- Kok suppe på en spiker
- Historisk vin i boks
- Lidenskap og vitenskap på bordet
- Ny norsk merkevare
- Vinvåren blomstrer i Toscana
- En nødvendighet for diabetikere, slankere og trimere
- Vinetikette
- Med sjefskokk Sonja Lee i Rottatouilles fotspor
- Når en pepperkakebaker baker pepperkaker
- Julemat i norske hjem
Kok suppe på en spiker
Svenskene kaller det for et «knytkalas», spleisefest på godt norsk. Trange tider i norsk økonomi behøver ikke å bety at livet blir kjedeligere; tvert i mot!
Inviter gode venner til noen hyggelige timer rundt matbordet. Send ut invitasjon til dag og sted sammen med en oppskrift på en god rett de inviterte skal lage og ha med. Med ti rundt bordet skal det derfor bli ti retter. Ikke verst!
Lag også gjerne maten sammen. Da kan de inviterte ta med ingrediensene til den retten de har fått utdelt.
Spleiselag er vår moderne variant av det å «koke suppe på spiker». Og husk at godt vennskap, latter og gode historier er helt gratis!
Her har vi valgt ut noen forslag til retter dere kan lage. Oppskriftene er beregnet for ca 4 prosjoner.
Timianpoteter
Det finnes et utall av oppskrifter med poteter. Denne herlige tapasvarianten vil garantert bli en slager.
Ingredienser
* 12 stk partypotet
* 12 skiver spekeskinke
* 20 g frisk timian
* 2 ss smør
Slik gjør du:
1. Kok potetene møre. Dette kan fint gjøres dagen i forveien.
2. Legg noen kvister med timian på hver potet og rull en skive spekeskinke rundt.
3. Legg potetene i en varm stekepanne med smør. Brun dem lett. Pass på at det ikke blir for varmt. Skinken skal bare få en lett gylden farge.
storfe stek/filet smårett/forrett |
Roastbiffsalat
Roastbiff er mørt kjøtt. Det lages av flatbiff, mørbrad eller ytrefilet. Roastbiff er velegnet og godt til salat, middag eller pålegg.
Ingredienser
Roastbiffsalat:
* 400 g roastbiff
* 2 pk ferdigkuttet salatblanding
* 2 stk tomat i båter
* ½ stk slangeagurk i biter
* 2 ss sprøstekt løk
* 1 stk rødløk i tynne båter
Dressing:
* 4 ss soyasaus
* 6 stk lime - presset
* 2 ss hakket frisk koriander
* 2 stk hakket rød chili
* 4 hvitløksbåter - hakket
* 6 ss vann
* 2 ts sukker
Slik gjør du:
1. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og vend halvparten av dressingen med roastbiffskivene,
2. Bland sammen ingrediensene til salaten og legg den utover et fat.
3. Legg roastbiffen over salaten og server resten av dressingen ved siden av.
scampi med spekeskinke |
Scampi med spekeskinke
Spekemat er i grunnen en rett i seg selv, men kombinerer du det med andre smaker får du det lille ekstra. Spekeskinke og scampi - det bør du prøve!
Ingredienser
* 12 stk rå scampi (renset, med halen på)
* 100 g revet mozzarella
* 1 ts pepper
* 12 skiver spekeskinke
* 2 ss olivenolje
* 12 stk tannpirkere uten smak
Slik gjør du:
1. Rull hver scampi inn i en skive spekeskinke med revet ost og pepper. Halen skal stikke ut i enden av rullen. Tre scampi på en og en tannpirker.
2. Pensle med olivenolje, og stek de på grillen eller i ovnen på 230 °C i 6-8 minutter.
Serveres med sweet chili og hvitløkssaus, eller snøfrisk- og honningdip.
Hummus
Hummus er en kremet puré laget av kikerter. Den blir veldig mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød. Prøv også hummus til tapas.
Ingredienser
* 1 boks hermetiske kikerter à 240 g
* Saften av 1 sitron
* 2 hvitløksbåter
* ½ ts salt
* ½ dl olje
* 2 stilker bladpersille
Slik gjør du:
1. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje.
2. Tilsett persille helt på slutten så ikke massen blir lysegrønn. Hummusen skal ha en myk konsistens og den serveres ofte på en flat tallerken.
Ostesymfoni
Klassisk ostetallerken slår aldri feil. Du kan enten servere denne retten som en dessert eller som en del av et tapasbord.
Ingredienser
* 120 g brie
* 120 g blåmuggost
* 120 g ridderost
* 1 ss honning
* 12 stk valnøttkjerner
* 4 stk tørkede fiken , aprikos eller dadler
Slik gjør du:
Du kan enten lage et stort fat som alle forsyner seg av, eller legge opp en porsjon til hver person.
1. Rist nøttene i en varm, tørr stekepanne i ca 1 minutt. Skyv pannen til side og rør inn honningen.
2. Del fiken i to og legg de opp sammen med osten og de søte nøttene.
pastasalat |
Pastasalat med mozzarella
Pastasalat er enkelt og godt tilbehør som kan lages hjemme i en fei, samtidig som den er praktisk å ta med i en plastikkboks på piknik. Passer godt til grillmat, så vel som til koldtbord.
Ingredienser
* 500 g pasta penne
* 3 stk tomat (gjerne klasetomat)
* 100 g ruccola
* 1 stk fersk mozzarella
* 1 ts salt
* ½ ts nykvernet pepper
* 2 ss olivenolje
* ½ sitron
Slik gjør du:
1. Kok pastaen i 10-12 minutter.
2. Tilsett salt og saft fra sitronen. Avkjøl pastaen.
3. Skjær tomater, ruccola og mozzarella i små biter og tilsett pastaen. Rør rundt. Smak til med salt og pepper og drypp over litt olivenolje rett før servering.
lammeboller |
Lammeboller
Nydelige lammeboller som du kan bruke i småretter, til pasta eller som en tapasrett.
Ingredienser
* 500 g malt lammekjøtt
* 2 ss strøkavring
* 1 ts salt
* ½ ts pepper
* 1 hvitløksbåt
* ¼ ts revet muskatnøtt
* 1 egg
* 2 ss hvetemel krydret med litt salt og litt pepper
Slik gjør du:
1. Bland sammen lammedeig og strøkavring i en bolle. Tilsett salt, pepper, knust hvitløk, revet muskat og egg.
2. Form deigen til små boller og rull dem i det krydrede melet.
3. Varm olje i en panne. Brun kjøttbollene i stekepannen og la de ettersteke på svak varme. Bollene kan også trekkes ferdig i en saus.
Tips: Hvis du synes lammesmaken blir for markant, erstatt halvparten av kjøttet med karbonadedeig.
Foto: Opplysningskontoret for kjøtt