Hjem » Reiser & opplevelser »  God plass i påskefjellet

God plass i påskefjellet

Været i fjellet skifter fort – husk fjellvettreglene og planlegg påsketuren godt, råder DNT.

Selv om været skiftet til dårligere lørdag, blir det bedre utover i påsken. FOTO: Marius Dalseg
Selv om været skiftet til dårligere lørdag, blir det bedre utover i påsken. FOTO: Marius Dalseg

– Jeg skjønner godt at folk sjekker værmeldingen og blir litt i tvil om påskeplanene. Mitt beste tips er å bruke palmehelga til å planlegge resten av påsken, for det er god plass i fjellet og været blir bedre, sier Dag Terje Klarp Solvang.  
Etter uker og måneder med forberedelser er vertskap på DNTs 30 betjente hytter klare til å ta imot påsketuristene. Milevis av løyper er kvistet, matlager er fylt og senger redd opp.
– Påsken er noe av det vi gleder oss aller mest til. Vi har god plass og god stemning! Det er ruskete vær her på vidda nå, men det blir bedre veldig snart. Vi er klare med masse snø, bakst, fyr i peisen og åpne armer, sier Signe Søndrål, vertskap på Krækkja Turisthytte på Hardangervidda.  
Se alle DNTspåskeåpne hytter her  

Ferdaråd: DNT ber alle til å ta en prat i turfølget. Er gruppa stødig nok på navigasjon? FOTO: Marius Dalseg
Ferdaråd: DNT ber alle til å ta en prat i turfølget. Er gruppa stødig nok på navigasjon? FOTO: Marius Dalseg

Ferdaråd og Fjellvettregler

DNTs generalsekretær understreker at det er viktig å ha Fjellvettreglene i bakhodet når turen planlegges.  
– Vi oppfordrer alle til å ta en prat med turfølget før dere legger i vei. Rett og slett et lite ferdaråd. Har dere en alternativ rute dersom været endres underveis? Er gruppa stødig nok på navigasjon – og har dere med nok mat og rett utstyr? Å ta seg tid til å stille seg selv og resten av turfølget slike spørsmål kan være avgjørende, sier Klarp Solvang.

Krækkja på Hardangervidda lørdag. Været skifter fort i fjellet, og snart blir det bedre. FOTO: Marius Dalseg.
Krækkja på Hardangervidda lørdag. Været skifter fort i fjellet, og snart blir det bedre. FOTO: Marius Dalseg.

Fjellvettreglene

Vi ferdes mer ute i naturen, og vi bruker den på stadig flere ulike måter. Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg.
1. – Planlegg turen og meld fra hvor du går.
Planlegg turen etter gruppas evner, og ha alltid flere alternativer. Sørg for å ha informasjon om turområdet og forholdene du skal på tur i. Lytt til erfarne fjellfolk.
Sørg for å ha kunnskap og ferdigheter som kreves for den aktuelle turen. Ta hensyn til naturen. Med god planlegging legger du ikke igjen spor etter deg.
Lag avtaler uavhengig av behov for mobildekning og presise klokkeslett.

2. – Tilpass turen etter evne og forhold.
Gjør løpende vurderinger av forholdene, og tilpass planene dine etter det. Vis respekt for været! Å være på tur sammen med andre gir økt sikkerhet, og noen å dele opplevelsene med. Er du på tur alene, vær ekstra varsom. Ikke legg ut på langtur uten erfaring, du må være i stand til å ta vare på deg selv og de andre i gruppa. Vis hensyn til andre turgåere. Kjenn allemannsrettene og pliktene som følger med. Sørg for at turgruppa har en kultur for åpen og direkte kommunikasjon.

3. – Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
Bruk alltid vær- og skredvarslene, og sett deg inn i hva det innebærer for deg i det område du skal ferdes i. Benytt deg av rådene som er knyttet til det aktuelle varselet, og velg enkelt terreng når forholdene er krevende. Turvarslene finnes her: yr.no, storm.no og varsom.no.

Krækkja ligger fantastisk til på Hardangervidda. Strålende sol fredag. FOTO: Marius Dalseg
Krækkja ligger fantastisk til på Hardangervidda. Strålende sol fredag. FOTO: Marius Dalseg

4. – Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
Kle deg etter vær og forhold. Husk at været skifter raskt i fjellet. Ta med både ekstra klær, og det utstyret som turen og terrenget krever. Ekstra mat og drikke kan hjelpe både deg og andre, dersom du bruker lenger tid enn planlagt eller må vente på hjelp.

5. – Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
På vintertur trenger du vindsekk, underlag, sovepose og spade for å klare deg en natt ute. Vindsekk kan redde liv. Ta med deg noe, for eksempel refleksvest eller hodelykt, som gjør at du lettere blir funnet dersom uhellet er ute. Ha med førstehjelpsutstyr. Det gjør at du kan hjelpe både deg selv og andre. Bruk alltid sender/mottager, og ha med søkestang og spade dersom du skal ferdes i skredutsatt terreng. Pakk smart! Pakkelister for ulike turer finner du på dnt.no. Mobiltelefon kan være et nyttig hjelpemiddel, men husk at du ikke kan stole på den i alle situasjoner eller områder. Om ulykken er ute, varsle politiet på 112, gå etter hjelp eller prøv å varsle på annen måte.

6. – Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
Bevisste og gode veivalg er det viktigste for å unngå skred. Vit at skred kan løsne i heng som er høyere enn fem meter, og brattere enn 30 grader. Selv om det er flatt der du går, kan du utløse skred i fjellsiden over deg. Et skred kan gå tre ganger så langt, som høyden på henget det utløses fra. Unngå terrengfeller, slik som trange bekkedaler. Tenk på hva som skjer dersom det går et skred. Vær oppmerksom på faren for skavlbrudd når du går på en fjellrygg. Vær oppmerksom på isforholdene når du går på regulerte vann, og i inn- og utløpsområder.

Krækkja-vertskapet Per Martin Bjerke og Signe Søndrål på fredag. FOTO: Marius Dalseg
Krækkja-vertskapet Per Martin Bjerke og Signe Søndrål på fredag. FOTO: Marius Dalseg

7. – Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
Bruk kart og kompass, det fungerer alltid. Følg med på kartet også når du går på merket rute. Turopplevelsen blir rikere om man følger med på kartet underveis. GPS og andre elektroniske hjelpemidler er nyttig, men husk å ha med ekstra strømkilde.

8. – Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Revurder planen fortløpende, og velg plan B lenge før du blir utslitt. Har forholdene endret seg? Bør du snu? Har noen i følget problemer med å gjennomføre? Bør gruppa snu?

9. – Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
Avpass farten etter den svakeste i følget, og pass på at alle i turfølget er med. Husk å spise og drikke ofte. Når du anstrenger deg, trenger kroppen mer væske enn du føler behov for.
Ikke vent med å søke ly til du er utslitt. Du blir mer sliten av sterk vind. Bruk vindsekken, eller grav deg ned i snøen i tide.
 

Følg IN magasinet på Facebook