Hjem » Portretter »  Martin Schilde - Byplanleggeren

Martin Schilde - Byplanleggeren

Martin er engasjert, veldig engasjert. Mannen på andre siden av bordet prater på inn og ut pust om FN bærekraftmål, kommunal sendrektighet, tapte generasjoner, og hvordan vi kan forløse ungdommens kreativitet og skaperkraft.

Martin&Caspar: Caspar Brambani, også kjent som mannen. som skapte Sandvika. Om Martin Schilde får til halvparten av det han planlegger, ser vi ikke bort fra at han også havner på sokkel.

Mens jeg nikker energisk og noterer så det virtuelle blekket skvetter, tenker jeg brått på karer som Peter den store og Meyer Lansky. Jeg ser for meg at de sto der midt i ødemarka, omgitt av sand og myr, i det som skulle bli henholdsvis St. Petersburg og Las Vegas; Her skal jeg faen meg lage en by! Om ikke annet så bare på trass! Sprøytegærne visjonærer med gigantiske vyer og tvilsomt forhold til både arbeidsmiljølov og menneskerettigheter, men vi må jo innrømme at de fikk utrettet et og annet, selv om midlene ofte var ytterst tvilsomme. Uten sammenlikning for øvrig; Martin er engasjert, veldig engasjert. Og i likhet med de tidligere nevnte gærningene har han en glassklar visjon og energi som et middelstort kullkraftverk.

En plass for alle

Martin har allerede fått til mye. Utelivsentrepenør, platebyråeier og mannen som de siste årene har seilt opp som Bærums største kulturarrangør. Han er også primus motor bak Sandvika Folkebad, som uten tvil er tidenes mest ambisiøse kultursatsning i Bærum.
– Kongstanken er at huset skal inneholde rom og avdelinger som de fleste kunne tenke seg å ha hjemme, forteller Martin.
– Gjestene skal nyte førsteklasses mat i restauranten, skal kunne sippe til en god cocktail i en av husets tre barer, eller bestille en dobbelt latte i kaffebaren mens de blar i en god bok fra biblioteket vårt. Litt lengre inn i lokalet har vi gjort plass til en innendørs hage med petanquebane, og det som muligens er en av landets største arkadehaller, med et herlig utvalg av klassiske flipper og bilspill. Hvor kult er ikke det?

Ikke helt tilfeldig at vi tok bilde av disse to staute karene sammen.

Bærums eneste private scene

På Folkebadet finner man også Bærums eneste privateide scene, der det vil bli avholdt konserter, standup og forestillinger av ymse karakter.
– Folkebadet er bare en del av en helhet, forteller Martin.
Martin ser på dette som en større satsning som i ytterste konsekvens handler om å dra opp hele Sandvika som by, og Bærum som region.
– Det finnes mange vellykkede kultursatsninger i Bærum, bevares, men hvor er de unge, kreative gründerne, de som vil skape de neste store etableringene? Vi vil ta posisjonen som et kraftsenter innenfor kultur, uteliv og restaurant her i Bærum. Intet mindre!

Folkebadet og den nye bryggepromenaden. Men hvor har alle bæringene gjemt seg? Skal vi skape liv i sentrum hele året må vi skape et bra tilbud sier Martin.

Staten och kapitalet

– Vi gamlingene som tror vi vet alt og kan alt. Vi kan ikke vedta at en by skal bli kul eller dynamisk. Dersom vi ser på steder som Kreuzberg i Berlin eller Grünerløkka på slutten av nittitallet oppnådde ikke disse stedene sin status pga. storkapital og kommunestyrevedtak, men på tross av dette!
Martin poengterer at han gjerne samarbeider gjerne med kommunen, men da må de forstå at det må styres nedenfra og opp! Kommunens hovedoppgave er å fasilitere. Punktum finale! De bør ifølge Martin holde seg milevis unna daglig drift, og på ingen måte tenke kortsiktig i forhold til inntjening.

En kreativ hub

– Om denne tankegangen siger inn i kommunale kriker og kroker legger vi forholdene til rette for den kreativiteten og skaperkraften, som kan gjøre Sandvika til et slags mini-Berlin!
Martins kongstanke med Folkebadet er å skape den arenaen som gjør at de kreative ungdommene ikke rømmer fra Bærum. På Folkebadets scene skal folk i alle aldre kunne få utløp for sin kreativitet. Fra neste år kommer flere dager i uken til å bli satt av tid til standup, konserter, teater og hva enn det måtte være som kan vises frem på en scene.
– Folkebadet er simpelthen plassen der også ungdommen kan få vise frem greiene sine! Gjør vi dette riktig kommer det til å forsterke Sandvika og Bærum som destinasjon og, ikke minst, skape mange nye, uforglemmelige opplevelser for byens befolkning og besøkende.

First we take Manhattan, Then we take …

Tekst & foto: Stein O Kaasa
 

Følg IN magasinet på Facebook