Hjem » Reiser & opplevelser »  Klimavennlig paradis

Klimavennlig paradis

Tenk deg: Ei hel øy uten plastikk. Kan det bli mer fantastisk? Ja, når du får plante dine egne korallrev.

Maldivene. Det ultimate reisemålet alle ønsker seg til en gang i løpet av livet. Gjerne på bryllupsreise. Eller til 50-års dagen. Men du vet, du trenger ikke å vente. Du kan gjøre det nå i vinter. Hva om jeg forteller deg at det er mer til Maldivene enn de åpenbare rålekre postkortstrendene? Hva om jeg sier at du kan reise til fremtiden. La oss høre det fra reiseeksperten selv.
– Mange av øyene på Maldivene, og også Seychellene, har kommet ekstremt langt innen bærekraftsarbeid. Kanskje det er fordi de lever så i pakt med naturen. Øyene som vi samarbeider med har nesten klart å kutte all plastikk. De håndterer sitt eget avfall på en ansvarlig måte. I tillegg har de en egen miljøansatt som skal ta vare på stranda, korallene og havet, forklarer daglig leder av Manta Reiser, Liv Tandstad.
Hun sier at når man først skal reise med fly, så har man noen valg. Nummer en: Velg et klimavennlig reisemål, og hoteller med gode verdier. Nummer to. Du kan bli der lenger, (og f.eks. kutte alle weekendturene). Til sist. Vis respekt: ikke etterlat deg noe plastavfall. I over 20 år har Manta reiser bedt gjestene på Maldivene og Seychellene om å ta med eget plastavfall hjem igjen.

Håndplukker hotellene

Manta reiser har også tatt et ansvar og kuttet alt samarbeid med hoteller som ikke har en bærekraftig strategi, eller en bevisst personalpolitikk. 
– Vi ønsker at både naturen og menneskene som jobber der, skal ha det godt. Vi besøker destinasjonene og hotellene i forkant, og gjør en personlig oppfølging. Jeg har kutta mange samarbeid gjennom årene. Hos oss ligger lista høyt, sier Liv. 
Kvalitet innebærer også en lang sjekkliste for personalets trivsel og at hotellene tar miljøansvar. Og ikke minst at de holder det de lover. Manta reiser er kjent som Maldivene-spesialisten, men tilbyr også en rekke andre opplevelsesturer. Alle med like høy kvalitet. Frister det kanskje med Mauritius, Seychellene Sri Lanka, Oman, Sør-Afrika eller Kenya?

Klima-sightseeing

– Her hjemme snakker vi mye om klimaet, men det er noe eget å bo et sted hvor du lever tett på naturen og våkner opp til havet hver dag.
På Maldivene har det blitt en turistattraksjon å lære av befolkningen. Man kan bli med å plante korallrev og lære om hvorfor det er truet, de tilbyr utflukt til sine sorterings og avfallshåndteringer, du kan se hvordan de renser havvannet til drikkevann, og ikke minst - du får selv leve hver dag uten plastikk. 
– Det er enormt hvor langt de har kommet. På ferie er det vanlig å kjøpe et drøss med plastflasker. Her kjøper du en bærekraftig vann-flaske, som du kan ha hele oppholdet. Den kan du fylle på med drikke rundt på hele øya. Vi synes dette er utrolig flott, og her i Norge har vi mye å lære. 
Liv har drevet Manta reiser i over 20 år og er så godt som lokalkjent på Maldivene. Hun oppfordrer alle som sitter inne med en drømmen om å dra, om å virkeliggjøre den. 
– Maldivene er en helårsdestinasjon. Og man kan derfor finne gode priser i lavsesongen. Spør oss, så finner vi den rette øya for deg.

Slow living på Sri Lanka

På Sri Lanka er det kultur for å komme for sent, spise med hendene og drikke kokosvann som tørstedrikk. På deilige sandstrender, selvsagt.

Visste du at Sri Lanka har en stor te-kultur? Ellers står godt krydret mat høyt, sammen med stor kunnskap innen naturmedisin. Ønsker du deg en helsereise, er Sri- Lanka en fantastisk destinasjon. De er kjent for sine behandlinger innen Ayruvedisk medisin, og du kan selvsagt finne din favorittstrand for yoga og meditasjon.
– Ja, det har vært uroligheter der og jeg forstår folk tenker på det. Men jeg synes det er viktig at vi støtter den lokale turismen, så lenge det er åpent for å reise. Et land som Sri Lanka er veldig avhengig av den inntekten. Dessuten har de mange spennende lokale varer. På en rundreise med guide får du oppleve fjell-landskap, safari, te-plantasjer og så mye mer. Manta reiser skreddersyr etter interesse og ønsker.

FAKTA: Manta Reiser

• Web: mantareiser.no
• Telefon: 67 58 29 50
• Facebook: facebook.com/mantareiser
• Manta Reiser er en solid bedrift og er sikret gjennom både IATA og Reisegarantifondet

Tekst: IN magasinet | Foto: Manta Reiser
 

Følg IN magasinet på Facebook