Hjem » Trondheim »  Kom i julestemning på byens luksushotell

Kom i julestemning på byens luksushotell

Britannia Hotel byr på en førsteklasses førjulstid med matopplevelser, konserter, spa, og hotellovernatting i luksusen og velværets tegn.

Foto: Ulrik Holsen

Lørdag 14. november ble julelysene tent på det ærverdige hotellet midt i Trondheim sentrum, og med det var det duket for stemningsfulle førjulsdager i huset som også kalles «House of celebration». I år er det hele 150 år siden Britannia Hotel ønsket de første gjestene velkommen – et jubileum som for øvrig markeres med utgivelsen av en eksklusiv coffee table-bok, der hotellets historie er dokumentert. 

Foto: Ulrik Holsen

En destinasjon

Mye har skjedd mellom hotellets fire vegger siden åpningsdagen i 1870, da åtte velstående engelske lakselorder og to amerikanere med sine tjenere sjekket inn som hotellets første gjester. Britannia Hotel skulle opprinnelig være et sted for kapitalsterke tilreisende og sosieteten i byen. Siden har kongelige, rockestjerner og gjester fra fjern og nær sjekket inn på hotellet, som har fått tilnavnet Trondheims storstue. I 2019 re-åpnet hotellet i helt ny drakt etter en tre år lang totalrenovering, og resultatet har blitt et internasjonalt topphotell i ypperste klasse, som setter Trondheim på kartet.
– Noe av tanken bak rehabiliteringen er at Britannia skal være en destinasjon i seg selv. Man vil ta vare på den historikken som er her. Det har skjedd så mye i dette huset, både av nasjonalt og internasjonalt kaliber, påpeker Peter André Gjerde, Director of Marketing & Communication ved Britannia Hotel.

Foto: Renate Brødreskift

Seks restauranter og barer

Han trekker frem den store bredden i det hotellet har å tilby. Totalt har hotellet seks mat- og drikkekonsept: Jonathan Grill, franske Brasserie Britannia, Britannia Bar, Vinbaren, prestisjerestauranten Speilsalen, som tidligere i år fikk sin første Michelin-stjerne, og ærverdige Palmehaven, der blant annet det populære konseptet «Afternoon Tea» serveres. Sistnevnte er en selskaps-tradisjon av britisk opphav der det serveres te, fingersandwicher, scones, søte delikatesser og kake. Konseptet har slått svært godt an i Trondheim, forteller Gjerde.
– Dette er noe trønderne har trykket til sitt bryst. Våre dyktige konditorer sørger for at det rett og slett er kunstverk du får servert. Her bør man bestille bord en måned i forveien, sier Gjerde, og opplyser at «Afternoon Tea» tar en pause fra første søndag i advent frem til 1. juledag, når Julelunsjen står på menyen. 

Julelunsj i «husets hjerte»

Hvor passer det vel bedre å innta en tradisjonell julelunsj enn i nettopp Palmehaven – stedet for de tradisjonelle happeningene? 
– Palmehaven er et sted med enorm betydning for mange, og restauranten omtales gjerne som hjertet i huset, sier Gjerde. 
Restaurantdirektør på Britannia Ida Dønheim forteller at årets julelunsj av naturlige årsaker ikke serveres som buffet. I stedet kan du som gjest velge menyen selv ut fra retter som hotellet har satt sammen. Julelunsjen serveres alle hverdager frem mot jul, til og med på julaften – da i en litt annen variant enn den tradisjonelle.
– Julaften blir det kald mat. Det blir en fiskeanretning, gravlaks, hjemmelaget julepålegg slik som ribberull, og sylte. Og Stilton. Det er en ost som er veldig jul. Tanken er at man skal kunne spise en god og lett lunsj mens pinnekjøttet står og damper, sier Dønheim, som også kan friste med middag på julaften for gjestene som bor på hotellet.
– Da blir det franskinspirert and med en aromatisk god rødvin, sier hun.

Foto: Ulrik Holsen & Wil Lee Wright (nede til høyre)

Delikatessebutikk

Har du lyst til å ta med deg noen av de gode smakene hjem fra hotellet, kan du handle i den nye delikatessebutikken som er å finne i vinbaren. Her får du kjøpt de beste ostene, skinkene og olivenoljene, lokale og utenlandske råvarer. Butikken er åpen fra klokken 16 onsdag til fredag, lørdager åpner den klokken fra 13, slik at du kan stikke innom etter jobb og kjøpe med deg godsaker hjem. Her kan du til og med handle inn til julemiddagen.
– Vi utvider tilbudet og selger «kit» med julemat. Man kan forhånds-bestille ribbe som er ferdig rutet. Vil du ha den beste ribba, så får du kjøpt den her, sier Dønheim, og legger til at et slikt «delikatesse-kit», bestående av salt eller søtt, kan være en god julegaveidé.

Julebord med konsert

Foruten gode kulinariske opplevelser byr Britannia også på musikalske opplevelser i november og desember. Hotellet har tidligere hatt stor suksess med konseptet «Artists in residence», der kjente artister flytter inn på hotellet for å holde eksklusive konserter. I år arrangeres konseptet for første gang i julebordsesongen med konserter tirsdager, onsdager og torsdager. Konsertrekka starter 17. november, og billetter og bord må bestilles på forhånd.
– Vi har lyst til å tilby våre gjester de beste norske artistene. Vi åpner ballet med Bettan & Bjarne, som er to artister mange assosierer med jul. Så kommer Stephen Brandt Hansen, Maria Mena, DDE og Ole Edvard Antonsen. I pakken inngår konsert, aperitiff og en treretters julemiddag. Når du ankommer hotellet blir du møtt av en hovmester som følger deg til bordet ditt, sier Dønheim.

Foto: Marius Rua (oppe til venstre) & Wil Lee Wright

Romjul og nyttår

I romjulen 26. og 30. desember er det hotellets egne Britannia Superior Swing Orchestra som spiller i Palmehaven. Det ni personer store husorkesteret står også for musikken på selveste nyttårsaften, når hotellet virkelig slår på stortromma. 
– I fjor var det en euforisk stemning her, og det finnes vel ikke en bedre plass å feire nyttårsaften, fastslår Gjerde entusiastisk. Bestiller du en nyttårspakke for to personer får du Britannia Champagne og blinis med Kalix løyrom, fireretters nyttårssupé, underholdning fra Britannia Superior Swing Orchestra, overnatting i dobbeltrom, inngang til Britannia Spa & Fitness og frokost dagen derpå i Palmehaven inkludert i prisen.
– Det er mange som velger å overnatte på hotellet. Det gir jo en fantastisk god start på det nye året. Og noen synes kanskje det er greit å slippe å diske opp med eget selskap, sier Gjerde.

FAKTA: Britannia Hotel

• Britannia Hotel er et 150 år gammelt femstjerners, internasjonalt hotell
• Hotellet har i alt 246 rom, 6 restauranter og barer, spa- og fitnessavdeling, konferanse- og selskapslokaler og kulturarrangementer.
• Hotellet eies av Odd Reitan og Reitangruppen. Hotellets direktør er Mikael Forselius
• Hotellet er medlem av prestisjefylte Leading Hotels Of The World.
• Adresse: Dronningens gate 5, 7011 Trondheim
• Nettside: britannia.no
• Facebook: facebook.com/Britannia.Hotel
• Instagram: instagram.com/britanniahoteltrondheim

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Ulrik Holsen, Wil Lee Wright & Marius Rua
 

Følg IN magasinet på Facebook