Hjem » Mat & drikke » Liten øy - stor whisky

Liten øy - stor whisky

Utrolig nok er sterk vind, lyn, regn, minusgrader, stormbølger og haggel det som skal til for å produsere en av verdens beste maltwhiskyer. Vi fikk smake mye godt da vi tok turen til Gamle Logen i Oslo for å møte whiskyprodusenten Highland Park fra Orknøyene.
Highland Park Gates
Whiskyskribent Michael Jackson mener at dette er den beste allrounderen i verden. Det er faktisk få andre merker som får så mye skryt så ofte som Highland Park. Det er særlig deres 18 og 25 år gamle whiskyer som får toppstempelet. Highland Park er verdens nordligste skotske whiskydestilleri, godt plassert på Orknøyene utenfor nordspissen på Skottland. Øygruppen består av over 70 forskjellige øyer, men innbyggerne mener at det egentlig kun er 41. I deres nordskotske øyne er en øy en øy kun dersom den kan fø en sau i mer enn et år uten at den tar kvelden. Og på grunn av den sterke vinden er det ikke mange øyer som egner seg for sauer. Til og med om sommeren sneier vinden låveveggene med hastigheter på 160 km/t og tar meg seg salt fra havet og inn på øyene. Dette saltet gir den ferdige whiskyen en havduft. Selv mener innbyggerne at de kommer til å falle overende hvis det en dag slutter å blåse. Klimaet på Orknøyene er spesielt sin nordlige plassering til tross. Øyene ligger nemlig midt i golfstrømmen, noe som gjør at forskjellen på vinter og sommer sjelden er på mer enn 8 grader. Dessuten er det nesten ingen trær på øyene pga vinden. Det er dermed ingen røtter i torven. Røyken som kommer fra torven når den brenner er derfor mildere og søtere enn andre steder i Skottland. Dette kjennes også igjen i smaken. Whiskyene fra Highland Park er mest kjent for myke smaker av torv, lynghonning og røyk. Vi smakte tre forskjellige varianter.
12 Year Old

Highland Park 12 år

Det typiske for denne ”unge” whiskyen er duften av lynghonning, torv og noe røyk. Smaken er søt med mye malt. Honningsmaken sitter sterkt i ettersmaken. Prisen er 409 kr.
18 Year Old

Highland Park 18 år

Dette er Highland Parks verdenskjente whisky. Her finner du summen av alt Highland Park står for. Røyk, torv og lynghonning i tillegg til at den har noen flere år på baken enn lillebroren på 12. Dette er rett og slett en svært spesiell whisky som du gjemmer bakerst i barskapet til de helt spesielle anledningene, eller gir bort i gave til en bestefar som vet å sette pris på en god maltwhisky. Honningpreget er likevel noe mindre i denne whiskyen. Her kjenner man også mer innslag av eik. Ettersmaken er rundere. Prisen er 570 kr.
25 Year Old

Highland Park 25 år

Om den forrige virker spesiell, så er dette en du ikke deler med noen. Nok om det. Vi vil nok ikke anbefale uerfarne whiskydrikkere å prøve seg på den 18 år gamle først. Både på grunn av pris (denne koster 1225 kroner), men også av smaksmessige årsaker. Det er lettere å like en whisky som er mindre konsentrert enn denne. Lukt- og smaksbildet ligger her nærmere karamell og sjokolade enn honning. Ettersmaken er søt for alderen. En whisky for kjennere.

Whisky-etiquette

Bruksområdene for whisky har tradisjonelt vært ganske snevre. Enten alene eller med sigar. Highland Park worldwide ambassadør Gerry Tosh forteller at bruksområdene etter hvert er blitt mer tøyelige. Kan man drikke whisky til mat? – Det er absolutt ikke en uting å drikke whisky til mat. Særlig fisk passer godt til whisky. Også en del kjøttretter og ikke minst desserter. Vår 18 years old er av en eller annen finurlig grunn helt perfekt til curry. Hvordan drikker man egentlig whisky? – En whiskysnobb ville nok ha redusert whiskyen med vann til ca. 30 prosent. Det reduserer alkoholen samtidig som det gir mer lukt og lar whiskyen åpne seg bedre i munnen. Når man skal smake på whisky skal man ikke svirre glasset. Det er forbeholdt vin og andre saker. Alkoholstyrken i whiskyen gjør at du finner alle de aromaene du trenger uten å svirre glasset. Når man skal smake skal man først tygge whiskyen for så å la den falle over tungen. Da treffer den i hele munnen. Kan whisky blandes med brus? – Egentlig bryr jeg meg ikke om hvordan folk drikker whisky. Den er skapt for å nytes og da må man finne sin favoritt. Bland den gjerne med cola om det er det du liker best. Så lenge du drikker det og liker det, er det et fett for meg. I gamle dager var Orknøyene danske. De har fortsatt beholdt en del av språket. Blant annet sier de fortsatt ”skål”. Derfor hever vi glasset og sier nettopp det. ”Skål”.

– Verdens beste whisky

Dommen er klar. Den amerikanske brennevinsspesialisten Paul Pacult har laget en liste over verdens 100 beste destillerte brenneviner. En whisky fra Orknøyene stakk av med seieren. – Av de flere hundre whiskyene fra Skottland, Canada, USA, Japan, India og Irland er Highland Park 18 years old den beste av dem alle. For meg er dette en perfekt whisky som er helt harmonisk uten skarpe kanter der alt smelter perfekt sammen, skriver Pacult. Gerry Tosh, global brand ambassadør for Highland Park, sier at det er en ære å bli utnevnt som best av anerkjente Paul Pacult, forfatter av flere bøker om destillert sprit og grunnlegger av magasinet Spirit Journal. – Dette er helt klart den mest betydningsfulle utmerkelsen vi noen gang har fått, sier Tosh fornøyd. Whiskyskribent Michael Jackson mener også at dette er den beste allrounderen i verden. Det er faktisk få andre merker som får så mye skryt så ofte som Highland Park får det. Det er særlig deres 18 og 25 years old som får toppstempelet. Jim Murray, som har skrevet bestselgeren Jim Murray’s Whisky Bible, er også enig i utmerkelsen. Han sier at unge jenter som egentlig ikke liker whisky, vil bli kurert om de får et par dråper av denne. – Dette er en vakker whisky. Den dufter som en tom honningkrukke som engang har inneholdt glødende torv. Den er myk og har en sødme som aldri blir for sterk, sier han. Highland Park kommer fra Orknøyene og er verdens nordligste skotske whiskydestilleri. Tekst og foto: Kristoffer Gregersen/desken.no