Hjem » Bergen »  Bergen i våre hjerter

Bergen i våre hjerter

Det er ingen grunn til å gråte over at vi nordmenn har blitt anbefalt å tilbringe årets sommer innenfor Norges grenser. Snarere tvert imot. Hvorfor ikke legge ferien til Bergen? Den kanskje vakreste byen i landet?

Foto: Bergen Reiselivslag/Lars Korvald - visitBergen.com

For vakker er den. Nettopp derfor har Bergen lenge vært et ettertraktet reisemål for mennesker fra hele verden. I høysesongen må man vanligvis kjempe om plassen med horder av cruiseturister, men når denne gruppen nå uteblir har vi virkelig muligheten til å nyte denne vestlandsperlen til fulle. Det er en sjanse vi bør benytte. Bergen er full av historie, tradisjon og atmosfære. En stor by, men med småbyens sjarme. 

Foto: Bergen Reiselivslag/Eivind Senneset - visitBergen.com

Når jeg besøker kystbyer, det være seg i Norge eller utlandet, tar jeg alltid en tur til kaiområdene. Det å rusle «bryggelangs» gir meg en helt egen glede. I Bergen er dette en opplevelse av de sjeldne. At Bryggen er en av byens mest populære attraksjoner er ikke uten grunn. Den står på Unescos liste over verdens kulturarv og har vært en livlig og sentral del av Bergen gjennom flere århundrer. Den ikoniske fasaden er én ting, men skjult bak den ligger en hemmelig verden av små passasjer og svalganger. En spasertur gjennom disse trange «krokene» er som en reise i tid, fra middelalderen til våre dager. I lagerlokalene og kontorene hvor henholdsvis tørrfisk og hanseatiske handelsmenn en gang holdt til, finner man nå små gallerier, nisjebutikker og studioer. Her er tekstil- og smykkedesign, strikk, foto og bøker.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Fisk, frukt og bær

Et steinkast unna ligger Torget, som kanskje er det mest kjente og berømte utendørsmarkedet i Norge. Her selges sjømat, frukt og grønnsaker. Selve fisketorget har vært et møtested for lokale og tilreisende helt siden 1200-tallet. Her kan du kjøpe fersk fisk og sjømat av nær sagt ethvert slag. Har du ikke mot til å tilberede råvarene på egen hånd huser området også en rekke restauranter med et bredt utvalg av havets delikatesser på menyen. Den bergenske fiskesuppen er selvsagt et must, men gå heller ikke glipp av en kurv kortreiste moreller fra Hardanger. 

Foto: Akvariet i Bergen

Over – og under vann

Bergen har – og har alltid hatt – en nær tilknytning til havet. Kanskje er det derfor ikke så rart at landets mest kjente akvarium ligger nettopp her. Akkurat nå sitter kanskje flere av landets barnefamilier og lurer på hva de skal finne på i sommer. Det er på Akvariet i Bergen at det skjer. Her sørger 500 viltre dyr, og nesten like mange dyrepassere for action fra morgen til kveld. Voksne og tenåringer er selvfølgelig også velkomne, men akkurat de ukene det er skoleferie i Norge har de et spesielt godt tilbud til barnefamilier. Visste du for eksempel at blekkspruten har blått blod? Eller at skilpadden kan puste gjennom rompa? Akvariet har noe på programmet hver time og man kan både lære og oppleve noe på samme tid. Der finner du de rareste og flotteste skapningene fra tropisk regnskog, fjæresteinene, de store havdypene og fra arktiske strøk. En annen fordel med Akvariet er at man kan være både ute og inne. Utendørs kan man for eksempel oppleve pingviner, otere og sjøløver i flotte omgivelser. Det er også en stor og flott lekeplass på taket.

Foto: Akvariet i Bergen

Etter en tur til Akvariet er veien til Nordnes sjøbad kort. Faktum er at bading i Bergen er en populær aktivitet for innfødte så vel som tilreisende. Vannet er ikke nødvendigvis alltid så varmt, men til gjengjeld svært forfriskende. Hodet klarnes og kroppen får en real boost.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life AS - www.fjordnorway.com

De sju fjell – ved ett av dem.

En tur til Fløyen er obligatorisk. Reisen med den tradisjonsrike Fløibanen er en opplevelse i seg selv, og på toppen venter en utsikt av en annen verden. Man får et spektakulært panorama over byen, fjorder og fjell. Å ta med seg niste er ikke nødvendig. Både Fløistuen butikk og kafé og Fløien folkerestaurant sørger for utsøkt mat og drikke i kanskje de flotteste omgivelsene du kan tenke deg. Liker du å bevege deg er Fløyen også et perfekt utgangspunkt for en rekke turer. Både korte og lange, for rullestorbrukere, barnevogn, unge og eldre.

Foto: Bergen Reiselivslag/Robin Strand - visitBergen.com

Kultur og shopping side og side

Bergen er riktignok mye mer enn natur. Byen er full av historie og tradisjon. En tur gjennom de smale smugene i den sjarmerende trebebyggelsen er som å bevege seg i et utendørs museum. Det finnes selvsagt tradisjonelle museer innendørs også, i tillegg til en rekke gallerier. For kulturinteresserte finnes det knapt et bedre sted å være. 
Og, sist men ikke minst, ingen storbyferie uten shopping. Også på dette området ligger Bergen i forkant. Her finner man det siste fra internasjonale motehus, men også norskprodusert og lokal fashion. Et besøk til fabrikkutsalget til Janus anbefales på det varmeste. Det samme gjør en tur til Dale of Norway. Fabrikken er et «levende museum» hvor man kan kjøpe de legendariske plaggene til gode priser. 
Bergen har kort sagt alt. Og, for ordens skyld, det hender titt og ofte at solen skinner fra en blå himmel. Det regner IKKE alltid i Bergen.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Visit Bergen & Akvariet i Bergen
 

Følg IN magasinet på Facebook