Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Overdådig haveselskap

Overdådig haveselskap

Langs Sør-Afrikas frodige belte, Garden Route, kan en glede seg over luksuriøse vingårder via rekordlange strikkhopp og surfing til eksotiske safariopplevelser du sent vil glemme.

På 1600-tallet drev merkantilistisk kremmerånd europeere til Sør-Afrika i jakten på edle metaller og krydderurter. Det nederlandske Øst-Indiakompaniet, historiens første moderne aksjeselskap, etablerte således en praktisk forsyningsstasjon i Cape-havnen. Som de fleste andre handelshavner ble den strategiske kolonien gjenstand for synkron europeisk innvandring der initiativtaker, Jan van Riebeek, konstruerte den første faste bosetningen i subsahariske Afrika.

Article image

Herskapelig intimitet

Da landet samlet tilsvarer størrelsen på Tyskland, Frankrike, Sveits, Belgia, Nederland og Luxemburg, er man nødt til å velge en reise hvor oppholdene er lagt i en logisk rekkefølge. Under et ukeslangt opphold i sommermånedene er kyststien, Garden Route, som omfatter strekningen mellom byene Cape Town og Port Elisabeth, et naturlig valg. Etter en komfortabel flytur med South African Airlines begynner reisen i regionen rundt Kappstaden. De to første dagene ble dedikert elegante Grande Roche som ligger 45 minutters kjøretur fra bykjernen. Stedet er kombinert vingård, femstjernes hotell og tilsvarende gradert restaurant med en rekke utmerkelser på samvittigheten. Destinasjonen er omgitt av pittoresque landskap i Drakenstein Valley med vegetasjon dominert av massive granittformasjoner, olivenlunder og vinranker i det kjente vindistriktet: Paarl eller perle – direkte oversatt. Sigurd Halvorsen, som driver Safari Opplevelsesreiser, har i flere tiår jobbet med området og foretrekker den tilbaketrukne tilværelsen i Paarl for overnatting og kulinariske opplevelser.

– Stellenbouch er utvilsomt vinhovedstaden i Sør-Afrika, men er samtidig en universitetsby med 30 000 studenter. Vi føler derfor det er litt hektisk å bo der. Likevel, det er en fin by med rik kultur og alt du trenger av shopping og gateliv. Paarl har en mer avslappet atmosfære, og er ikke så preget av turisme som Stellenbouch og Franschhoek, erfarer Halvorsen.

Article image

Fruktbare vinmarker

Du blir umiddelbart fortrolig med betjeningen på Grande Roche som gjerne gir deg en historisk guiding i området. Av attraksjonene er det 300 år gamle kapellet som flere har blitt viet og døpt i gjennom årene. Her får alle som er smidd i hymnens lenker en personlig inngravert plate skrudd opp på kapelldøren. Hotellets direktør, Graham Vass, forklarer hvordan viede, gjentatte ganger, vender tilbake til stedet.

– Noen blir faktisk skuffet fordi de ikke finner igjen oblatet sitt, men opp gjennom årene er jeg blitt nødt til å erstatte deler av døren for å gi plass til nye skilt da vi vier rundt to par i måneden. Savner noen skiltet sitt viser jeg dem med glede kontoret mitt hvor eldre dører er lagret, forklarer Vass.

Vi blir oppvartet med en femretters på hotellets restaurant: Bosman’s hvor prisbelønnede Roland Gorgosilich styrer kjøkkenet. Komposisjonens høydepunkter består av en biff dandert med saftig foie gras på en seng av rotgrønnsaker med annapoteter og bordelaisejus, samt en utsøkt Amarulaterte fulgt a glaserte bananer, saus av pasjonsfrukt og bananiskrem. Parallellt serverer sommelieren regionens ypperste vinsortiment og supplerer med utfyllende kunnskap om produsent, smak og drue. Som vineksportør er Sør-Afrika en ganske fersk aktør i kraftig vekst, særlig etter demokratiseringen i 1994, da mange åpnet for handel med landet etter avviklingen av det omstridte apartheidregimet.

I februar er det høstesesong for druene i mellom fjellene i Paarl og gjestene på Grande Roche inviteres med på sankingen som starter i sekstiden på morgenen – før solen blir for sterk. Distriktets druesortiment består hovedsaklig av Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay og den særegne Sør-Afrikanske druen Pinotage. Smaken er fyldigere i de frodige dalene i Paarl og Stellenbouch enn ved kysten.

Article image

Urbane kontraster

Ikke overraskende kåret Forbes Magazine nylig Cape Town til en av verdens vakreste byer. Men vil man finne Sør-Afrikas sanne sjel bør man se forbi den kommersielle estetikken og bekjentgjøre seg med byens townships. Her får man en innføring i gamle tradisjoner som åndetro, healing, spådom og tradisjonelt håndtverk. Guiden informerte i forkant grundig om forholdene og bakgrunnen for landsbyene før vi fortsatte turen fra vindistriktet mot sentrum av Cape Town. Turen gikk til det største og raskest voksende landsbyen; Khayelitsha. Hit flytter mange fordi den sentrale beliggenheten gjør det enklere å finne jobb. Det første som møter en ved innkjøringen er blikkbaserte boliger uten elektrisitet. Ettersom man kjører lenger inn i området finner man mer priveligerte i pastellfargede murbygg med flere fasiliteter.  At Cape Town er en handelsby preger bygningene som baseres på materiale kjøpt i havnen. Man finner et levende næringsliv spekket med små frisørsalonger, skomakere, gatekjøkken og kiosker i renoverte skipscontainere. Det ble en tur innom townshipets minste bed & breakfast videre til åndedyrkende grupperinger og ølbryggende karer som skåler helgen velkommen. De sosiale nettverkene er sterke og gleden stor, selv over små begivenheter.
– Ofte har vi med oss overskuddsklær fra slekt og venner som vi deler ut til de som har lite. Dette kan foregå sammen med en guide i slummen der en ikke bør ferdes alene, på barnehjem i Soweto eller bare rett og slett langs veien, forteller Halvorsen.
Etter en interessant guiding tar vi inn på ultramoderne One&Only, som ligger maritimt til ved eksklusive Victoria & Alfred Waterfront. Fra lobbyen og den karakteristiske runde Vista-baren, samt fra de fleste hotellrommene, har du god sikt til byens varemerke: tusen meter høye Table Mountain. Fjellet kan enkelt bestiges og spreke klatrere bør beregne en god time på denne aktiviteten. For de som ikke ønsker en klatreøkt er det mulig å transporteres til topps via kabelbane. Det forutsetter at det ikke er for sterk vind eller at den karakteristiske bordduken av tunge hvite skyer dekker for mye av fjellplatået. På den måten får du begrenset sikt og ved kraftig vind går dessuten ikke banen opp. Samme gjelder om du skal ut til Robben Island, 12 km utenfor Cape Town, hvor landets første svarte president, Mandela, satt fengslet i rundt 18 år. Både fjell– og øytur regnes som obligatorisk ved besøk i bykjernen. Bor man på One&Only behøver man ikke gå lengre enn til lobbyområdet for å få tak i kvalitetsmat, da velrenommerte Nobuyuki Matsuhisa og Gordon Ramsay har lokalisert sine konsepter: Nobu og Maze under samme tak. Er man ute etter avslappende strandliv og lange svømmeturer i temperert hav, anbefales ikke delen av Western Cape som ligger mot Atlanterhavet. Her preges vannet av smeltevann fra isbreene i Antarktis. Beveger seg østover til det Indiske hav kan en derimot finne mer bekvemme temperaturer. Plettenberg Bay er spesielt anbefalt for mer actionfylte aktiviteter som strikkhopp og surfing. Ved Bloukrans River-broen kan en utføre verdens lengste strikkhopp på 216 meter på syv sekunder.

Article image

Berikende safariopplevelser

Safari oppgis ofte som Afrikas hovedattraksjon for turister og med over 800 lodger bare i Sør-Afrika, er det ikke vanskelig å finne et sted å overnatte. Ønsker man fullt utbytte av turen bør man være kresen og godt informert.

– Vårt råd er å besøke den beste safarilodgen som budsjettet tillater og heller ha resten av turen på enklere overnattingssteder, mener turplanlegger, Halvorsen.

En times kjøring fra flyplassen ved Port Elizabeth ligger Addo Nasjonalpark, der sjarmerende ruglete veier leder deg til privateide Gorah Elephant Camp.

– Dette er opprinnelig en gammel jakthytte og farm fra 1800-tallet hvor det ble dyrket blant annet gresskar, oppdrettet strutser og antiloper. Her finner du en av verdens høyeste konsentrasjoner av elefanter, men du finner også et representativt utvalg av løver, bøfler, villsvin og sebraer, forteller en entusiastisk reservatleder, Suzanne Vine.
Man blir varmt mottatt av personalet og de byr deg mer enn gjerne på et glass vin mellom ettermiddagssafarien og middagen som er klar i åttetiden. Guidet safari fra åpen bil tilbys både tidlig om morgenen og på ettermiddagen. Maten er utsøkt og vanligvis basert på lokale råvarer som springbukk og kudu. Det som også gir stedet en unik aura, i kontrast til de mer moderne overnattingsstedene, er mangelen på elektrisitet og den konstante strømmen av varierende dyrearter ved vannhullet foran lodgen. Her kan du sette deg på verandaen til både frokost og lunsj og nyte synet av tørste elefantflokker, bøfler og neshorn med jevne mellomrom. Om kvelden tennes stearinlysene i alle hovedhusets rom og det fyres opp i peisen, noe som gir en lun stemning blant de antikvariske interiøret. Siste stopp før hjemturen er industribyen Port Elizabeth. Vi finner oss til rette i toppsuiten i det nyetablerte Radisson Blu som er spesielt velegnet for forretningsreisende, men også turister med interesse for europeisk design og oppdaterte fasiliteter. I rommene vil du gjenkjenne klassisk møbeldesign fra blant annet Starck, Eames, Rhoe og Reichs. Med nydelig utsikt til det Indiske Hav, fem minutters gange til stranden, samt sentrum en tilsvarende kort biltur unna, er dette et fornuftig sted å oppholde seg. Den siste dagen gikk med til å fordøye de mange inntrykkene og de store kontrastene man erfarte underveis. Sør-Afrika er opplevelsenes land og det bør turen gjenspeile. Hit ønsker man seg tilbake.
 
Kilde: Halvorsen, Kari og Sigurd (2009). «Vårt vakre Sør-Afrika». Haugesund: Vormedal Forlag. Kan bestilles hos din lokale bokhandler og er et nyttig verktøy for planleggingen av Sør-Afrika tur.

Tekst og foto: Ann Jessica Lien  Kart: Google Maps

Fakta om Sør-Afrika

Hovedstad: Pretoria
Folketall: 49,32 millioner (2009)
Kilde: Utenriksdepartementet

Klima: Garden Route og Kappområdet holder et behagelig middelhavsklima med mye frisk havvind. Sør-Afrika har omvendte årstider i forhold til Europa, der vinteren varer fra juni til september, mens sommerperioden varer fra november til mars. Statistisk er landet solfylt med sine rundt 300 soldager i året. Garden Route er på sitt beste fra februar til mai og fra september til november med fine temperaturer og gode sjanser for blå himmel.

Vin fra regionen

L’avenir Pinotage 2009
Laget på den særegne Pinotagedruen – en krysning mellom Pinot Noir og lokale Cinsaut. Oppleves som dyp blårød, med fruktig preg av røde bær og urter. Ettersmak av lakris og tobakk. Pris: Kr. 99,90,-

Allesverloren Shiraz 2008
Med base i Shirazdruen viser den en god fasthet og utfolder krydrede bærtoner. En populær og korpulent vin som går godt til svin og biff. Pris: Kr. 129,90,-

Mooiplaas Rosalind 2006
En søtlig blanding av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. Utviklet med lær, tjære, vanilje, pelsverk. Passer flott til lam. Pris: Kr. 170,-

Reyneke Sauvignon Blanc 2008
Stellenboschvin med mineralsk duft supplert av solbær og urter. Syrlig og fruktig. Pris: Kr. 169,-

Bellingham Hand-Picked Viognier 2008
Moden, fyldig og fruktig vin fra Paarl, man kan hint av marsipan, epler og nøtter. Pris: Kr. 199,90,-

Plaisir de Merle Chardonnay 2007
Flaskemodnet og chardonnayvin. Krydret, strågul med hint av smør og tropisk frukt. Bløt syre, middels fylde og mye fat. Fin til kylling. Pris: Kr. 139,90,-
Kilde: Vinmonopolet, Apéritif, Din Mat.