Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Bekymringsløs i Barcelona

Bekymringsløs i Barcelona

Reiser du til Spanias nest største by kan du ikke gå glipp av den modernistiske arkitekturen skapt av Antonio Gaudí (1852-1926), men det er flere grunner til å reise til, eller tilbake til Barcelona.
Article imageVenga, venga, ropes det i gatene og scootere putrer i vei mellom biler som kjøres av sjåfører som regner med at de kan kjøre hvor de vil uten at det går galt. Og det går også som regel bra. Spanske sjåfører har lært seg å se etter fluktruter fremfor å stå på krava.
For noen år siden var det særlig hipt å reise til Barcelona. Alle unge dro dit; for å feste og se på damer/menn og for å oppleve arkitektur og shoppe. De siste par årene har det vært relativt stille rundt Barcelona i Norge, men det er det egentlig liten grunn til. Byen er fremdeles spennende å reise til – for en weekend, en uke eller mer. Hva du ønsker å prioritere å gjøre når du først har kommet frem avhenger selvfølgelig av hvorvidt du har vært her før eller ei. Har du sett de fleste turistattraksjonene kan du slappe litt av og konsentrere deg om å legge merke til alt som er nytt siden sist. Barcelona er en pulserende by som utvikler seg fra dag til dag. Nye barer popper opp, gårsdagens in-steder nattestid er ikke lenger like populære og du bør lese ulike byguider på forhånd så du ikke risikerer å gå glipp av det som er nytt og hipt fordi du lyttet til en gammel kompis som var der for noen år siden og anbefalte ”det kule diskoteket” som nå selvfølgelig er nedlagt eller overtatt av Pizza Hut.

Article image

Moderne storby med sjel

Barcelona er moderne og spennende og flommer over av severdigheter og aktivitetstilbud enten du er ute etter mote og design, arkitektur, eller rett og slett vil ta deg en real fest. Det er ingen årstider som er ”ut” når det gjelder Barcelona selv om mange nok vil synes at sommeren kan bli vel varm. Ta deg en tur på stranden, gjem deg bort i en mørk bar, dra på shopping i spennende sidegater eller ta deg en liten ferie i ferien ved å oppsøke fjell og omegn.

Variert overnatting

Hotell Rialto er et hyggelig hotell i sentrum av Barcelona, i nærheten av de mest kjente turistattraksjonene som katedralen, det gotiske kvarteret osv. Hotellet holder hus i bygningen der den kjente maleren Joan Miro ble født, en historisk bygning som er helrenovert.
Setter du pris på luksus? 5-stjerners Barcelonahotell med spektakulær beliggenhet:
Hotell Eurostars Grand Marina ligger i World Trade Center-bygget ved Port Vell i Barcelona. Rett ved ligger havnen, La Rambla, katedralen og Picasso-museet. Et 5-stjerners hotell med en helt spesiell beliggenhet. Utsikt over havnen og havet på den ene siden, og inn mot Barcelonas gotiske kvarter fra den andre. Her kan man ta en dukkert i bassenget i åttende etasje samtidig som en titter ut over båtene i havnen, puster inn middelhavsluften, for så å befinne seg midt i Barcelonas sentrum når en kommer ut fra hotellet.

Har du ikke ordnet med hotellrom før du kom kan du ta kontakt med Turisme de Barcelona (Plaza Catalunya) så ordner de et hotellrom til deg.

En avstikker til Enate

Selv om det er mer enn nok å finne på i Barcelona kan byen også være et utgangspunkt for små avstikkere til andre spennende steder. Hva med en tur innover i landet til bodegaen Enate og Somontano. Reisen tar bare drøye to timer og utsikten gjennom bilruten er vakker og variert.
Enate er en av de vinbodegaene som har vokst mest i Spania og er verdenskjent for sine etiketter. De er alle produsert av anerkjente kunstnere. Du får Enate-vinene også på polet i Norge og en av de du bør prøve er den sjarmerende Enate Cabernet Sauvignon Merlot. Den har en dyp rød farge og dufter av bjørnebær med hint av fioler, urter, vanilje og rød paprika. Smaken er fruktig, kompleks og varer leenge.
Prismessig er 119 kroner ikke dyrt for dette lille kunstverket.


Article image

Mat

Smak og behag, men du kan for eksempel spise både frokost, lunsj og middag på en av de mange barene i byen. Her kan du som regel få ”dagens” som gjerne er en treretter med drikke til mellom 50 og 150 kroner. Barene har også ofte rikholdig tapasmeny som inkluderer poteter, salater, vaktler, pølser, kjøttkaker, sardiner, ost, blekksprut, reker, skjell og griseører for å nevne noe.
De beste tapas-opplevelsene får du om du oppsøker barene nederst på venstre side av Ramblaen når du går ned mot havet. Mange hevder at jo trangere gatene er jo mer interessant er baren du finner. Forsøk gjerne Schilling (C/Ferrna 23) og Caf de l´Opera (La Rambla 74). Det er førsteklasses steder.
Tradisjonsrike Los Caracoles ligger på hjørnet av c/Escudellers og var åpen under den første verdensutstillingen i 1888. Her kan du blant annet få snegler kokt i rødvin. En mindre kjent, men svært god restaurant er Can Culleretes som ligger i en gammel restaurert bygning fra 1786.

Article image

Historikk

Barcelona er delt inn i ulike bydeler som hver for seg har sin egen historie og storhetstid. Helt siden 2500 år f. kr. har folk bodd i Barcelona. Navnet kan komme fra Cartagernes fører Amilcar Barca, men andre hevder at det kommer fra en av Hercules ekspedisjoner med ni båter fra Afrika – barca (båt), nona (ni). Romerne kalte i sin tid byen Barcino.
Barcelona byr på vakre bygninger med merkelige former signert Antonio Gaudí. Arkitekturen får selv ikke-interesserte til å sperre øynene opp, for bygningene er praktfulle og totalt annerledes i forhold til all annen arkitektur.

Shopping

Du kan stort sett shoppe når du vil. Butikkene åpner rundt 10 og stenger rundt 21.30, men en del mindre butikker har fremdeles stengt under siestaen mellom 14 og 16.30. Sommersalget begynner i juli. Hva med rimelige håndsydde sko av ypperste klasse? Designerklær, mat, alkohol? Her finnes det meste og til rimelige priser i forhold til hva vi er vant til i Norge. I Barcelona finnes det i dag rundt 35 000 butikker så det skulle være mulig å finne noe for de fleste. Enkelte kan føle seg fristet til å kjøpe med skilpadde og andre eksotiske dyr fra Las Ramblas hvor dette selges, men det er forbudt å ta inn til Norge. På matmarkedet La Boqueria er det god stemning og nydelige fruktoppsatser. Her får du også kjøpt fersk fisk, serrano-skinke og andre lekre delikatesser. Bydelen la Ribera har de siste årene blitt veldig populær og dette har resultert i mange nye butikker, barer og restauranter. Bydelen la Ribera er blitt veldig populær og her popper det opp nye butikker, barer og restauranter det er verd å besøke.

Natteliv

Pop i dag – dølt i morgen. Den beste guiden til hva og hvor ting skjer heter Guia Ocio og selges overalt hvor aviser selges. Diskotekene åpner rundt midnatt og holder det gående til frokost-tid dagen derpå. Enkelte diskoteker åpner først klokken 06 om morgenen.

Må se:

Barcelona er i seg selv som et arkitekturmuseum med de mange Gaudi-bygningene vi blant annet ser i modernistkvarteret LÉixample. Blant de mest kjente finner vi Sagrada Familia som ble påbegynt mot slutten av 1800-tallet og som det fremdeles gjenstår arbeide på.


Og om du har tid:

Barcelona er stort og det er mye vi kunne ha nevnt. Lysfontenen i nærheten av Placa dÉspanya spruter og blomstrer i alle former og farver. Gamlebyen er en artikkel for seg med sine mange ulike områder, yndige plasser som Pi, Sant Jaume og Bach eller Plaza del Rei med det gamle Marti vakt- og fyrtårn og Tinellsalen som oser av historie. Her avsa inkvisisjonen sine dødsdommer over de vantro, og på trappen foran salen mottok kongeparet Columbus, da han vendte tilbake fra den store oppdagelsesferden.

Ord og uttrykk

Oiga: Hør her. (tilrop for å få oppmerksomhet) Guapa: Vakker (om en kvinne) Venga: Kom igjen. La marcha: Egentlig marsjen, et uttrykk som benyttes om festing der man går fra sted til sted fra klokken 23.00 til 06.00 om morgenen. Mer om Barcelona www.all-barcelona-guide.com Oppdatert guide over Barcelona. www.barcelona.com God byguide.
Tekst og foto: Gitte Erst/desken.no