Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Madrugada i Brasil - Mer enn et norsk band

Madrugada i Brasil - Mer enn et norsk band

Er du klar over at brassene er noen av de gladeste i verden? Det er visst slik, selv om 1/3 av Brasils befolkning lever under fattigdomsgrensa. Vi danset samba i Natal i Nordøst-Brasil.

Article imageI Brasil sier de ofte ”madrugada”, det betyr ”morgengry”. Visstnok er brassene mye gladere enn oss nordmenn, de rett og slett griper dagen. Her er ikke ”Carpe Diem” prinsippet bare en uprøvd klisjé, men en leveregel. Det er kanskje ikke så rart at vinterskadde nordmenn heller vil være i Brasil når moderlandet er innkapslet i mørke og kulde på flere plan. Ved ekvator, hvor varmen og lyset er konstante venner igjennom hele året, suger man til seg energien, om ikke intravenøst, så bare ved å være tilstede.

Article image

Dans samba

Carlos, en fattig brasse som lever av fiske langs de endeløse strendene i Nordøst-Brasil, mener at det gode humøret til brassene kommer fra deres fokus på ”å leve i nuet”, og deres tilbøyelighet til å danse og feste så ofte som mulig. Kanskje psykiatere og fastlegene her på berget skulle begynt å foreskrive dansen samba til sine lettere deprimerte pasienter? Carlos smilte lurt da jeg fortalte om hvor rike, deprimerte, overarbeidede og søkende mot individualismen vi nordmenn er om dagen, og han sa: Kanskje dere er for lite sammen i nøden deres?
Har vi nød i Norge? Være sammen? Hva er dette for en alt for enkel løsning? Nordmenn liker å stå på egne bein, finne egne løsninger på problemer, og komme opp med egne ideer.

Sosialdemokratisk utfordring

Dagens president i Brasil, Lula, er deres første sosialdemokratiske valgte president. Han har litt av oppgave foran seg, da han har bl.a. satt seg som mål å fordele Brasils ressurser til litt flere av befolkningen enn det har vært kultur for til nå. Fra starten av tilkom disse godene slavedrivende landeiere, og nå deres etterfølgere. Brasil har for tiden verdens syvende største bruttonasjonalprodukt, men bare 10 % av landets befolkning har tilgang på 50 % av landets ressurser. Brasil er et av BRIK-landene, dvs.: Brasil, Russland, India og Kina. Disse landene er pekt ut av industrimaktene som sine hovedlekegrinder for evigvarende finansaktiviteter.

Grip dagen

Sammenhengen mellom disse ovennevnte påstandene rimte lite hos meg da jeg svevde over ekvatoriallinjen på en Star Tour-chartret flyvemaskin. Ikke så rart kanskje, da jeg tilhører et folkeferd som visstnok ikke er like glade som brassene: nordmenn, vi her oppe ved nordisen. Vi som utgjør denne lykkepilleknaskende gjengen vi med hovedfokus på utlånsrenta til enhver tid. I hvert fall hvis man skal tro det som møter en når man åpner avisen hver dag. Men dog, vi er jo rangert som det ”beste landet i verden å leve i” en rekke år på rad, i følge tunge forskningsrapporter fra FN. De glade brassene får ikke engang boliglån i banken.

Article image

Tropisk frokost

Brasil er ennå ikke Krabi eller Gran Canaria. Prisnivået er også meget hyggelig. En leskende pils på stranda koster f.eks. 4-5kr. Noen steder bærer preg av litt for forhastet utvikling, som Ponta Negra og Natal sentrum, men fiskelandsbyene som ligger på rekke og rad nord- og sørover fra Natal er lett tilgjengelige med buss og taxi for en billig penge.

Rimelig reise og opphold

Vi fant den billigste restplassen på Internett. Den gikk til Natal på den nordøstlige kysten av Brasil og valget var lett. Fylket som Natal ligger i er et de fattigste i Brasil, men tilstrømningen av turister og utenlandsk valuta skaper et skift i trenden. Folk strømmer til og fra det uttørkede innlandet for å tjene sitt opphold i den stadig voksende turistnæringen. Det er kortere vei hit enn til Sørøst-Asia. Sistnevnte region involverer stadig mer maratonturisme, og da er det godt å kunne fastslå at Brasil byr på noe urørt, sjarmerende og humøroppbyggende som ofte savnes andre steder.

Rom til 100 kr

Som ryggsekkturist får man lett et koselig enkeltrom for kr 100 per natt, med bad/wc, og inkludert en vanvittig tiltalende tropisk frokost. Utsikt over Sør-Atlanteren og trebåter på vei ut til fiskebankene under soloppgang kommer som oftest med på kjøpet. Av aktiviteter man kan fordrive tiden med i dette ekvatornære strøket, kan det bl.a. nevnes surfing, dykking, havfiske, strandfotball med den ballkåte og imøtekommende lokalbefolkningen, råkjøre med 4WD opp og ned kjempestore sanddyner, vandre solnedgangsturer langs endeløse strender for å opptjene seg appetitt - og god samvittighet før kveldens kulinariske utskeielser.

Bor på stranden

Stranden er som et annet hjem for brasilianerne: Her bader de, spiser, danser samba og spiller fotball. Er du virkelig på eventyreren kan du dra på strandjeepekspedisjon nordvestover langs strendene til Brasils femte største by, Fortaleza. Lengde på turen er ca 76 mil, og du må regne med 4-5 dager på å gjennomføre galskapen. Returreisen tilbake til Natal tar ca 45 min. med fly og det er enkelt å fly innenriks. Blir du lei, kan du også ta en tur til Pipa, åtte mil sørover. Byen er svært koselig og er kjent for de fredlige strendene like utenfor bykjernen.

Shopping

I lille Natal finner du nå Sør-Amerikas største shoppingsenter. Det er svært billig å shoppe i Brasil. Her finner du alt fra de store internasjonale merkene som Zara, Gap, Bata, Mango og Benetton til de mer lokale merkene. Spesialiteten fra sistnevnte kategori er hengekøyer og fotballtrøyer. Vin, røyk og god brasiliansk kaffe er nesten gratis.

Reise og opphold

Det er flere operatører som har Brasil og Natal som destinasjon. Star Tour var den første charterarrangøren i Natal. Stedet har etter hvert utviklet seg til å bli et populært vinterreisemål for frosne nordboere. I tillegg til strender og livsglede, må det understrekes at Brasil er utrolig billig. Faktisk så billig at du skal lete godt for i det hele tatt å finne et mer prisvennlig reisemål.

Star Tours hoteller ligger i Ponte Negra, et badested like utenfor Natal. Den lille byen er avslappet og den milelange stranden er den store møteplassen der det meste foregår. Fornøyelseslivet i Ponte Negra er variert og har et brasiliansk preg. Langs strandpromenaden ligger det restauranter som frister med diverse kulinariske knep. Reker stekt i hvitløk, grillet fisk og tapiocas (brasiliansk pannekake). Porsjonene er alltid store.

Nysgjerrig på de glade brassene selv?
Ta turen. Det er lett og rimelig.

Mer om Brasil

Star Tour: www.startour.no
Brazil Tourism Portal www.embratur.gov.br
Brazil Tourist Office www.braziltourism.org
Discover Tourism Brazil: www.discovertourism.com

Tekst: Kristian Marki Norheim/desken.no Foto: Alle foto Torleif Svensson/Startour