Hjem » Reiser & opplevelser »  Lavpris shopping i Bangkok

Lavpris shopping i Bangkok

Ny dress? Skreddersydd, med ekstra bukse, noen skjorter og slips, ferdig levert i løpet av 24 timer. Eller kanskje siste skrik i sko fra Reebok, Nike og andre internasjonale merker for rundt 150 kr paret. Skjorter til 30 kroner. For shopping er Bangkok et paradis.
I butikkene langs den store gaten Sukhumvit eller på World Central Plaza i bydelen Pratunam, kan du kjøpe det som finnes av dyre moteklær fra alle verdens kjente motehus. Senteret World Central Plaza og området rundt er stedet hvor byens rike elite kjøper klær. Mest for å få vandre rundt med en stor bag med logoen til de kjente eksklusive butikkene. Det er status i et land hvor det er viktig å vise hvilken sosial klasse du tilhører.

Pratunam Center og tekstilmarked

Er du blant de mer jordnære og mest opptatt av å få valuta for pengene, er det en kort spasertur fra World Central Plaza til Pratunam Center og tekstilmarkedet like ved. På tekstilmarkedet er det flere hundre små tekstilgrossister og familiebedrifter, som både selger og produserer alt fra strømper, hatter, undertøy, dresser, kjoler, og til de flotteste ballkjoler. Her kan du skifte ut hele din garderobe for småpenger. Pratunam Center er fullt av små butikker, hvor du i tillegg til klær kan kjøpe helsekost, kjøkkenutstyr, ulovlig kopierte CD-er, suvenirer, smykker og stort sett hva du enn måtte ønske. Tekstilmarkedet er for de som vil spare, og oppleve. Et marked hvor mennesker arbeider om dagen og bor om natten. Hvor hele deres liv dreier seg om å enten lage eller selge klær, eller selge tjenester til dem som gjør dette.
Billig med drosje
Alle drosjesjåfører vet hvor Pratunam er. Samme hvor du bor i Bangkok koster det sjelden mer enn hundre bath, 16 kroner, å komme dit. Sørg for at drosjen slår på taksameteret. Hvis ikke finn en annen drosje. Skulle han kjøre en kilometer eller to ekstra for å tjene litt på en turist, så koster ikke det deg skjorta. Bare rundt en krone for hver kilometer han klarer å legge til turen.
Stopp ved Pratunam Center. Når du står v ed hovedinngangen og ser ut, har du tekstilmarkedet på høyre hånd. Langs fortauet ligger det tett med butikker. Noen selger klær, andre håndverk og suvenirer. De håper å kapre noen baht fra turistene før de kjøper seg blakke på klær.

Trange korridorer

Mellom butikkene ser du trange korridorer som fører innover i bygningen. Butikkene her inne er egentlig grossister. Tidlig på morgenen, lenge før turistene våkner og solen får skyskraperne til å kaste lange skygger, er lokale kjøpmenn der for å kjøpe inn varer til butikkene. Går du på et av de mange tradisjonelle turistmarkedene i Bangkok kan du være sikker på at svært mye av de klærne du ser der har sin opprinnelse i Pratunam.

Prute på turistmarkedene

På vanlige turistmarkeder må du prute. Prisen du ender opp med er avhengig av hvor god du er til å forhandle. En t-skjorte kan koste deg alt fra 60 til 500 baht. På tekstilmarkedet er det få som er opptatt av å loppe en turist for noen ekstra baht.
På den annen side er det liten forskjell i prisene uansett hvor du kjøper dine produkter hvis du kan prute. En selger på et marked tjener sjelden mer enn 40 til 50 norske kroner per dag. Når en femtilapp kan fordeles på kanskje like mange solgte plagg, trenger ikke fortjenesten å være stor for at det skal bli handel. Koster en t-skjorte 10 kroner fra grossist, så selges den gjerne for 12 kroner. To kroner i fortjeneste er bedre enn ingenting.

Slik pruter du prisen ned

Når du pruter, så vær aldri redd for å starte lavt. Får du et tilbud på 500 baht, så rist på hodet. Smil. Og tilby hundre hvis du synes varen er verd det. Hvis ikke, gå enda lavere. Selgeren vil som oftest se på deg, riste på hodet og si: ’- Not possible. Du må svare med et smil. Se på andre varer, demonstrer at varen kanskje ikke er så viktig for deg. Tripp lett med føttene, og se bortover gaten i den retning du har tenkt å gå. Si så, --- ok 125 baht. Selgeren vil gi deg en ny og bedre pris. Ofte litt over halvparten av det første tilbudet. Du har nå kommet frem til at varen er verd mellom 125 og 300 baht. Vær rastløs, vis at du ønsker å komme videre. Rist på hodet. Spør om en bedre pris, samtidig som du viser klare tegn ’på å ville gå videre. – Ok, last price 250, sier selgeren.
Tiden er inne for å få en avgjørelse. Forskjellen er nede i 125 baht. Du har heller ikke tenkt å bruke hele ditt opphold i Bangkok for å spare tre-fire kroner.
Synes du varen er verd 200 baht, så øk tilbudet ditt til 175. Går selgeren igjen ned, kanskje til 230, så er du svært nær en handel. Ta frem 200 baht og si at det er hva du vil betale. Får du ikke straks et ok, så begynn å gå fra stedet. Kan varen selges for 200 med en liten fortjeneste innbakt vil selgeren si ok i det du snur ryggen.

Det viktigste

Enkelte tror de har gjort en dårlig handel hvis de ikke klarer å prute en vare ned til minimum., Men om du for en skjorte betaler en femmer eller tier for mye, har du likevel gjort en god handel sammenlignet med hva du ville betalt i Norge. Som oftest en VELDIG god handel. I tillegg har du kanskje gledet en selger.
Er det klær du skal kjøpe, er det enklest å gjøre en god handel på tekstilmarkedet, og mye tid som ellers ville gått med til pruting er spart. Helt garantert er det mange selgere der også som ser en mulighet til å tjene noen baht ekstra på en turist. Men det er bare rettferdig at en turist som kjøper ett og ett plagg, ikke dusinvis, betaler litt ekstra.

Et levende marked

En vandring inne i markedet er en opplevelse. I de trange korridorene ligger butikkene tett. Noen steder strykes det klær, andre steder syes det klær. Jenter sitter og syr paljetter på dansekostymer, andre sorterer bunter med ekte hår, falske øyenvipper og annet som kan endre på utseendet ditt.
Enkelte steder er det plassert små altere hvor det ofres til ånder, guder og avdøde slektninger. Alle hus i Thailand er bosted for ånder og spøkelser. Så lenge disse behandles godt kan de være gode å ha med på lag. De kan bringe lykke, - chockdee. Driver du butikk er chockdee svært viktig. Så åndene husker de fleste på, enten de tenner noen pinner med røkelse, eller gir dem et glass whisky og litt ris å spise.
Skulle du selv bli sulten, er det mange små serveringssteder inne i korridorene. De som arbeider der har ikke med seg matpakke. Det er ikke mye mat som vil smake godt hvis den ligger timevis i tretti, noen ganger nærmere førti grader.
En noodlesuppe eller tallerken med stekt ris får du for mindre enn fire kroner. En flaske mineralvann koster en krone og femti øre. Med andre ord blir det stadig penger igjen til å kjøpe klær for selv om du skulle skeie ut med et godt måltid.
Har du god tid og føler for å sitte ned, finnes det også frisør inne i markedet. Thailendere liker å holde seg fine på håret. En enkel klipp av håret, inklusiv fjerning av nesehår koster mindre enn tjue kroner. Men skulle språklige forviklinger gjøre at du får en uventet og ny frisyre, er det noe du må leve med.

Planlegg turen

Det er lurt å planlegge turen til Bangkok. Flybillettene varierer mye i pris. Men bare det du sparer på en skreddersydd dress i Armani stil, noen ekstra skjorter og silkeslips kan raskt bli mer enn de rundt 7,0000 kronene du må ut med for flybilletten. I tillegg er hoteller rimelig. For 200 kroner har du et dobbeltrom med frokost på et bra hotell. For 5-600 bor du luksuriøst.

Overvekt

Når du for noen hundrelapper kan få din egen skreddersydde dress eller drakt plukket fra hvilken som helst motekatalog, er det vanskelig å ikke løpe løpsk.

Det største problemet med julehandel i Bangkok er at du bare kan ta med deg 20 kilo bagasje på flyet. 25 kilo går som regel også bra hvis du smiler, er hyggelig og ikke har like mange kilo håndbagasje når du sjekker inn på flyplassen. Kanskje burde flyselskapene selge egne shoppingbilletter hvor du fikk lov til å ta med noen kilo ekstra? 20 kilo blir raskt lite når du åpner lommeboka på markedet i Pratunam.

Her kan du også ”shoppe”:


Chatuchak Weekend Market

Det du ikke finner her, finner du bare i de virkelig eksklusive butikkene. Dette markedet er bare enormt. Skulle du bli sliten, er det mange steder å sette seg ned for å få noe å drikke eller å bite i.

Patpong Night Market

Stedet hvis du trenger en ny ”Rolex”, populært kalt ”Lurex”. Her får du også sko, klær, suvenirer, vesker, sekker, lær, osv..
Suan Lum Night Bazaar er et godt, og kanskje bedre alternativ til Patpong. Markedet åpner klokken 18.00 og holder åpent til midnatt. I tillegg til at du kan shoppe alt mellom himmel og jord, underholder thailandske band, og aftenens middag kan du innta på et av de mange spisestedene.



Emporium i Sukhumvit Soi 26

Et luksuriøst shoppingsenter. Her får du det meste av kjente designermerker. Ha øynene med deg, i Bangkok er konkurransen tøff, og salg hvor det tilbys opptil 80 prosent avslag på mange varer er normalt.

Siam Paragon

Av mange ansett som det beste shoppingsenteret i Bangkok. Dette er et eksklusivt sted for dem som gjerne vil handle kjente merker som Gucci, Zegna, LV osv.

Gaysorn Plaza

For dem som søker etter klær fra verdens mest kjente designere. Stedet er ”up-market” og helst bør både lommebok og kredittkort være forberedt på et lite sjokk.
Central World Plaza
Stedet hvor Bangkoks overklasse handler. Et enormt shoppingsenter med utallige eksklusive butikker hvor bare fantasien setter grenser for hva du kan finne.

MBK (Mahanakorn)

Stedet for dem som jakter på gode tilbud. Senteret har mindre butikker fordelt over seks etasjer. Sølvsmykker, perler, belter, t-skjorter, kamera, sort sett alt fra a til å finnes her. Også her finner du kjente merker, som for eksempel bager fra Louis Vuitton. De er like ekte som Rolex-klokkene som selges på Patpong!

Khao San

Hva du enn måtte ønske deg av musikk og film på cd eller DVD, Khao San Road er stedet. Og du får mye annet her også, men lite er hva det ser ut som. Khao San er kopienes marked og møtested for backpackere fra hele verden.

Tekst & foto: Terje Engø