Hjem » Portretter » På to hjul i svingen

På to hjul i svingen

Mopeden utenfor butikklokalet er kjennemerket hans. Når skomaker Allan Øvereng i Storgata drar på jobb står bilen i garasjen. Fremkomstmiddelen, en 33 år gammel fartsmaskin av en moped, får frem latteren hos både stor og liten i Harstad. – Om det er meg eller «moppen» de flirer av er uvisst, sier han smilende.
DSCF7697Hovedbilde

Puch VS 50 4M 1976-modell. Glinsende og velholdt. En mopedkjenner hadde gått over lik for å få tak i et velholdt eksemplar. Og i alle fall ikke hatt den i daglig bruk. Og i vært fall ikke vinterstid. Men byens eneste skomaker, Allan Øvereng, er ikke som alle andre. – «Moppen» går som er kule! Foretrekker den framfor bilen. Hele året, sier han.

Skomaker hovedbilde

Kjennemerke

Mopeden vi snakker om, Puch`n, hadde stått i en fjøs på Bjarkøya siden 1982 da Allan fikk øynene opp for den. – Det var bestefar sin. Jeg skiftet kun noen smådeler før den startet opp. Nå starter den sommer- som vinterstid, forteller han. Stort sett hver bidige dag, hele året, kjører Allan Øvereng på jobb med mopeden. Vel fremme parkerer han den rett foran inngangsdøra, med velsignelse fra både parkeringsselskap og forbipasserende. – Så lenge «moppen» står foran butikken, vet folk hvor de kan få tak i meg, sier han. Og det er mye som tyder på at skomaker Øvereng er en populær mann. Verkstedet er nemlig fylt opp av sko i alle variasjoner.

Skomaker hovedbilde

Tilfeldig

Allan Øverengs vei til Harstad begynte i 1986. Da flyttet han til Oslo fra Sverige. Med seg på lasset hadde han en barnepleierutdanning. Den ble etter hvert komplimentert med en utdannelse som yrkesdykker. – Jeg jobbet innenfor fiskeoppdrett og bergingsarbeid. Men etter hvert fikk jeg nok. Jeg dykket rett og slett for mye og tålte en periode ikke vann. Dessuten var det en påkjenning med mye pendling og kortidskontrakter, forteller han. I 1992 flyttet Allan til Harstad. Her ble han forlovet med ei Harstad-jente og har nå to døtre på 15 og 18 år. – Det var egentlig tilfeldig at jeg havnet innen skomakeryrket. Jeg begynte i lære hos han Audun (Andreassen). Etter noen år i lære overtok jeg i 1996 driften av butikken, sier han.

Vintage_Background_For_Portraits4 copy

Mange arbeidsoppgaver

Så til litt lærdom om skomakeryrket: I Wikipedia på internett står det følgende: «En skomaker er en håndverker som lager og reparerer skotøy». Kort og godt. Men så enkelt er det ikke. For som Skomaker Øvereng kort og presist sier det: – Skomakere reparerer og vedlikeholder alle typer fottøy. De halvsåler, flikker, foretar enkle ortopediske justeringer, syr overlær og reparerer vesker, kofferter osv. Skomakeren kommer i nær kontakt med brukerne, en viktig oppgave er derfor å gi informasjon og veiledning i bruk og vedlikehold av fottøy. Et viktig spesialfelt innen skomakerfager er fremstilling og tilpasning av fottøy etter mål. Mange har av ulike grunner behov for spesialtilpasset, ortopedisk fottøy. Ofte må skomakeren lage en egen lest som skoen bygges over. Fottøyet må også prøves og tilpasses flere gange, noe som krever nær kontakt med kunden. Kort fortalt.

Vintage_Background_For_Portraits3 copy

Lang ventetid

– Det er uten tvil mest jobbing med såling av sko, både nye og gamle. Skifting av glidelåser på jakker blir det også veldig mye av, forteller han. Hele skomakerverkstedet bugner over av sko som ligger på ventelister. Akkurat nå er ventetiden 2-4 uker. Men er det kunder som trenger skoene med en gang, for eksempel handikappede, så utfører han jobben på kort tid. – Jeg liker virkelig yrket mitt. Man er sosial og får møte masse mennesker. Men det viktigste er at jeg får være min egen herre. Dessuten er det jo litt spennende å videreføre et yrke som er på vei til å dø ut, sier han. Mange tror at det ikke lønner seg for vanlige nordmenn å reparere sko, men det avviser skomaker Øvereng. Han får besøk av mennesker i alle aldre, fra alle samfunnslag.  – Men det er mest eldre, og betydelig flere kvinner, sier han.  – Eldre er vant til å bruke skomaker.  Og det er nettopp den store faren med å gå til skomaker. Når man først begynner å gå til skomaker, er det vanskelig å slutte. Og mopeden? Den er ikke til salgs. Så lenge ikke Salma Hayek kommer inn skomaker-døra…

Tekst & foto: Rune Dahl