Hjem » Stavanger » Reiser & opplevelser »  Algarvekysten PÅ TVERS

Algarvekysten PÅ TVERS

Portugal er ikke bare sol og bading, men også et land fullt av kultur-, mat- og vinopplevelser. Med bil kan du oppdage en helt annen side av landet.
Se for deg egen leiebil, langstrakte veier, uforglemmelige kultur- og matopplevelser og historiske hoteller. Jo da, det er charter det er snakk om, dog en litt annerledes en.
Article image

Vakkert og variert

Da valget for ferien dette året falt på Portugal var det med et løfte om å se mer av landet enn å bare nyte slaraffenlivet på Algarves strender. En tirsdag formiddag i begynnelsen av september stod derfor mitt reisefølge og jeg på Faro flyplass med nøklene til en Renault og et kart over Sør-Portugal i hånden. Klare for pousada-tur med reiseoperatøren Star Tour.

Denne nye charterformen innebærer en rundreise med bil der det er lagt inn overnattinger på flere såkalte pousader. Dette er bygninger med en historisk fortid, som blant annet gamle kloster eller slott, nå bygget om til hotell. En av de store fordelene med en slik tur er at du får sjansen til å oppleve steder som hittil ikke er oppdaget av masseturismen.

Pousada med stil

Etter å ha ankommet provinshovedstaden Faro, på Algarvekysten, fått leiebilen og satt oss inn i det portugisiske trafikkbildet, la vi ut på vår ukelange tur blant historiske omgivelser.

Første stopp var bare et par mil utenfor Faro. Her ventet en natt på pousadaen i den lille byen São Brás de Alportel. Vi ble møtt med et vennlig ansikt og raskt innkvartert i et rom i toppetasjen, med balkong og utsikt over hele byen og bassengområdet.

Pousadaen er opprinnelig en gammel vindmølle og ble bygget i 1942. I 1944 ble det bygget fem rom som skulle tilbys til overnattingsgjester, og pousadaen var så populær at det var en grense på tre netter per gjest slik at alle som ville kunne overnatte. I dag har hotellet over 30 rom, pusset opp i flott middelhavsstil. 

Med halvpensjon var både middag og frokost på hotellet forhåndsbetalt og her var det mat av førsteklasses kvalitet. Menyen var fylt med portugisiske spesialiteter, som ulike fiskeretter og pølser og en dessertbuffé med alt man kan ønske seg. For mitt matglade reisefølge var dette himmelen.

Article image

På vei til Beja

Kjører du motorveien fra São Brás de Alportel til Faro befinner du deg straks i Algarves største by, med et rikt utvalg av shopping, kultur og aktiviteter.

Den gamle bydelen er fortsatt omringet av bymuren, noe som setter sitt preg på atmosfæren og gjør den tidløs og stilrik.

Vil du heller ta en dukkert ligger det en lang, flott sandstrand, Praia do Faro, rett utenfor byen.

Cirka 185 kilometer fra Faro ligger byen Beja og turen dit gikk innom den pittoreske innlandsbyen Mértola, som ligger ved elven Guadiana. Den største severdigheten byen har, et gammelt slott helt på toppen av byen, var verdt besøket. Vi fikk også testet det universale fingerspråket da vi skulle spise lunsj på en restaurant hvor ingen snakket engelsk. Gryterett med hvite bønner ble fortært i stillhet.

Vel fremme i Beja tok vi neste pousada i nærmere øyesyn, og denne kan ikke kalles annet enn fantastisk. Pousadaen, som ligger i sentrum av byen, er et tidligere kloster som ble bygget på 1200-tallet. Klosteret ble pusset opp på 1600- og 1700-tallet og i 1992 ble det gjort om til hotell.

Unik atmosfære

Å overnatte i hjertet av et historisk sentrum er en opplevelse. Levende pianomusikk som kommer strømmende ut av flygelet i underetasjen mens man vandrer langs de store korridorene i klosteret skaper en unik stemning. Svømmebassenget utenfor, TV og aircondition på rommet er noen av de få tingene som minnet oss på at året faktisk er 2007.
Beja, med sine smale gater og flotte arkitektur, er en sjarmerende by med herlig lite turisme. Dette kan dog by på noen problemer, da de også her har svært begrensede engelskkunnskaper, selv på hotellet. Slottet i byen er verdt å få med seg, men ta også turen innom vingården Monte Novo e Figueirinha, som selger gode og rimelige viner.
Article image

Bratte klipper

En firetimers biltur med innlagte stopp tar deg fra Beja til byen Sagres, som ligger seks kilometer fra Europas fastlands sørvestligste punkt, fyrtårnet Cabo de São Vincente (kapp St Vincent). Det var også i Sagres den portugisiske prinsen Henrik Sjøfareren startet sin navigasjonsskole på begynnelsen av 1400-tallet.  Bortsett fra fyret og restene av et fort fra 1600-tallet er det lite igjen av byen sett fra et historisk perspektiv. Men de fantastiske klippene som stuper 60-70 meter ned i Atlanterhavet, samt kysten som omringer byen med over 20 flotte strender, er et syn i seg selv.

Surfemekka

Hele nordsiden av kysten São Vincente er en stor fiskedam, og de lokale fiskerne har sine faste steder som de kommer tilbake til igjen og igjen. De sitter ytterst på klippene med sine fiskestenger og vi kan ikke annet enn å være imponert over deres balansekunster.
Vi bevitnet også et flust av surfere og byen er tydeligvis et mekka for de som liker å ri på bølgene. Er du interessert i golf er det en 18-hulls bane, Parque da Floresta, bare 10 kilometer fra Sagres.
Pousada do Infante var hotellet som ble sentrum for oppholdet i Sagres. Pousaden med flott svømmebasseng og tennisbane ligger på en av klippene som skuer over Atlanterhavet. Fra vår balkong hadde vi god utsikt over de mange surferne som seilte innover stranden mens himmelen badet i rosa solnedgang.

To fluer i ett smekk

Etter å ha tilbakelagt mange mil på Portugals veier var det deilig å nyte sørkystens solskinn og bademuligheter. Monte Gordo, med sine turistvennlige strender og restauranter, er stedet for late dager i solen. Byen ligger ytterst på Algarvekysten, kun to kilometer fra den spanske grensen og man kan lett slå to fluer i ett smekk ved å besøke nabolandet.

VERDT Å VITE

Portugal
• Republikken Portugal ligger på den iberiske halvøyen og grenser til Spania.

• Hovedstaden er Lisboa.  Det bor cirka 10-11 millioner mennesker i landet.

Klima
• På vinteren er gjennomsnittstemperaturen på rundt 16 grader, på høsten og våren er den omkring 20 grader og på sommeren cirka 25 grader.

• Det er stor forskjell på klimaet i Nord- og Sør-Portugal. I Alentejo og Algarve i sør kan temperaturen komme over 40 grader på sommeren, men med bris fra havet er det sjelden det føles så varmt.

Økonomi
• Portugal er verdens største korkeksportør. I tillegg eksporterer de tekstiler, bekledning og sko, fiskeprodukter, elektriske maskiner og vin.

Kjøkken
• Sjømat er utbredt og Portugal er en ledende vinprodusent.

Prisinformasjon
• Vi reiste med Star Tour. Prisene starter på cirka 6500 kroner per person. Dette inkluderer fly tur-retur Oslo-Faro, leiebil kategori A og 7 overnattinger på pousada. 

• For mer info sjekk www.startour.no

Leiebil og forsikringer
• Bilen hentes og leveres ved flyplassen dersom ikke annet er avtalt. Inkludert i leiebilkontrakten er en såkalt LDW-forsikring som dekker innbrudd og kollisjon. Egenandel tilkommer og kan koste opp til 2000 Euro, avhengig av hvilken biltype du har leid. Du kan kjøpe en tilleggsforsikring som eliminerer egenandelen, og denne koster mellom ni og 20 Euro per dag, dette varierer etter biltype. Det er også mulig å kjøpe en personforsikring (PAI), som gjelder ved personskader.
Annen informasjon om
bilkjøring i portugal
• Visse motorveier i Portugal er avgifts-belagt. Når du kjører inn på motorveien kommer du til en sperre hvor du tar en billett, denne vises senere opp ved avkjøring av motorveien og da blir avgiften regnet ut. Du får bot dersom du ikke har billett.
• Bilene har ikke parkerings- eller kjørelys på dagen.
• Parker alltid innenfor de blå markeringene eller hvor det ikke finnes markeringer. Parkerer du på gule markeringer risikerer du at bilen blir tauet bort.
• Ikke la verdisaker ligge igjen i bilen når du parkerer. Forsikringen dekker ikke innbrudd dersom verdisaker ligger fremme i bilen.
• Det er ulovlig å prate i mobiltelefon når du kjører.
• Ta alltid med leiekontrakten og førerkort når du kjører.

Tekst: Marianne Gylthe  Foto: Star Tour