Hjem » Bergen »  Vinter i vest

Vinter i vest

Bergen er kanskje ikke den første byen man forbinder med tradisjonelle vinterforhold, men faktum er at det knapt finnes noe mer magisk sted å tilbringe årets mørkeste måneder enn der.

Det er ikke så ofte man får Bergen dekket av hvit snø lenger. Foto: Eirik Bjørnerud.

Byen glitrer i lys, man kan shoppe, gå på teater, på tur eller bade – og aldri smaker sjømaten bedre enn nettopp da. I desember er Bergen et fantastiske skue. Trange smug er pyntet med lys og granbar, Bryggen yrer av liv og på Torgalmenningen troner et strålende tre. Bergen kan dessuten skryte av å ha verdens største pepperkakeby. Pepperkakebyen skulle i år åpnet 14. november men er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronarestriksjoner. Hvert år i november står store og små på hodet for å bake sine bidrag til det som er blitt en etter-traktet attraksjon både for vestlendinger og turister. Kreativiteten er nær sagt uten grenser. Her finnes hus og kirker men også slott og oljeplattformer, fjell, daler, snø og lys. Noe bedre sted for å komme i julestemning finnes knapt. (red.anm. saken er skrevet i forkant av innstramminger rundt Covid-19 og ting kan endre seg og påvirke tilbudet i Bergen.) 

Utsikt fra Fløyen om vinteren. Foto: Gjertrud Coutinho.

Kulturell førjulsfryd

Selv om koronaen har medført en del restriksjoner og vi nå ikke vet hva som vil være åpent i desember. Men om tiltakene som er satt i verk så vil det kanskje være mulig å oppleve konserter og andre arrangementer. Både Grieghallen, Ole Bull Scene og de andre kulturscenene har vanligvis et bredt utvalg i desember. Putti Plutti Plott er blitt en kjær tradisjon, det samme er julekonserten med bysbarnet Kurt Nilsen. Lysfest blir det også, om enn i en litt annen form enn tidligere. Istedenfor at tusenvis av bergensere og tilreisende samler seg rundt Lille Lungegårdsvann, blir Lysfesten gjennomført som en stemningsfull og musikalsk sending på bt.no. Lys blir det også på Fløyen. I år er det 23. året på rad at de flotte adventslysene tennes der – hver søndag frem mot jul. Tar man turen opp kan man få en spektakulær utsikt over den funklende byen og det arrangeres også egne juleverksteder.

Strandgaten i Bergen pyntet til jul. Foto: Robin Strand - visitBergen.com

Ingen jul uten shopping og mat

Bergen er et shoppingmekka av de sjeldne. Byen har en helt særegen blanding av små nisjebutikker, familiebedrifter og internasjonale konsept. På Bryggen finnes dessuten et eget Julehus som har åpent hele året. I november og desember er julepynten forbeholdt alle etasjer, og butikken har alt du trenger for å skape en stemningsfull jul. 
God mat er heller ingen mangelvare. Snarere tvert imot. De siste årene har Bergen seilt opp som en matdestinasjon av klasse og flere reiser nå til byen med maten som eneste mål. Særlig ettertraktet er sjømaten, og det er nå, når vannet er på sitt kaldeste, at den smaker best. Liker du ikke fisk er heller ikke det noe problem. Pinnekjøttet har sitt opphav på Vestlandet, og de lokale restaurantene vet å tilberede det tradisjonsrike kjøttet på utsøkt vis. Ønsker du isteden å lage maten hjemme, sørger lokale slaktere for råvarer av ypperste kvalitet.

Bryggen, Fløyen og Ulriken sett fra sjøsiden i mørket. Foto: Bergen Reiselivslag/Christer Rønnestad - visitBergen.com.

Et vintereldorado? Så klart!

Vinteren er riktignok mer enn bare jul. Desember fyker avgårde, plutselig er festen over og tiden frem mot våren kan kjennes lang. Fortvil ikke. Bergen er et fantastisk sted å være også i januar. Byen er nemlig et eldorado for turinteresserte. Med fjell og vidder bokstavelig talt utenfor stuedøren er mulighetene mange. Man kan gå på bena, men faktisk også på ski. Med et vintervær preget av regn, slaps og sludd er det ikke så mange som forbinder Bergen med langrenn. Faktum er at kombinasjonen av mye nedbør og de mange fjellene fører til ganske så brukbare skiforhold rett utenfor byen. Sludder det på Torgalmenningen snør det gjerne på Fløien eller i områdene på og rundt Gullfjellet.

Skigåing på Fløifjellet. Foto: Bergen Reiselivslag/Willy Haraldsen - visitBergen.com

Skøyter, bading og innekos

Fjorden er sjelden eller aldri islagt, men å gå på skøyter finnes det likevel gode muligheter for. Innendørs skøytebaner av høy kvalitet sørger for at både profesjonelle og amatører kan snøre på seg skøytene. «Iskanten skøytebane» ligger sentralt til bare ti minutters kjøring fra sentrum og der kan alle som vil få utfolde seg på isen. Perfekt trening for balanse og muskler, men også en artig vinteraktivitet for hele familien. At fjorden er isfri medfører dessuten en annen udiskutabel fordel. Man kan bade! Noe stadig flere også gjør. Et kaldt bad gjør ikke bare hodet klart, men reduserer også stressnivået i kroppen. Liker du ikke kaldt vann er heller ikke det noe problem. I midten av oktober startet sesongen for vinterbading på Nordnes sjøbad. Hver torsdag, fra 16 - 21, kan du hoppe i sjøen, kose deg i bassenget som holder 29 grader eller nyte en varm badstu.Trives du best under tak? Og tenker at Bergen må være et forferdelig sted å være? Tvert om. Det ruskete været er nemlig en ypperlig unnskyldning til at man med verdens beste samvittighet kan kose seg inne. På café, et galleri, restaurant eller hjemme. Du kan dessuten trøste deg med at våren kommer fortere enn du aner. For, våren, den kommer først til Bergen. 

Tekst: Siri Gerrard | Kilde: Visitbergen | Foto: Visitbergen
 

Følg IN magasinet på Facebook