Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser » Ikke la drømmeferien gå i vasken
Ikke la drømmeferien gå i vasken
Selv om hotellbadet viser seg å være innbydende nok, er det naturlig nok ikke et sted man ønsker å tilbringe mer tid enn nødvendig. Mange ferierende ender likevel opp nettopp her. Det finnes en drikkevaksine som kan redde magen og ferien.
Det er slett ikke alle feriesuvenirer det er et must å få med seg. En du helst bør unngå, kalles ETEC og er en hissig, liten bakterie som står for hele 60 % av tilfellene av såkalt turistdiaré. Er du riktig uheldig, kan denne lille tarmpiraten forvandle drømmen om palmer og myke fløyelsnetter til et sant feriemareritt. Flere hundre tusen nordmenn får årlig sabotert ferien sin på grunn av eksotiske mageonder, på folkemunne kalt Montezumas Hevn, Dehli Belly eller Cairo Quickstep, stort sett forårsaket av ETEC eller lignende bakterier. Spesielt utsatt er man de aller første dagene før mage og tarm har blitt vant med den ukjente bakteriefloraen. Ferierer du langt hjemmefra, for eksempel i Afrika, utviklingslandene i Asia eller Sør og Mellom-Amerika, bør du være spesielt på vakt. Men også på turer til det sydlige middelhavsområdet, Kanariøyene, Israel, Øst-Europa, Japan og Sør-Afrika, gjelder det å passe seg. La likevel ikke en stakkars tarmbakterie få deg til å kaste inn badehåndkleet. Det finnes, ikke bare råd, men faktisk også en vaksine som beskytter.
Echoral et godt utgangspunkt for en vellykket ferie
Via lege eller vaksinatør, kan du få Echoral, en drikkbar vaksine som gir god og effektiv beskyttelse både mot ETEC, kolera og andre typer bakterier i tarmen. Taes vaksinen riktig, dvs. 3 uker før avreise, vil den sammen med enkle forhåndsregler være et godt utgangspunkt for en vellykket ferie. Vaksinen stimulerer immunforsvaret i tarmen og alle friske reisende (over 2 år) kan vaksineres. Kanskje en lur investering for å unngå at drømmeferien går i vasken?
Anbefaler vaksinasjon for turer til Egypt og Tyrkia
Hvor viktig er det egentlig å vaksinere seg før man drar på sydenferie, sykepleier ved vaksinasjonavdelingen på Colosseumklinikken, Eva Skaug?
Det er jo selvfølgelig opp til hver enkelt, og kommer helt an på hvor man skal, hvordan man skal bo og hvor lenge man skal være borte. Vanligvis er ikke vaksinen nødvendig for reiser til Italia, Spania og Frankrike. Går ferien til Egypt, derimot, og man for eksempel har planlagt båttur på Nilen, ville jeg nok anbefalt vaksinering. Det samme hvis du skal til Tyrkia, som er et land hvor erfaringsmessig mange blir dårlige. Jeg anbefaler også generelt eldre og ferierende med svakere immunforsvar å vaksinere seg. Uansett er det ergerlig å få de første dagene av en kort 14 dagers ferie ødelagt.
Unngå hotellbuffeten
Andre råd for å forsikre seg om at feriedagene blir tilbrakt ved bassengkanten og ikke på hotellbadet?
Man bør være ekstra forsiktig spesielt de første dagene. Blant annet ikke drikke vannet. Og med det mener jeg også vannet som måtte stå i en kolbe på hotellrommet. Kjøp alltid drikkevann på flaske, og forsikre deg om at flasken er forseglet. Det er en god og viktig regel. Når det gjelder maten, skal den være kokt eller stekt, se god ut og lukte fristende. Vær forsiktig med salater, koldtbord og ikke minst hotellbuffeter. Og is. Is fra boder kan absolutt ikke anbefales. Kjøp alltid is som er innpakket. Frukt som du selv skreller er ok. Skal du ut å spise, gå der det er mye folk og dermed også stor gjennomtrekk av råvarene. Husk også alltid å forlange mat som ikke ligger fremme, du vet aldri hvor lenge den har ligget der.
Råd og tips hvis man likevel blir rammet
Hva hvis uhellet er ute og man tross alle forhåndsregler blir dårlig?
En vanlig turistdiaré går som regel over av seg selv etter et par dager. Det er imidlertid viktig å få i seg mineralvann som inneholder sukker og salt. I det hele tatt drikke mye, selv om det renner ut igjen. Det kan også være lurt å selv koke opp vann og tilsette noen skjeer salt. Når man begynner å føle seg bedre, bør man prøve å få i seg tørre kjeks, knekkebrød eller lignende. Må man av gårde med båt, tog eller fly, kan man ta Imodium som er et stoppende middel, selv om vi anbefaler å la diaréen gå sin gang.
Ingen grunn til å kaste inn badehåndkleet, med andre ord. Det gjelder bare å ta sine forhåndsregler. God ferie!
Fakta: Turistdiaré
Også kalt Montezumas hevn, Dehli Belly og Cairo Quickstep bl.a.
Den vanligste sykdommen for reisende til land med tropisk eller subtropisk klima.
30-40% rammes de første to ukene
av ferien.
Gir akutt, tynn diaré 1til 15 ganger pr. døgn. 5-10% har slimete, blodig avføring.
Noen får også feber, kramper og
brekninger.
Forårsakes først og fremst av ETEC
bakterier, men også av andre.
Spres gjennom mat, vann og dårlig
håndhygiene.
Vanligste årsak til ødelagt ferie.
Tekst: Lene Hval Fossan Foto: IN magasinet