Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Perlen i Océano Atlantico

Perlen i Océano Atlantico

Gran Canaria er mer enn hawaiiskjorte og slaraffenliv langs strandlinja. Med bil og buss oppdager man helt nye sider ved øya – alt fra storbyjungel til subtropiske palmestrøk.

Article imageGran Canaria er den tredje største øya i de spanske Kanariøyene. Kun 210 kilometer vest fra kysten av Afrika ligger noen av de mest populære reisemålene for nordmenn. Her finner man alt det typisk turistaktige, med sandslottbygging for de yngste, puber og yrende natteliv for de halvvoksne og flere hundre rolige restauranter og villastrøk for de litt eldre.
Men strender, solslikking, fuktige ganer, sene kvelder og bading i Atlanterhavet maler et lite nyansert bilde av øya. Gran Canaria blir nemlig ikke kalt ”miniatyrkontinentet” for ingenting.

Article image

Familiehyggelig

Helt fra vi landet på flyplassen noen kilometer fra Las Palmas ble vi tatt godt hånd om. Det er fordelen med charterferie. Ingen bekymringer og sorger, kun luksus. Turen gikk til Bahia Feliz, et avslappet turistparadis noen kilometer fra San Augustin.
Mens de fleste andre på hotellet i barnevennlige Bahia Feliz knivet iherdig om solsengene og kjempet nærmest i kapp om å kapre de beste plassene midt i solsteiken, tok vi turen til bilutleiefirmaet like ved. Det fine med Bahia Feliz er at alt ligger til rette for at ferien skal bli så behagelig som mulig. Med shoppingsentre, apotek, legekontor og restauranter trenger man egentlig ikke å dra fra stedet i det hele tatt.

Article image

Ut på tur

Bekvemmelighetene og behagelige Bahia Feliz tatt i betraktning – vi leide bil og var fast bestemt på å snu opp ned på Gran Canaria og finne de best gjemte turistjuvelene øya har å tilby.
Vi hadde egentlig tenkt oss nordover mot hovedstaden Las Palmas, men befant oss snart på motorveien i stikk motsatt retning. Det er nemlig ikke alltid like lett å tolke skiltene på riktig måte. Og et veinett som til tider kringler seg i alle mulige retninger hjelper lite. Men det er ingen krise uansett hvilken vei man tar. Gran Canaria er nemlig akkurat stor (eller liten) nok til at man får sett stort sett alt i løpet av et par dager.

Article image

Party i sør

Bahia Feliz ligger sørøst på Gran Canaria, omtrent sju kilometer fra San Augustin. Derfra er det kun noen minutter i bil til Playa del Inglés – partymetropol og møtested for ferierende festløver av alle nasjonaliteter.
Midt i byens kommersielle hjerte, i Centro Commercial Kasbah-Metro-Plaza, ligger barene og nattklubbene tett som hagl. Med temakvelder og karaokekonkurranser er det aldri dødt i senterets kokende nattelivskjerne. Latinske rytmer, trommer og bass eller rock n’ roll ut til de små nattetimer – diskotekene her har noe for enhver, uansett musikk- og cocktailsmak.
Men Playa del Inglés handler ikke bare om fest og rock n’ roll. På dagtid er sanddynene og strendene i Maspalomasområdet et fint sted å slappe av. Det finnes mye hvitere strender og klarere sjø enn flygesanden ved Maspalomas, men størrelsen på området gjør at man aldri trenger å krype tett opptil fremmede for å få plass.

Fisk og sjø

Etter et besøk i hektiske Playa del Inglés bar turen videre til atskillig roligere Arguineguin. Dette er en liten hyggelig fiskerlandsby som fortjener et besøk om bare for tirsdagsmarkedet alene. Markedet er nemlig øyas største, og den basarlignende atmosfæren er absolutt verdt å få med seg.
Ikke langt fra Arguineguin finner man Puerto Rico, et annet av øyas partyhovedsteder. På kveldstid forvandles byens sentrum til en eneste stor fest, og ikke før sola står opp neste dag er det på tide å slå opp parasollen på Playa de Puerto Rico.

Article image

Amadores

Men er man på jakt etter en virkelig fin strand, med kritthvit sand og krystallklar sjø, gjør man lurt i å kjøre et lite stykke lenger. Bare noen minutter vest fra Puerto Rico, helt sør på Gran Canaria, ligger stranden Playa de los Amadores. Denne går for å være en av de fineste stredene på øya, og det med god grunn. Avskjermet fra by, trafikk og hotellblokker er Amadores paradis på jord, selv om det etter hvert er mange turister som finner veien.

Article image

Inn mot fjellene

Det bor 800 000 fastboende på Gran Canaria. Omtrent halvparten bor i Las Palmas, mens resten stort sett fordeler seg på byene langs kysten. Om man da ønsker å komme seg litt vekk fra folkemassene (10 millioner personer besøker Kanariøyene hvert år) kan det være lurt å vende nesa mot innlandet.
Det finnes utallige veier inn fra motorveien langs kysten og opp mot fjellene i innlandet. Noen er tryggere og bedre utbygd, mens andre krever litt mer guts og pågangsmot for å gå løs på. Et godt tips før man legger ut på tur i de kanariske vulkanfjellene kan være å henge seg på andre biler. Da er man i alle fall ikke alene om noe skulle skje.

Essensielle stoppesteder

Vi hadde en plan da vi satte av gårde fra lavlandet sør på øya. Vi skulle kjøre på tvers over Gran Canaria og komme ned på andre siden, omtrent i retning Las Palmas. Men på vei oppover oppdager vi at veiene er mye brattere, det er flere svinger og det er høyere opp til toppen enn vi trodde. Det tar noen timer å kjøre over fjellet, og hvis man da i tillegg skal stoppe, spise og knipse bilder blir det fort sent før man kommer hjem.
Derfor kan det være lurt å legge opp en reiserute. Men ikke prøv å følge den slavisk. Plutselig finner man nemlig et dalsøkk eller en mystisk vei man bare må utforske. Noen av de fineste stedene i innlandet man uansett bør få med seg er Mogan, Tejeda, Valleseco, Teror og Embalse de la Cueva de las Niñas.
Mikroklimatisk
På Gran Canaria er det er store forskjeller mellom de tempererte mellomsonene, de subtropiske dalene og skogene, og de høyeste toppene der temperaturen kan synke til null grader. Det kan være sol og klar himmel i sør, samtidig som det i nord er tykk tåke eller dis. Derfor er det greit å alltid ta med seg mer enn bare t-skjorte og shorts i bilen, og matpakke er heller ikke dumt.
Tenker man klima generelt er det behagelige temperaturer på Gran Canaria året rundt. Vintrene er midle og somrene passe varme. Passatvinder fra høytrykksområdene rundt Azorene sørger for at det aldri er helt uutholdelig varmt. De varmeste månedene er juli, august og september, da gjennomsnittet ligger på 26 grader.

Idyllisk landsbysjarm

Den nordlige delen av Gran Canaria har helt andre ting å by på enn strandpromenadene i sør. I innlandet finnes tropisk agrikultur med tobakk og bananer som eksporteres til Sør-Amerika og Europa. Dette, sammen med turisme, holder styr på den kanariske økonomien.
Det er i innladet, særlig lenger nord i de små idylliske fjellandsbyene, at Gran Canaria viser sin beste side. Kanariske giganttrær, klatrende hengeplanter, tropiske kaktuser og søkkvåte palmer omkranser hvitkalkede hus og grusveier som for lengst er gått ut på dato. Både bebygningen og naturen i seg selv er verdt å knipse bilder av. At hele øya er beskyttet av UNESCO sier ikke så rent lite.


Shoppingmekka

Mot kvelden ankom vi Las Palmas. Den står i sterk kontrast til de små, koselige landsbyene vi nettopp har opplevd, men hovedstaden er likevel verdt å se.
På kveldstid er det liv på nattklubbene, mens det på dagtid er butikker og shopping som teller. Fra Bahia Feliz arrangerer Star Tour jevnlig shoppingturer til hovedstaden, og grunnen er utvalget. Med 400 000 innbyggere er Las Palmas på alle måter en storby på linje med andre europeiske byer. Forskjellen ligger i prisene, som er ganske hyggelige sammenlignet med norske.

Alt og ingenting

Etter bilturen innså vi at Gran Canaria har utrolig mye å by på. På forhånd tok vi konseptet om miniatyrkontinentet litt som en klisjé, men fikk snart nok bekrefte utsagnets validitet. Uansett om man velger å sole seg i glansen av sløvhet eller la Gran Canaria vise sine beste subtropiske naturherligheter, har øya nok av muligheter for noen og enhver. Gran Canaria kan være alt og ingenting.

Verdt å vite

Gran Canaria
Kanariøyene er en spansk øygruppe i Atlanterhavet. Gran Canaria, som er den tredje største av øyene, har til sammen litt over 800 000 fastboende innbyggere. Halvparten av dem bor i hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria. Øya er delt inn i 21 kommuner.

Klima
Gran Canaria blir kalt ”miniatyrkontinentet”, på grunn av ulike landskap og forskjellige mikroklima. Den gjennomsnittlige temperaturen er 21 grader hele året, men er høyest i juli, august og september – da gjennomsnittet er 26 grader. I de kaldeste månedene synker temperaturen sjelden under 16 grader. Gran Canaria har 350 soldager i året.

Økonomi
Kanariøyene har vært i økonomisk framvekst de siste årene. Men øygruppen avhenger fremdeles først og fremst av turisme. Mer enn 10 millioner turister besøker øyene hvert år, hvorav 2,2 millioner av dem besøker Gran Canaria. Ellers er tobakk og bananer viktige eksportvarer til Europa og Amerika.

Kulinarisk
Kanarisk kjøkken består mye av ulike potetretter. Pappas arrugás er den mest kjente. Dette er små poteter som kokes i saltvann, og serveres som oftest sammen med kylling og mojo-saus (som har mye hvitløk og ofte er ganske sterk). Ropa vieja, som er forskjellige kjøttyper mikset sammen med poteter og garbanzo-bønner, er en annen populær rett. I tillegg serveres mer tradisjonelle spanske retter med tortilla og paella (risrett med safran og olivenolje).

Familievennlig
Bahia Feliz, kun 20-30 minutter med buss fra flyplassen, er et rolig og familievennlig feriested nesten helt sør på Gran Canaria. Området har på det meste 2000 gjester, som bor i bungalower, lavblokker, høyhus og leiligheter. Her finner man også shoppingsenteret Bazar, med en håndfull supermarkeder, flere gode restauranter, apotek og legekontor. Her kan du også skrive deg opp på en rekke turer og utflukter.

Prisinfo:
Vi reiste med Star Tour. Fra 2 mai 2007 begynner prisene på 3995 kroner for en uke tur retur Oslo-Gran Canaria med to roms leilighet i standard SSS+.

Linker
www.startour.no
www.grancanaria.com
www.canariposten.com

Tekst: desken.no Foto: Star Tour