Hjem » Klær & mote »  Norsk ull med internasjonal suksess

Norsk ull med internasjonal suksess

Tekstilbransjen har lenge vært dominert av «fast fashion». Rask utskiftning av sesonger og nyheter, et heseblesende forbruk og så lave produksjonskostnader som mulig.

Spirit genser: Dette er den offisielle OL-genseren for den norske OL-troppen til vinter-OL i Beijing 2022. | Setesdal genser unisex: Setesdalsdesignet er Norges mest kjente mønster.


Dette har gått på bekostning av så vel kvalitet, arbeidsforhold, som klima. En mer bevisst holdning til hvordan klær produseres og forbrukes har presset seg frem, såkalt «slow fashion».
– Hos oss er ikke dette begrepet noe nytt. Slow fashion er det vi har drevet med helt siden starten, forteller Astrid Lundvang hos Dale of Norway.
Dale of Norway ble grunnlagt i 1879, og har med sine fantastiske strikkeplagg, klassiske mønster og fremragende ullkvalitet blitt en del av den norske folkesjela. Hvert design er inspirert av norske mønstre eller historie, og plaggene strikkes ennå i den lille vestlandsbygda Dale; Stedet hvor eventyret en gang startet. I tekstilsammenheng er dette ytterst sjelden. I jakten på profitt velger mange å flytte produksjonen utenlands. Det gjør ikke Dale of Norway. Dermed sikrer de seg tett kontroll og optimal kvalitet. Få – om noen – andre strikkeplagg kan måle seg med Dale of Norway når det kommer til kvalitet, komfort og utseende.

Dale of Norway har laget offisielle gensere til det norske skilandslaget til hvert eneste vinter-OL og ski-VM helt siden 1956. Mesterskaps-genserne er populære lenge etter at OL-ilden er slukket. De er rett og slett blitt samleobjekter.

Et motehus på Vestlandet

Fra å kun tilby plagg med tradisjonelle design har Dale of Norway utviklet seg til å bli et trendy, moteriktig og moderne merke. Det har et high-end image og selges i egne konseptbutikker, eksklusive sportsmotebutikker og på de beste skisportstedene verden over. Innovative designs kombinert med gamle mønstre og nye teknikker har gjort Dale of Norway til en favoritt i både inn- og utland. Produktene fra dette norske «motehuset» viker på ingen måte tilbake for det som presenteres på catwalken i Paris. Undertegnede har særlig sans for de mange kombinasjonsmulighetene et plagg fra Dale of Norway åpner for. Sammen med skjørt og høye hæler utgjør en genser eller en jakke fra Dale of Norway det perfekte festantrekk. Kombinert med jeans og boots transformerer det samme plagget til avslappet streetwear. At klærne også egner seg fabelaktig til fritidsbruk er selvsagt.
– Dale of Norway har lenge vært et ettertraktet merke for utenlandske turister på besøk i Norge. I år uteble denne gruppen helt, og det har fått oss til å dreie litt mer mot nordmenn enn vi tidligere har gjort. Nordmenn er et aktivt folkeslag, de er glade i naturen og håpet er at flere nå skal få øynene opp for ullens fantastiske kvaliteter. Ull absorberer og transporterer fuktighet, og varmer selv om plagget er vått. Våre klær holder deg varm enten du er på fjelltur, står på ski eller på skateboard, forteller Astrid Lundvang. 
Kolleksjonene fra Dale of Norway er omfattende, og byr på alt fra jakker, gensere, skjerf luer og sokker – i ulike farger og mønstre. Til små og til store. Innen tekniske nyvinninger ligger de også på verdenstoppen. Via avanserte metoder tilbyr Dale of Norway markedets ypperste kvaliteter – blant annet vindtette og vannavstøtende ytterplagg i sterk ull. Til disse har selskapet utviklet en unik garnkvalitet av norsk kvalitetsull hvor hvert fiber dekkes av et usynlig, beskyttende lag før strikking. Dette avstøter vann, olje og smuss. Selve ullstrikken er foret med et vindtett kvalitetsmembran som puster og er behagelige mot kroppen. Bruksområdene er nær sagt uendelige og i motsetning til andre ullplagg blir de verken våte eller tunge.
– Vi jobber kontinuerlig med nye ideer. Ulike garnkvaliteter, design og teknikker. Vi ønsker å være et design i stadig utvikling – uten at dette går på bekostning av merkets arv.

Hoven genser: Hoven er varm og superkomfortabel ullgenser med kabelstrikk. | Alvøy genser: Alvøy genser er inspirert av den berømte Sotra-genseren, lett gjenkjennelig med et heldekkende mønster av åtteblad-roser.

OL 2022

Spirit er den offisielle genseren til den norske OL-troppen til vinter-OL i Beijing i 2022. Designet er en fusjon av det norske og det kinesiske, med tydelige nikk til olympisk sportshistorie. Stjernemønsteret på brystet tar utgangspunkt i den norske åttebladrosen, men i en skjerpet, krystallisert form – inspirert av kinesisk origami (zhezhi) og asiatiske tegneserier. OL genseren er strikket med 100% skin soft merino ull med ekstra stretch. Polstrede striper langs ermene og en polstret, kinesisk-inspirert krage henter inspirasjon fra alpingenserne brukt i konkurranser på 70-tallet. I samme farge som resten av ryggen er polstrede bokstaver med teksten «Norway» diskret strikket inn – kun avslørt av dagslysets lek med former og skygger. En beskyttende, kileformet klaff i merinoull ligger skjult bak glidelåsen i halsen. Med åpen glidelås sørger dette for behagelig lufting uten å eksponere huden for kulde. Genseren er designet og strikket i Norge i 100% myk og lett merino-ull. Genseren fås til både dame, herre og barn og med matchende tilbehør som luer pannebånd, hals og sokker.

Vilja genser: Du finner gjenklang av både 50- og 60-tallet i genserens design med klare kontraster. | Mount Red genser.

Tidløs og ettertraktet klassiker

Det er imidlertid ikke bare i de nye modellene at ski- og sportsarven står sterkt. Den originale genseren fra Cortina-OL i 1956 er fremdeles en bestselger – nesten seksti år etter at den først ble lansert. Cortina-genseren har et av Norges mest kjente design og passer til kvinner og menn i alle aldre. Barn også. Om noen skulle være i tvil om hva de skal gi familie og venner til en bursdag er Dale of Norway et hett tips. Med fokus på å skape varige plagg i 100 % ull, gjerne norsk ull, og med en kolleksjon der de fleste modellene får leve år etter år, har Dale of Norway operert innen «slow fashion» siden før begrepet oppsto. Dette er perfekte gaver til alle. Også til deg selv.

Cortina 1956 genser.

FAKTA Dale of Norway

  • OL genseren er tilgjengelig i en rekke butikker i 25 ulike land, samt på www.daleofnorway.com.
  • Du finner Dale of Norway sine produkter i mange butikker og du finner butikkoversikt på deres nettsider. I tillegg har de «concept stores» i Oslo og Bergen.
  • Nettbutikk og forhandleroversikt: no.daleofnorway.com
  • Dale of Norway Concept Store Oslo. Karl Johans gate 45, 0162 Oslo. Tlf: 97 48 12 07
  • Dale of Norway Concept Store Bergen. Lagunen Storsenter, Laguneveien 1, 5239 Rådal. Tlf: 415 67 523
  • Factory Store Dale. Fabrikkvegen 1, 5721 Dalekvam. Tlf: 415 67 571

Tekst: Siri Gerrard / IN magasinet | Foto: Dale of Norway
 

Følg IN magasinet på Facebook