Hjem » Stavanger » Kultur & underholdning » Utrolige damer fra fortiden

Utrolige damer fra fortiden

Historien vår er full av sterke damer. På Stavanger maritime museum møter du to av dem: sjørøveren Elise og kremmeren Henrica. 

Museumspedagog Thea R. Bergsagel dykker ned i historien på Stavanger maritime museum. Foto: Marie von Krogh/MUST.
Museumspedagog Thea R. Bergsagel dykker ned i historien på Stavanger maritime museum. Foto: Marie von Krogh/MUST.

Elise Eskildsdatter holdt til på Talgje, en dags seilas fra Stavanger, midt på 1400-tallet. Elise var en skikkelig sjørøver og ledet flere kapringer av hanseatiske skip langs kysten. 

Hardt straffet sjørøver

Elise og hennes mann Olav Nilsson var i opposisjon til de mektige hanseatene, det tyske nettverket som kontrollerte store deler av handelen i Nord-Europa. Hanseatene likte det så dårlig at de i 1455 allierte seg med den dansk-norske kongen, mot Elise. Ektemann og en sønn ble drept, gården på Talgje plyndret og fire kister med verdisaker Elise hadde deponert i Domkirken tatt. 
– Elise skrev brev til kongen og klagde, men vant ikke fram, forteller museumspedagog Thea R. Bergsagel ved Stavanger maritime museum.

Elise Eskildsdatter, slik hun kan ha sett ut. | Henrica Maria Fransen, en myndig kremmer.
Elise Eskildsdatter, slik hun kan ha sett ut. | Henrica Maria Fransen, en myndig kremmer.

Praktisk ekteskap

Tre hundre år seinere møter vi en annen driftig kvinne fra Stavanger-historien. Henrica Maria Franzen var 19 år da hun giftet seg med den mye eldre Ole Smith Ploug. Mannen drev utenrikshandelen, mens den driftige Henrica drev krambod, altså en butikk som lå på Skagenkaien. 
– Henrica var nok både flink og temmelig pragmatisk. Da ektemannen døde i 1792, giftet hun seg like godt med adoptivsønnen Hans Sundt for å sikre handelshusets videre drift, forteller Bergsagel. 
Utstillingen «Hjemmehavn Stavanger» portretterer havnen og menneskene som har hatt sitt levebrød der. Elise og Henrica er to av dem. Havnen har til alle tider vært viktig for byens utvikling.

Historie i veggene

Tenk at Elise og Henrica tråkket rundt i de samme gatene som vi gjør i dag. På Stavanger maritime museum er det lett å leve seg inn i historien. Den sitter i veggene. 
– Og vil du leke, er aktivitetsutstillingen «Sjauing på kaien» stedet. Her kan små og store kle seg ut og sjaue rundt både på kaien, på torget og i butikken. Og husk at barn, ungdom og studenter alltid har gratis adgang, sier Thea R. Bergsagel og ønsker velkommen til Stavanger maritime museum. 
For åpningstider, aktiviteter og program: stavangermaritimemuseum.no.

Tekst: Anja W. Fremo | Foto: Marie von Krogh/MUST
 

Følg IN magasinet på Facebook