Hjem » Portretter »  Fuck Cancer!

Fuck Cancer!

– Jeg har alltid vært en positiv type. Det har jeg tenkt å fortsette med, forteller Børre Olsen til IN magasinet.

2017 ble ikke helt slik den internasjonalt anerkjente smykkedesigneren hadde forestilt seg. Idet året var i sin spede begynnelse ble han uten forvarsel lam fra halsen og ned. 
– Jeg var på gymmen da det skjedde, sier han. 
Børre ble hentet med ambulanse og på sykehuset ble han kort tid etter diagnostisert med hjernekreft kategori fire. Det finnes ingen kur, bare livsforlengende behandling. 
Lammelsen var midlertidig, men sykdommen har likevel et ubarmhjertig forløp. Synet er blitt dårlig, han opplever plutselige anfall og blir fort sliten. Likevel sitter latteren og smilet løst.
– I den store sammenheng er det bare bagateller. Tiden jeg har igjen skal jeg bruke til noe positivt. 
Det har han gjort. Til gangs. Midt mellom stråling, cellegiftkurer og tøffe dager fikk Børre ideen til Project Fuck Cancer, et konsept han har startet i samarbeid med kreftforeningen og Helsedepartementet. Det er dette smykkedesigneren nå vier sine friske timer til. Og det er beundringsverdig hva han på kort tid har klart å få i stand. Det begynte med en logo. Basert på den har Børre laget to utsøkte armbånd inspirert av sukkertøyene «Love Hearts», som nå selges via nettsiden til Project Fuck Cancer (www.projectfuckcancer.no). Overskuddet går uavkortet til inntekt for kreftforskning og rehabilitering. 
– Bare uker etter at nettbutikken åpnet selger armbåndet som bare faen. Det er innmari kult, smiler Børre. 

Overveldende respons

– Det var viktig for meg at ting måtte foregå i riktige former. Før jeg startet tok jeg derfor kontakt med Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Hun tente på ideen og samarbeidet er nå formalisert. 
Like vesentlig var det at prosjektet ikke skulle koste så mye. Vi er derfor avhengige av private sponsorer og ulike donasjoner. Da er det gledelig at responsen har vært så overveldende som det den har vært. Huseier har for eksempel bidratt med halvert leie for lokaler, vi har fått gratis kontormøbler og flere store firmaer har bidratt med både rene pengegaver og kjøp av armbånd. 
Børres armbånd er ikke det eneste som bidrar til Project Fuck Cancers salgsinntekter. De samarbeider med flere designere og kunstnere, som hver på sin måte bidrar med produkter som selges via Project Fuck Cancers nettbutikk. 
– Designerne Nina Jarebrink og Kathrine Nørgård er allerede med; det samme er kunstnerne Bjørg Thorhallsdottir og Trudy Wigand. I løpet av 2017 håper jeg vi skal være rundt førti stykker. Målet videre er å gå internasjonalt og få med designere fra utlandet også. Det skal vi nok klare.
Undertegnede er dypt imponert, noe jeg også gir uttrykk for. 
– Takk! Det handler jo også om egenterapi; å snu det negative til noe positivt. At det igjen kan hjelpe andre er utrolig fint. Og folk er jo så snille! sier Børre.

Åpen om livet

Parallelt med arbeidet for Project Fuck Cancer driver Børre videobloggen «Veien tilbake», hvor han åpent forteller om hverdagens små og store utfordringer. 
– Responsen har vært fantastisk. Jeg får tusenvis av hyggelige meldinger og jeg setter like stor pris på hver eneste én av dem. På grunn av det sviktende synet mitt får jeg ikke svart alle, men jeg får med meg hva de skriver. Det betyr mye! 
Børre har mennesker rundt seg 24 timer i døgnet nå. Han er avhengig av det. Situasjonen er trist, men at folk bryr seg om ham hersker det ingen tvil om. Det er direkte rørende å se hvordan resten av gjengen i Project Fuck Cancer på diskré vis passer på at Børre har det bra. Her er ingenting tilgjort eller kunstig; bare ekte og nært.
– Etter at jeg ble syk har jeg fått en indre ro. Det høres litt sånn kristendomsaktig ut, men det er ikke det jeg mener. Særlig religiøs er jeg ikke! Midt i alt det tragiske har jeg det faktisk bra. Jeg har ingenting usagt med noen og alle private ting er tatt hånd om. Selv om jeg ikke blir frisk kan kanskje Project Fuck Cancer bidra til at andre kan få hjelp. Det er en hyggelig tanke. Igjen handler alt om å snu noe i utgangspunktet negativt til noe godt. Og Project Fuck Cancer kommer til å leve videre uten meg, avslutter den sympatiske mannen, smykkekunstneren og ikke minst medmennesket Børre Olsen.

Project Fuck Cancer by Børre Olsen

Besøk nettsiden www.projectfuckcancer.no om du ønsker å kjøpe smykkene. Project Fuck Cancer er en pengeinnsamling hvor alt overskudd går til støtte for kreftforskning og rehabilitering.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Kristian Jøraandstad & Charlotte Spetalen

Følg IN magasinet på Facebook