Hjem » Trondheim » Reiser & opplevelser »  Populær sommerferie til fjells

Populær sommerferie til fjells

Svenskene tenker nytt og legger sommerferien til fjells. For fjerde år på rad holder designhotellet Copperhill Mountain Lodge sommeråpent, og i år forventes flere overnattingsgjester enn noen gang før.

Mens vi nordmenn har trasket i fjellheimen sommerstid i årevis, er det først de siste årene svenskene har fått øynene opp for fjellferie om sommeren. I vinterdestinasjonen Åre har flere næringer jobbet sammen for å gjøre fjellbyen attraktiv også for sommerturistene.
    Ved det Petter Stordalen-eide Copperhill-hotellet satses det stort på sommersesongen, som varer fra 26. juni og frem til skolestart i august.

Høye forventninger

– Vi har jobbet hardt sammen med andre hoteller og aktivitetstilbud her i Åre de siste årene, for å kunne kvalitetssikre våre tilbud. Vi har høye forventninger i år fordi vi vet at produktet vårt er bra, sier hotelldirektør ved Copperhill, Pernilla Gravenfors på telefon fra Åre.
Hun tok over direktørrollen høsten 2009, og har siden sommeren 2011 ønsket sommergjestene velkommen. De første par årene kun i juli måned, men fra i fjor sommer gjennom hele sommerferien. Målet for i år er et belegg på mellom fire og fem tusen gjester i løpet av juli måned. – Det tror jeg vi oppnår. Juli begynner å bli nesten like stor som januar her. Vi hadde en bra juli i fjor, og satser på å slå fjoråret, sier Gravenfors.

Aktive sammen

Hun merker at svenskene begynner å ta etter Norge og land i Sør-Europa, og velger aktive ferier i fjellet. Mulighetene for fotturer, sykkelturer, fisking, padling eller bading, ligger rett utenfor hotelldørene. I tillegg finnes det ulike aktivitetspakker gjestene kan bestille under oppholdet, slik som jakt- og villmarksmessa 25. - 27. juli, eller et «Mountain Mind äventyr» med guidet vandring, eventyropplevelser og yoga.
– Svenskene holder på å bli mer bevisst på at man kan være aktiv på sin ferie. Her finnes det en palett med saker man kan gjøre, og aktiviteter som er lett tilgjengelig. Det våre gjester har til felles, er at de vil ha en aktiv ferie sammen, sier hotelldirektøren.

Yoga til fjells

Copperhills beliggenhet på toppen av Förberget i Åre-Björnen, syv kilometer fra Åre sentrum, tilbaketrukket fra det meste, med en slående utsikt ut over fjellandskapet, gir også rom for sjelero og refleksjon. Mange kommer hit for å tilbringe to-tre dager i rolige omgivelser, og kanskje for en spa-behandling. Spaet er et av de mest populære tilbudene, og bør derfor bestilles på forhånd. I sommer og høst kan gjestene også benytte seg av ulike yoga-pakker ved hotellet.
– Man kan gå en tur om dagen, gjøre yoga om kvelden, før man legger seg i en stol og leser en bok. Her kan man bare være, sier Gravenfors. Spøkefullt legger hun til at hun i løpet av sine 20 år i hotellbransjen, aldri har jobbet ved et hotell der gjestene har sovet så mye. Det er nemlig ikke uvanlig å treffe på gjester som slumrer i loungen, iført joggedress eller stillongs.

Luksus og hyttefølelse

– Det er glamorøst og luksuriøst, men samtidig avslappet. Her kan man godt gå i badekåpen til baren, samtidig som man går forbi et par i brudestasen. Man må ikke ha på strøken bluse for å være her. Det er litt som på hytta. Man er aktiv med familien på dagen, og setter seg i sofaen med et glass vin eller en kopp te på kvelden, sier Gravenfors.
    Flertallet av gjestene kommer fra Sverige, mens nordmenn ligger på en god andreplass. Om sommeren er andelen nordmenn litt høyere enn resten av året.
– Det er jo litt fordi dere nordmenn kan dette med fjellferie. Og så ligger vi jo bare en og en halv times kjøretur unna Trondheim. Man kan også ta fly til Værnes og komme seg greit derfra og hit, sier Gravenfors.

Trenger ikke godvær

For å få en gunstig pris, bør oppholdet ved Copperhill Mountain Lodge bestilles god tid i forveien. Men en kan også ta oppholdet litt mer på sparket, og bestille aktiviteter etter at man er innlosjert. Hotellet har i alt 112 rom og suiter, med til sammen 420 senger. Og skulle ikke solen skinne under hele oppholdet, betyr ikke det at ferien er ødelagt. Pernilla Gravenfors tror fjellturistene er innstilt på all slags vær.
- Her får du ikke den samme skuffelsen som du ville fått på en solferie, om solen ikke skinner en dag. Det er klart gjestene våre elsker at solen skinner, men man er ute etter opplevelser, og det får man også om det småregner. Her er det alltid noe å gjøre, og her har vi frisk luft uansett vær, sier hotelldirektøren.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Gösta Fries, Jonas Kullman, Nicklas Blom & Håkan Wike

Følg IN magasinet på Facebook