Hjem » Asker&Bærum » Klær & mote »  Feirer 80-årsjubileum

Feirer 80-årsjubileum

Enten du er på utkikk etter en gave til noen du er glad i eller noe nytt til deg selv så skal det godt gjøres ikke å finne det hos Mestergull Gaudernack. Hos gullsmedforretningen på Sandvika Storsenter finner du vakre smykker i alle prisklasser, fra de klassiske til de siste trendene!

Mestergull Gaudernack er et kjent og kjært navn i Bærum. Faktisk kan de smykke seg med tittelen Bærums eldste gullsmedfirma. Forretningen ble nemlig etablert allerede i 1928 på Stabekk av Lilly og Rolf Gaudernack og feirer i år 80-årsjubileum. Etter først å ha flyttet til Sandvika Sentrum i 1939 så kunne deres sønn, Christian, invitere til den nye Mestergull-butikken da Sandvika Storsenter åpnet dørene i 1993. Fremdeles holder butikken til i de samme lokalene, i andre etasje i den gamle delen av senteret. I løpet av årene har den gjennomgått flere oppgraderinger og fremstår i dag moderne og innbydende med et spennende utvalg smykker. I dag drives familiebedriften av fjerde generasjons gullsmed, Christine Gaudernack.

Gustav Gaudernack – en europeer i norsk jugend

Det er ikke mange forretninger forunt å kunne skilte med en så innholdsrik historie som Mestergull Gaudernack. Det hele startet helt tilbake på 1800-tallet, Rolfs far var nemlig den store emaljekunstneren Gustav Gaudernack. 
– Det er mange som viser stor interesse for hans arbeider. Det har vært sterke tradisjoner for emalje i Norge og de siste årene har emalje dessuten kommet tilbake i trendbildet. I vår skal det være en stor utstilling i jugendbyen Ålesund hvor en del av hans arbeider vil være utstilt, forteller Christine. 
Gustav Gaudernack ble født inn i en typisk håndverkerfamilie i Tyskland i 1865. Etter hvert flyttet han til Norge hvor han først arbeidet med glass. Gaudernack hadde en allsidig utdannelse og går for å være den første profesjonelt utdannede industridesigner i Norge. I 1892 ble han ansatt som tegner og modellør hos gullsmed David Andersen. I årene som kommer vises hans sølv- og emaljearbeider på en rekke internasjonale utstillinger, blant annet vinner hans arbeider priser på Verdensutstillingene i både Paris og St. Louis. Men på denne tiden var det ofte bedriften som fikk æren for produktene og ikke designeren. Dette var kanskje en medvirkende årsak til at han i 1910 sluttet hos David Andersen og startet sin egen bedrift hvor han fortsatte å utvikle sølv- og emaljeprodukter med naturen som sin viktigste inspirasjonskilde. 
Gaudernacks viktigste arbeidsår falt sammen med jugendstilens blomstringsperiode. Da han døde i 1949, knapt 49 år gammel, var stilen allerede gått av moten og det gikk med han som de fleste andre jugendkunstnerne, han gikk litt i glemmeboken. Først på 70-tallet ble Gustav Gaudernack og hans arbeider igjen hentet frem i lyset og i dag er han anerkjent som en dyktig kunstner, fullt på høyde med de ledende kunstnerne ute i Europa. Det er mulig å oppleve hans arbeider blant annet på Kunstindustrimuseet.

Familiebedrift

Det er med andre ord mye tradisjon i veggene hos Mestergull Gaudernack. 
– Vi er en familiebedrift og i dag er det min onkel og jeg som er eiere, etter at jeg overtok etter min far i 2017, sier Christine. 
Hun har vært med i butikken helt siden hun var liten og har vokst opp tett på gullsmedyrket. 
– Vi har vært en del av Mestergull-kjeden siden den ble startet. I dag er det et generasjonsskifte i mange av butikkene i kjeden og det er veldig hyggelig å se at det er så mange av den yngre generasjonen som tar over. Det er ikke det enkleste faget å drive butikk innen i dagens marked. Vi ser at det er viktig å følge med i tiden, både med nettbutikk, være synlig på Instagram og Facebook og ikke minst ta pulsen på nyhetene. Vi er så heldige at vi har mange faste kunder og er dessuten glade for at vi har så mange unge kunder. Til jul og konfirmasjoner er det storinnrykk av unge som skal kjøpe gaver til hverandre. Det synes vi er ekstra hyggelig og vi håper at de følger oss videre.
Mestergull Gaudernack kan friste med et bredt utvalg med alt fra de siste trendene til de klassiske smykkene som aldri går av moten. Akkurat nå er fargestener veldig populært og særlig stener som matcher trendfargene som blått og grønt. Smykker i regnbuefarger er også stort i motebildet, som de flotte fra Sif Jakobs du finner i butikken. 
– Barokke perler er også i vinden, det samme med litt brede øreringer med rene overflater. Signettringer med monogram er dessuten populært til både gutter og jenter. I tillegg er symbolske smykker en stor trend, med jordkloder eller stjernetegn som gir et personlig preg. Den danske designeren Susanne Friis Bjørner har for eksempel mange flotte smykker med ulike symboler. En annen nyhet vi nettopp har fått inn er serien Redd en bie av norske Espeland. Smykkene er formet som små bier og for hvert solgte smykke går 50 kroner til Norges Birøkterlag. Det er jo hyggelig å gi bort en gave som har en ekstra mening og vi selger utrolig mye av disse.

Skandinavisk design

Christine forteller at de fokuserer mye på skandinavisk design, som Efva Attling, Van Bergen, Snö of Sweden, Susanne Friis Bjørner, Huldresølv og Sif Jakobs. Og har du gifteplaner eller planlegger å fri til din utkårede har Mestergull Gaudernack også et bredt utvalg gifte- og frierringer, i tillegg til en rekke gode ideer til morgengaver. 
– Forlovelsesringene skal gjerne glitre litt mer nå. Mange velger «Halo»-ringer, med en større sten i midten omkranset av mange små som skaper en glorie-effekt. 
Våren og sommeren er høysesong for feiringer og for mange er bunaden flittig i bruk på denne tiden av åren. Hos Mestergull Gaudernack får du alt du trenger av sølv til bunaden, og skulle for eksempel beltet ha krympet litt i skapet i løpet av året så får du hjelp til å fikse det her. 
– Smykker er ettertraktet som venninne-gaver til konfirmasjoner. Mange besteforeldre kjøper dessuten den første diamanten i konfirmasjonsgave og vi har mange små diamantsmykker. Til dåpsbarn er det fremdeles de tradisjonelle gavene som står sterkest, som sølvbestikk, sparebøsser eller små hjertesmykker til jentene. 
Mestergull Gaudernack har egen nettbutikk hvor du kan sitte i sofaen og kose deg med å se på vakre smykker. 
– Mange bruker nettbutikken på forhånd for å orientere seg om utvalget før de kommer i butikken for å prøve. Her er vi dessuten tre gullsmedutdannete som jobber slik at vi kan svare på eventuelle ting man lurer på. Vi har også et kjedeverksted hvor det er mulig å spesialbestille smykker om man har en sten man ønsker å bygge en ring til eller har arvet et smykke man ønsker å bygge om, avslutter Christine og ønsker alle velkommen til Mestergull Gaudernack på Sandvika Storsenter!

FAKTA: Mestergull Gaudernack

• Adresse: Sandvika Storsenter, 2. etasje, Stortorget. Brodtkorbsgate 7, 1338 Sandvika
• Telefon: 67 56 50 51
• E-post: sandvika.storsenter@mestergull.no
• Webside: mestergull.no/sandvika-storsenter
• Instagram: instagram.com/mestergullsandvika
• Facebook: facebook.com/mestergullsandvika

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Mona Gullstein & Mestergull
 

Følg IN magasinet på Facebook