Stavangers herskapelige historie
Langs Eiganesveien ligger mange vakre hus, men tre av dem er helt spesielle – og du er faktisk velkommen inn.
En tur innom museene på Eiganes er en spennende – og kanskje inspirerende – reise i tid i det herskapelige Stavanger. Her går du gjennom ulike stilepoker, fra 1700-tallet og fram til vår egen tid.
Konservator Trude Eriksen ved Museum Stavanger i spisestuen på Holmeegenes. Her er det dekket til fest og meny-kortene viser at gjestene fikk både flyndrefilet og ryper. Foto: Marie von Krogh/MUST. |
Tidsreise
Holmeegenes er et fint sted å starte den inspirerende tidsreisen. Den særegne bygningen er dekket av tegl-panner på utsiden. Går du inn, kan du bevege deg i tid fra 1860-tallet og fram til i dag. Her bodde Gunhild Pedersen helt til 2006. Interiøret er bevart og gjennom de ulike rommene trer historien fram. Fra dagligstuen til spisestuen, på kjøkkenet, i spisskammerset, gjennom soverom og barnerom – overalt vitner det om kvalitet og velstand i familien Pedersen.
– Holmeegens er et helt spesielt sted, forteller Trude Eriksen, konservator i Museum Stavanger.
Gjennom sommeren er Homeegenes og de andre museene på Eiganes åpne hver dag.
En av flere stuer på Breidablikk, rikt møblert med flere salonger under lysekroner og utskårete tak. Ikke helt dagligdags for oss i dag. Foto: Frøyset/NorskeHjem. |
Livet under lysekronene
Lenger nede i Eiganesveien ligger Breida-blikk. Den ruvende sveitservillaen ble bygd i 1880-årene. Tidene var tøffe i Stavanger da, men nedgangen rammet åpenbart ikke familien Berentsen.
– På Breidablikk ble det ikke spart på noen ting, sier Trude Eriksen.
Lysekroner, blondegardiner, plysjmøbler, krystall, speil og malerier i gullrammer på alle vegger. Hvordan var livet i salongene, mon tro? Og hvordan var jobben som tjenestepike her?
Ærverdig kongebolig
Rett over veien for Breidablikk ligger Ledaal. Du har sikkert sett den store, røde mursteinbygningen i den store hagen? Ledaal er Stavangers kongebolig og her står soveværelse klare for både konge og kronprins.
Oldefaren til dikteren Alexander L. Kielland og maleren Kitty Kielland bygde huset. I dag kan vi bare tenke oss hvilken rikdom som måtte til for å realisere en slik lystgård i 1803. Her er eksklusive møbler, kakkelovner, vegger og tak sirlig dekorert med vakre mønstre. Når du går over gulvene; kjenn på hvor staselig det må ha vært å bli invitert på ball her. På samme billett kan du ta tidsreisen innom alle de tre museene langs Eiganesveien i sommer.
Fra 15. juni til 15. august er museene på Eiganes åpne hver dag fra kl. 11-16. For mer informasjon: museumstavanger.no
Tekst: Anja W. Fremo