerisk begivenhet

Elisabeth gleder seg stort til sommerens store begivenhet, nemlig åpningen av Nationalmuseum Jamtli. En stor merkedag for både Östersund og kunstbransjen.
– Det er ikke hver dag det fødes et nytt museum, men plutselig skjer det. Og den 17. juni innvier vi museet, en av vår tids største satsninger på kunst og design i Sverige, forteller Elisabeth.
I tillegg til utstillinger av store kunstnere som Carl Larsson, Rembrandt og Rubens, blir museet en samlingsplass for mye kreativ aktivitet.
– I direkte tilknytning til atelieret ligger det vi kaller kunstlobbyen. Det er et sted for foredrag, eventer, kveldsaktiviteter og et stort tilbud kunstpedagogiske program.

Barnas by

En annen storsatsning i den vakre byen er Jamtli historieland. Det store interaktive museet huser miljøer fra alle tider, helt tilbake til vikingtiden. Dit kommer du ved å kjøre sklie ned i de underjordiske utstillingene.
– Jamtli historieland er en kombinasjon av opplevelse og museum. Det er en tidsreise hvor du kan forflytte deg fra 1785 til 1975 på en dag. Og du kan delta i aktiviteter i tilknytning tidsperiodene, forteller Elisabeth.
Hun nevner stemmerettsmøtet på torget i 1895, og muligheten til å bli kjent med lensmannen Kjell Härdell og hans familie i 1785. Og blir du sulten kan du gå rundt i gårdene og få smake på mat fra alle tider. Og foretrekker du litt mer moderne mat serverer Café Slalom pannekaker av alle slag.

Årets viktigste festival

En annen stor begivenhet på Östersunds sommerprogram er den årlige Storsjöyran. I hjerte av byen arrangeres en festival til ære for både innbyggere og besøkende. En folkefest der sirkus, parisisk gateteater, designutstillinger, nattkino og tivoli står på tapetet.
– Om dagen fylles området av barnefamilier, og om kvelden øker partypulsen. Da er det telt med liveband og åpne barer, forteller Elisabeth.
Folkefesten består av to deler: festuken som strekker seg over ti dager og musikkfestivalen som pågår to av dagene. Blant årets artister står blant annet Zara Larsson, Kraftwerk 3D og Ziggy Marley. Og det ryktes fabelaktige sceneshow under årets utgave.
– Årets festival er stjernespekket. Nærmere femti artister skal under de to dagene spille på syv ulike scener, som gleder seg til det som skal skje.

Lokale tradisjoner i sentrum

Til tross for Östersunds størrelse er utvalget solid. De store butikkjedene kompletteres av den lokale håndverksbutikken, Saluhallen med fantastiske delikatesser og mange små butikker med smykker og mote. Det varierte shoppingutvalget gjør Östersund til en spesiell by, og atmosfæren likeså.
– Variasjonen av matsteder, butikker, atmosfæren og et bra kundemøte var noen av tingene som var utslagsgivende når vi kapret førsteplassen. Det er vi stolte av, forteller Elisabeth.
Det er alltid noe nytt å se – for både store og små. Skulle det bli godt og varmt finnes det alltid en badeplass å tilbringe sommerdagen på. Elisabeth og resten av Visit Östersund har klare visjoner om hva som skaper Sveriges beste bykjerne:
– I en levende by finnes det alltid noe å glede seg til!

Tekst: Pauline Östgård | Foto: Visit Østersund

 

Følg IN magasinet på Facebook