Hjem » Bergen » Reiser & opplevelser »  Vinterføre i tropene

Vinterføre i tropene

Thailand er familienes nye badeparadis. Men visste du at du også kan dra på eventyrekspedisjon dypt inn i jungelen?
Article image

Ungene hyler og ler i bassenganlegget som legger seg bredt mellom hotellfløyene på Cha-da Beach Resort & Spa på øya Koh Lanta sør for Phuket. I mørketiden er det her man finner norske familier på flukt fra snø og bitende kuldegrader. Flere tusen nordmenn reiser i vinter til Thailand. Og når nordmenn ferierer, ja, da er det sol og vann som står øverst på ønskelista. Det får de oppleve på Koh Lanta. 

Article image

Herlig, herlig, herlig

Thailand holder høy standard på sine hoteller. Et hotell klassifisert som firestjerners i Thailand utkonkurrerer et femstjerners her hjemme både hva service- og installasjonsnivå angår. Et femstjerners resort kan ta pusten fra blaserte reisende.

«Sawadi», hilses det blidt overalt og mottoet later til å være at det meste kan fikses i løpet av dagen.

Skandinaviske barnefamilier kan kose seg på fantastiske badeanlegg. Star Tours hotellanlegg har badeparker for de fleste aldersgrupper. Siste mote er å legge badekanaler mellom hotellfløyene, slik som Cha-da Beach Resort & Spa har gjort. Da kan man kan hoppe rett fra egen balkong og ut i vannet. Den som ikke har grodd svømmehud mellom tærne etter ferie i Thailand har tapt.

Andre igjen er ikke så begeistret for glade hyl og ville plask. Den polske advokaten Agneieszka Syguka leser Proust på solsenga på det barnefrie hotellet The Access i Phuket.
– Her er det ingen barn eller hunder. Ikke at jeg har noe i mot dem, men du vet… man vil ha litt ro, sier Agneiszka til IN magasinet.

Star Tour har nå hoteller for voksne par i sin vinterkatalog. Her er det høy standard på både rom og service. Og her finnes ikke en eneste bamse. 

Article image

Havets karneval

Plask. Selma (6) fra Røyken og Emil (14) fra Oslo har både svømmeføtter og snorkel. Fra de fleste charterdestinasjonene er det flere turselskaper som tar med seg turistene ut til vakre øyene, blant dem Phi Phi-øyene, som ligger som små grønne drops i havet. Thailands turistmyndigheter oppsummerer naturen nøkternt på sitt nettsted: «Det er så klart vann at man kan se livet under overflaten.»
– Fisken kiler meg, sier Emil (14) fra Oslo og jubler. – Det er helt vilt under her.

Havet rundt Thailand er smekkfullt av fisk de norske barna bare har sett i akvarium tidligere. Her finnes juvelkråkeboller og fisk med vinger som svever av gårde som romskip. Det er fisk med sebrastriper og gule slør. Det er fisk med store rosa lepper som tatt ut av kabaret for transvestitter. Men også sverdfisk, barrakuda og hai. De små fiskene som farer i skimrende stimer rundt Phi Phi-øyene er nærgående. Det er som om man får en National Geographic-film plassert på nesetippen, mener Emil.

– Men der nede er det en sværing, minst halvannen meter lang, dokumenterer Emil.

Guidene sier at det er barrakuda, men at så lenge man ikke insisterer på å erte den vil den holde seg i ro nede i dypet.

Thailand:Destination HKT_KBV:Karon Beach

Jungelekspedisjon

Mens noen fryder seg med fargerik fisk, har andre kommet seg ut i jungelen. Finske Riita (5) klatrer opp på ryggen til en vel 2,5 meter høy elefant. Hun ser skrekkslagen ut og elefantpasser Thin ler like hjertelig som tannløst. Så bærer det ut på skogen på fire store føtter. Ikke for å fornærme Tusenfryd, men hva er en berg- og dalbane mot denne enorme figuren som kan finne veien hvor som helst i jungelen samtidig som den vifter vekk mygg med de enorme ørene sine? Elefanten beveger seg gyngende, men likevel støtt mellom bananpalmer og fikentrær. Thin styrer elefantens gjennom elver og opp bratte skråninger med små dytt i elefantens ørefeste. Muntre tilrop hører til. Inne i mellom slapper han av med en røyk.
Thailand har 48 nasjonalparker som er populære utfartssteder både for Thailands egen befolkning og for tilreisende. En av dem er Khao Sok nord for Thailand, som antas å være 160 millioner år gammel. I tillegg til å ri på elefanter, kan man padle på Sok-elven som slynger seg gjennom tropiske skogen. Riita får plass i en gummibåt og ligger på magen og ser på livet mens gummibåten glir lydløst nedover elven. Så:
– Look! Snake, sier padleren og peker opp mellom grenene.
Høyt oppe henger en slange. I et annet tre har en edderkopp på størrelse med et eple spunnet et tykt nett. Akkurat denne krabaten er verken aggressiv eller giftig, men her finnes også gretne taranteller som biter når den må eller kaster fra seg små kniver av giftige hår.

Article image

Luksuspleie for en billig penge

Hahaha. Emil kniser i det massøren kommer borti et kilefølsomt punkt. Men i det massøren virkelig begynner å jobbe i nakken, er det ikke lenger noe som kiler, men bare ren og skjær fryd i fjortenåringens kropp.

– Ååå, det var digg, sier Emil mens massøren jobber med pc-muskler og etter hvert, stive fotballegger. Sukko Cultural Spa & Wellness Resort i Phuket er et av Thailands beste spa.
– Våre behandlinger er ganske unike og fås ikke mange andre steder i Thailand, sier massøren nokså stolt.

På spaet tilbys ikke bare massasjer for store og små, men også overhalinger for hud og hår. I tillegg undervises det i thai-kokekunst, Chai Ya-thaiboksing, yoga og massasje. Visste vi det ikke, det er til Thailand norske spa bør sende sitt personal for videreutdanning. Prisene på Sukko Spa & Wellness Resort starter på 600 baht og går opp til 4 000 baht for de mest omfattende behandlingene. 100 baht tilsvarer i underkant av 20 norske kroner. Etter halvannen times massasje har Emil bedømt ferielandet Thailand:
– Her lever man det gode liv, gliser han.
Så bærer det ned til stranda igjen.
 

Article image

Reisefakta

Korrekt navn på thai: Ratcha Anachak Thai.

Antall innbyggere: 63,4 millioner innbyggere

Valuta: 100 baht = cirka 20 kroner. Lavt prisnivå sammenlignet med Europa.

Klima: Temperaturene sør i Thailand svinger mellom nattemperatur på 23 grader i januar til 33 grader på dagtid i mars. 80 prosents luftfuktighet. Monsuntiden varer fra juni til oktober.

Språk: Thai, malayisk, mon khmer, kantonesisk, mandarin. Engelsk går greit på charterdestinasjonene.

Hvordan reise:
Star Tour flyr som eneste norske charteroperatør direkte fra Oslo til Phuket, tur/retur. Star Tour er også eneste reisearrangør som tilbyr gjestene egne tv-skjermer med individuell underholdning om bord. Prisene starter på cirka 8 000 kroner per person inkludert hotellovernatting. I hotellutvalget finnes store familiehoteller med tilrettelagte aktiviteter for barna og små luksuriøse hoteller med spa-fasiliteter og topp service. Det er også mulig å kjøpe kombinasjonspakker hvor en får med seg både badeliv ved sjøen og en storby som Bangkok. Det er også mulighet for å velge ulike øyhoppingsalternativer.
Les mer på startour.no

Kilder: Encyclopedia Britannica, Caplex

Cha-da Beach Resort & Spa: Denne ferielandsbyen med stort privat badeanlegg ligger rett på stranda på den rolige øya Koh Lanta, sør for Phuket. Her møter barna Bamse og klovnen Coco. På dagtid er det klubb med lek og sportsaktiviteter.
Nett: www.chadabeach-lanta.com

Indigo pearl: Luksushotell som inngår i Star Tours Blue Unique-konsept bestående av håndplukkede hoteller med en spennende historie. Dette hotellet har alt en kan ønske seg fra personlige trenere og private hytter ved bassenget. Rom og suiter har minimalistiske interiører i vakre tropiske farger.
Nett: www.indigo-pearl.com

The Access: Skrik og skrål? Hotellets aldersgrense sørger for at en ikke hører annet en litt diskret klinking i glass og bestikk langs badekanalene som ligger langs hotellfløyene. Stilsikre rom og fantastisk betjening.
Nett: www.accessresort.com

Sukko Cultural Spa & Wellness Resort: Spaet legger vekt på helse, aktivitet og kosthold. Her kan man avslappende flere timer lange massasjer, kroppskrubb og behandling av solbrent hud i tillegg til regulære tjenester som pedikyr og manikyr. Senteret gir også opplæring i massasje, yoga, thaiboxing og matlaging.
Nett: www.sukkospa.com

Kon Tiki Diving. Turen går ut til blant andre Phi Phi-øyene. Selskapet har svensk- og engelskspråklige, dykkekyndige guider.
Nett: www.kon-tiki-diving.com

Phuket Trekking Club: Tilbyr dags- og overnattingsturer i Khao Sok nasjonalpark, nord for Phuket. Elvepadling og elefantridning er blant høydepunktene.
Nett: www.phukettrekkingclub.com

Miljøverndepartementets nettside har oversikt over turmulighetene i landets nasjonalparker, se www.dnp.go.th

Tekst: Inga Ragnhild Holst Foto: Fran Fernández, Star Tour