Hjem » Reiser & opplevelser »  Høytid for topptur

Høytid for topptur

Gi meg april. Og mai. Det er da topptursesongen mener alvor i Oppdal.

Det er absolutt ingen grunn til å pakke bort skia til tross for fornemmelser av vår. Om du forlenger skisesongen med april og mai, vil du fort oppleve sesongens fineste skiturer til fjells. Dagene er lange og lyse, hodelykta har du ryddet bort for lenge siden, sola steker og gir deg lett ufrivillige brilleskiller. Du fryser heller ikke fingrene av deg dersom du skreller en appelsin under matpausen, kanskje sitter du i t-skjorta mens du fyller på med ny energi. Vinteren har våknet på nytt, naturen er intens og fjellet er på sitt mest komfortable i april og mai. Nettopp derfor må du gå topptur på denne tiden av året. 

Tre toppturer du bør gå i Oppdal:

Storbekkhøa 1504 moh: En klassiker i Trollheimen som ofte byr på fin skikjøring. En de klassiske vinterturene i Oppdal som ofte byr på fin skikjøring med sine drøye 900 høydemeter. Turen starter innerst i Storlidalen ved Storli (p-avgift). Sett nesen nordover og opp bjørkelia mot Storbekkdalen, til høyre for Veslebekken. Etter du har passert skogbandet fortsett mot vest og kryss Storbekken. Herfra følger du den lange ryggen som fører bort til Storbekkhøa. Når du kommer til det bratteste partiet bør du søke vestover for å finne skaret du skal følge mot toppen. Vær oppmerksom på toppskavlen! Ved varden finnes kasse med bok. Om været tillater det, ta en god pause på toppen og nyt panoramautsikten over de kjente fjellene i Trollheimen. 
(Se mer på outtt.com/oppdal)

Storhornet 1589 moh: Fjellet ligger majestetisk til vest i Oppdal. Oppdals mest besøkte fjell og et av Midt-Norges mest populære turmål. Startpunktet på Festa, og p-plassen ved gården Breen (p-avgift). Herfra er det jevn stigning mot toppen etter merket vinterløype. Første del av turen går i fin bjørkeskog gjennom hyttefeltet i Hornlia, videre over tregrensa og i høyfjellet. På toppen av Storhornet finner du ei åpen steinhytte med gjestebok. Hytta er god som et krypinn på kalde dager for en matbit eller klesskifte. På fine dager er det flott å sette seg i solveggen på hytta og nyte utsikten over Trollheimen, Sunndalsfjella og Dovrefjell! Nyt 900 høydemeter med fin skicruising ned igjen fra toppen. (Se mer på outtt.com/oppdal)

Kråkvasstind: Klassikeren som er aller best på våren. Parker ved Storlidalsveien - like før Ångardsbrua er det lagt til rette for parkeringsplass på venstre side av veien. Normalt sett kan du spenne på seg skiene herfra for å følge veitraseen mot Sandøysætra. På våren må du kanskje bære skiene et stykke. 
I starten er det en god del stigning, men terrenget flater ut etter du har passert skoggrensa. Kryss elva Sandåa og ta omtrent rett sørover. Hold høyden i lia mot Gråfjellet og Sandåfjellet. Sikt inn mot vatnet som ligger 1443 moh. Ta en god pause her før du setter inn støtet mot toppen. Sving sørvestover og ta opp på Kråkvasstindens østrygg. Fortsett vestover mot den brede flate toppen, stor varde med kasse og bok. Herfra har du utsikt som er verdt turen alene! 
(Se mer på outtt.com/no)

FAKTA: Oppdal

Skredfare
• Vurder alltid vær og snøforhold før du drar ut på tur. Skredtjenesten varsom.no gir deg oversikt på skredfaren i området, men som skikjører må du tilegne deg nok kunnskap for å kunne ferdes trygt i potensielt skredfarlig terreng. 
TOPPTURBYGDA OPPDAL
• FJELLSENTRALEN: Trenger du skredkurs eller guiding på tur? Sjekk ut fjellsentralen.no 
• QUALITY SKIFER HOTEL: Tilbyr gode priser på både overnatting og skipakker med mat inkludert, for ytterligere info: www.skiferhotel.no
• BORTISTU GJESTEGARD: Overnatting og lokalmat i hjertet av Trollheimen - se bortistu.no
• HELTER DUGER IKKE: Uten mat og drikke - besøk norgesmester i baking på bakeriet SPRØ eller la deg friste i mathallen Smak & Behag.

Av: Margrete Blokhus, OPPDAL:365