Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser » Frisk som en fisk

Frisk som en fisk

Hvis du ikke liker å ta tran om vinteren, kan du ta sol i Hillevåg.
charlotte i blomstereng
Bikubå er en grå bygning. På utsiden ser den kald og lite innbydende ut, men inne finner jeg Henriette Stadheim, en solskinnsaktig markedskonsulent som jobber i Velvære-Grossisten A/S. De eier tolv ”Brun og Blid” solsentre i Rogaland. Ifølge Stadheim er ”Brun og Blid” Norges største solsenterkjede, med over 115 solsentre på landsbasis.

Helse

Men er det nå nødvendig å ta solarium? Henriette forteller meg at folk stort sett kommer av helsemessige årsaker og for å føle seg vel. – Det er ikke bare for å få en brunfarge. Å sole seg om vinteren gir både mer energi og vitamin D, sier hun. – Men hvorfor kan man ikke bare gå ut en tur istedenfor? – Solens stråler er ikke sterke nok om vinteren. Du må drikke en nesten en halv flaske med tran, eller elleve melkekartonger for å oppnå den anbefalte dagsdosen av D-vitamin, forklarer Henriette. Litt ekkelt med så mye tran. – Eller reise til Syden. – Folk kommer også fordi de mangler energi i vinterhalvåret, og for egen behandling av høstdepresjon. Der ser du, hvis du holder deg i Norge unngår du i tillegg til depresjonen det en altfor stor ferieregning ville føre til. Noe mer? – Professor Johan Moan ved Radiumshospitalet er den første norske forskeren som sterkt anbefaler bruk av solarium om vinteren for helsen sin skyld, sier Henriette.
Stavanger-velvaer-solarium2 copy

Lys i tunnelen

Det fins forskjellige typer lysrør og design, alt etter hudtype og smak. – Noen har en tilkobling for MP3-spiller og en aromadusj, men det går mest på komfort, sier Henriette. Med et raskt blikk ned på feriemagen min er det ikke musikken jeg er interessert i. – Noen har buer, noen er lengre, og noen er bredere, fortsetter hun. Særlig det siste var en lettelse. Men hva med dem som vil ha noe litt mer luksuriøst? – Den mest populære sengen er den som er i rosa metallic, vi kaller den for ”Bling”. Den er dyrere, og har en vifte med regulerbar hastighet og temperatur.

Strålende hummer?

– Utgjør solsenger strålingsfare? – Alle sengene er godkjent av både Statens Strålevern, og solsentrene av Helsetilsynet. Norsk Solarieforening er i tett dialog med Strålevernet. I Norge har vi de strengeste regler i Europa når det gjelder solariumsrør, sier hun. – Og hva hvis man er redd for å bli solbrent, med tanke på hudkreft? – Det er en fare for hudkreft med all soling, både ute og inne, men alt med måte. Siden sollyset i et solarium er tilnærmet likt sollyset ute, er det viktig å unngå å bli solbrent. Begynn heller forsiktig, for eksempel med ti minutter. Det er bedre å starte for lavt enn for høyt, råder Henriette. – Hvor ofte skal man sole seg da? – To perioder i året er det vi anbefaler, og da annenhver dag, så huden får en sjanse til å bli ferdig med solingsprosessen. Det er viktig å la den roe seg ned. Det ser ut til at med noen forhåndsregler og litt vett, kan alle trygt legge seg på disse sengene uten å bli røde som hummer. Og Henriette Stadheim forsikrer at deres solarium også er enkle å bruke, ikke trenger man timeavtale, og betaling skjer som oftest via automat.
Stavanger-velvaer-gang

Krem de la krem?

”Brun og Blid” selger også solariumskosmetikk, så jeg spør Henriette hvilken solkrem som er best å bruke. – Det er viktig å tilføre huden nok fuktighet. Vi har automater hvor du kan kjøpe solariumskrem. Denne øker pigmentiseringen og er uten parfyme og alkohol, noe som er viktig for å få best mulig resultat. – Men jeg trodde at man trenger beskyttelse? – Du bør ikke bruke krem med faktor, med mindre du har noen spesielt utsatte områder. Bruk heller mindre soletid, forteller hun – Kan man smøre på selvbruningskrem? – Noen bruker det, men det virker bare på overflatefargen og har ingen av de helsemessige fordelene.

Svigermors drøm?

– Tidligere var solarium hovedsakelig benyttet av unge kvinner, men nå er andelen kvinner og menn nesten lik, med alle aldersgrupper representert, sier Henriette. – Hva med barn? – Det er anbefalt 18-års grense for bruk av solarium av Statens Strålevern, men noen foreldre tar barna med seg for å bygge opp et grunnlag før en eventuell reise til Syden. – Jeg har jeg en svigermor som er 70 år gammel. Er dette noe for henne? – Mange pensjonister kommer hit fordi varmen hjelper mot leddplagene deres. De eldre har også større behov for D-vitamin som blant annet forebygger benskjørhet. Soling gir også økt immunforsvar, avslutter Henriette Stadheim, som selv ser på solarium som en del av en ”helårsferie”. Tekst: Michael Sandelson Foto: Rose Robles Ellingsen/Velværegrossisten