- Omfavn Sommeren Med Stil
- En eventyrlig jul hos Illums Bolighus i Trondheim
- Ole Lynggaard Copenhagen hos Gullsmed Dahlsveen
- Perler og farger preger smykkehøsten hos Gullsmed Morken
- Dansk livsglede
- Riibe mynthandel med ny nettbutikk
- Slik smykker du deg i sommer
- På jakt etter den perfekte gaven i Trondheim?
- Si det med smykker
- Nye Wagner Savoy med litt gammel suksessoppskrift
Håndverk og kunst av utsøkt kvalitet
Gründer Tor Bredal har startet bedriften BREDAL Belts. Han designer og importerer eksotiske skinnbelter, noe som har vært et tilnærmet ukjent fenomen i Norden. Nå ønsker Bredal å endre folks bevissthet.
– De fleste belter er laget av lær; ofte nokså kjedelige, men sjelden billige av den grunn Eksotiske materialer sørger for et langt mer spennende og raffinert uttrykk.
Med «eksotiske materialer» mener Bredal skinn hentet fra arter som Lizard (øgle), Caiman Crocodile, andre krokodiller, rokke, struts og alligator. Resultatet blir utvilsomt noe helt for seg selv. BREDAL Belts har en utsøkt finish.
Interessen for kvalitetsskinn har Bredal hatt siden han jobbet for Levi’s på 80-tallet. Boots var da et must for både menn og kvinner, og under en forretningsreise til Paris fant unge Bredal et unikt par laget av øgleskinn.
– Det var en klok investering. Mer enn tyve år senere er støvlene fortsatt i bruk.
Men et annet kjøp skulle vise seg å bli enda mer betydningsfullt. I New York kom Bredal over et alligatorbelte med en spenne signert Vogt Silversmiths. Det var ikke bare et vakkert stykke håndverk, det sørget også for at Bredals karriere tok en uventet vending.
Norge? Hvor er det?
Da Bredal første gang tok kontakt med Vogt ble han møtt med hevede øyebryn. Firmaets ledelse visste ingenting om Norge, og hadde ingen ambisjoner om å eksportere til et ukjent sted i nord. Men Bredal ga seg ikke, reiste til San Francisco for å snakke med dem og kort tid etter var samarbeidet et faktum. Vogt Silversmiths varemerke er de fullt håndgraverte spennene, laget av et stykke sølv. Ingenting er maskinstemplet eller preget; råvaren er solid og ekte. Alt arbeid er gjort for hånd, som sørger for en eksklusiv kombinasjon av kunst og kvalitet. Alle kommer dessuten med en livsgaranti. Hvis spennen brekker, bøyer eller vrir seg vil den bli reparert hos Vogt i California, eller erstattet uten omkostninger.
Hvert belte er unikt
Vogt satte videre Bredal i kontakt med to belteprodusenter: Magna og Crescent.
Serien BREDAL Belts blir laget hos Magna i El Paso, etter Bredals egen design. Som andre kvalitetsbelter i skinn består de av to lag – en liner (ku eller okse) og et eksotisk skinn (topskin). Ingen mønster er like; hvert belte unikt. Spennene, som er i solid messing og med stilren design, har Bredal tegnet selv. Disse kan skiftes ut med et enkelt håndgrep. Enten med en annen Bredalspenne – som forøvrig også finnes i sølv, eller med en Vogt-spenne om noen skulle ønske det. Om litt blir det også flere valgmuligheter. Sammen med juveler Thomas Heyerdahl holder Bredal på med å utvikle en ny spenneserie, i sølv og messing. De vil ha et røft og moderne uttrykk.
BREDAL Belts består av to kolleksjoner. En klassisk, og én jeanskolleksjon. I utgangspunktet er målgruppen menn, men det er selvsagt ingenting i veien for at kvinner også kan bruke dem. Bredal forteller at han allerede har flere damer på kundelisten. Han kan dessuten avsløre at han leker med tanken på å lage en litt mer feminin kolleksjon – som også vil omfatte lommebøker og vesker. BREDAL belter selges i dag i flere av de ledende herreforretningene i Oslo og Tønsberg. Butikker i Trondheim, Bergen og Stavanger står snart for tur. Prisene på beltene starter rundt 2500 kr.
Delikat og robust
I tillegg til å designe egne produkter, er Bredal importør av noen av de mest eksklusive beltene som finnes på markedet: Crescent Belts, laget i New Orléans. De mest luksuriøse er fremstilt i alligatorskinn av belly (magen) og skåret i nord – syd, det vil si hel lengde. Noe mer edelt finnes knapt. Disse selges kun fra Bredals showroom i Oslo samt gjennom www.quintessentiallygifts.no. Bredal viser meg det ene eksemplaret etter det andre, og det hersker ingen tvil. Et Crescentbelte er et smykke. Ytterst delikat, og av ypperste kvalitet. (Ta en titt på
www.bredalbelts.com)
Som verdens eneste to belteprodusenter får Magna og Crescent foredlet skinnene sine hos American Tanning & Leather i Atlanta. Det sier litt om hvilken klasse disse produktene tilhører. Ikke minst når giganter som Hermés og Bottega Veneta står på samme kundeliste. Et Crescentbelte gjennomgår hele 27 prosesser før det er ferdig. Det skjæres, limes og pusses; kanter og hull males – alt for hånd. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Beltene fås til og med i halvstørrelser, og i hvilken som helst bredde og utførelse. Alle beltesendinger kommer dessuten med et eget CITES-sertifikat. CITES står for «Convention on International Trade in Endagered Species, Wild Flora and Fauna», og er en bekreftelse på at alt har gått riktig for seg. Det samme beviset følger selvsagt Bredals egen beltekolleksjon.
Tilbake til alligatorer...
Jeg har hørt rykter om at du selv har deltatt i jakten på det mest eksklusive skinnet?
Bredal smiler.
– Jo da, det stemmer.
For ikke så lenge siden var han på alligatorjakt i Louisiana. Flere dyr ble nedfelt – blant dem et monster på flere hundre kilo. Turen var ikke bare opplevelsesrik og spennende, men ga også Bredal en dypere forståelse for hvilke utfordringer det skjuler seg bak hvert enkelt belte.
– Men så varer de jo også livet ut, legger han til.
Enn så lenge har Tor Bredal tatt et skritt av gangen.
– I fjor var mitt eneste mål å bli omtalt i D2 Magasinet. Det klarte jeg. I år håper jeg at beltene mine blir å finne i enten St. Petersburg eller Emiratene – eller begge deler.
I Bredals innbydende showroom legger jeg også merke til en annen kuriositet. Strategisk plassert står en vakker samling sommerfugler. Det viser seg at Bredal også er en pasjonert sommerfuglsamler. Selv kan jeg ikke unngå å undre meg litt over kombinasjonen av sommerfugler og noe så macho som alligatorjakt?
– Ja, det er kanskje litt pussig. På en annen side handler det om det samme – skjønnhet og estetikk. Jeg liker det vakre. Det har jeg alltid gjort.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Bredal Belts & Sigurd Fandango