Hjem » Sandnes » Reiser & opplevelser » Et paradis i Middelhavet

Et paradis i Middelhavet

I dag har den lille byen erstattet sine appelsinhager med hoteller og fiskehavnen med marina for luksusbåter. Den raske utviklingen i Kemer til tross, stedet har beholdt sine rene strender, den flotte naturen, roen og stillheten.
babe
Mange nordmenn som besøker Tyrkia velger Kemer som reisemål – byen er en spennende og merkelig blanding av gammel og ny bosetting, sandstrender, butikker og hoteller. Kanskje det er dette som gjør Kemer til et av de raskest voksende feriestedet ved den tyriske Middelhavskysten? Eller er det rett og slett at denne delen av Tyrkia er som skapt for å tilfredsstille turister på jakt etter vakre strender, gode badeforhold og et deilig klima.
Im in heaven

På jakt etter dykkeklubb

Badebyen er ypperlig om du vil ligge langflat på stranden eller ved bassengkanten. Den byr også på rikelige muligheter for tennis og volleyball, parasailing, pedalbåt, bananbåt og andre vannaktiviteter som vannski og windsurfing. Er du glad i fjellet, anbefaler vi å leie en sykkel og ta turen opp i høydent. I Belek, tre mil utenfor Antalya, finnes det golfbaner både med 18 og 27 hull. I Goynuk, like utenfor Kemer planlegges det også en stor, flott golfbane i naturskjønne omgivelser.

Vi ville teste Tyrkia som dykkemål, på tross av mange historier om heller begrensede opplevelser. Hjemmefra hadde vi likevel lest om både grotter og vrak, så et lite håp om spennende dykking var tent.

Langsmed havnen ligger båtene tett i tett. De fleste tar turister med en dag på fjorden for soling, bading og forlystelse.

Etter noe leting fant vi frem til en dykkebåt, som henviste oss til et dykkesenter på land, der vi omsider lot oss overbevise. Senteret Dolpin Dive svarte til pertentlige nordmenns krav til profesjonalitet og sikkerhet.
strand1

Spennende dykk

Ombord på båten, mens de som skulle ha sitt første prøvedykk fikk det teoretiske påfyllet, nøt vi mer erfarne utsikten der båten gled utover fjorden til dunkende teknorytmer. Ellers kunne man ligge på soltaket med lukkede øyne og drømme om et evig liv i feriens tegn, mens båten duvet fra side til side.

De første dykkene bekreftet våre mistanker om at Tyrkias kyst nok ikke byr på de mest spektakulære dykkeopplevelsene. Planter så vi nesten ikke, men en og annen fisk med antydning til farge streifet i blant forbi. Likevel var det en tiltalende følelse for en viking som aldri har dykket utenfor Norges grenser, å hoppe uti det salte, varme blå som omfavnet kroppen.

Dykket bød derimot på et uforglemmelig minne. Vi var sju dykkere som langsomt lot oss synke i det klare vannet. På omtrent 20 meters dyp svømte vi inn mot en smal revne i fjellet. En åletrang tunnel førte oss inn i en grotte på sikkert 10 meter i diameter. Over alt hang dryppstenene ned fra hvelvingen, som på det høyeste kan ha vært fem – seks meter over vannflaten. Der inne kunne vi trekke inn den fuktige grotteluften og med filmen Pirats of the Caribbean friskt i minne, gikk tankene mange hundre år tilbake i tid til alt som kunne gått fore seg her da sjørøverne regjerte området.

På dykkelederens oppfordring slukket vi alle sammen lyktene våre. Først var det stummende mørke, så ble vannet langsomt opplyst nedenifra av et blått skinn. - Det er nødutgangen, sa dykkelederen og vi svømte alle ned til elleve meter og ut i det åpne havet igjen. 
Thomas speider utover

Kebab er ikke kebab

Lunsjen om bord smakte upåklagelig. Båtene var stort sett bemannet med egne kokker som laget til mesterlige måltider mens vi forlystet oss til sjøs. På land er kafeene og barene åpne både tidlig og sent. De serverer frokoster fra flere kontinenter, og middagene kan like gjerne være italiensk pasta som norske kjøttboller eller tyrkisk kebab. Men tyrkisk kebab i Tyrkia er ikke som kebab i Norge. Etter å ha prøvd spesialiteten på flere restauranter, konkluderte vi med at kebab i mange tilfeller ganske enkelt betyr kjøttrett.

Ellers var kelnere overmåte glade i å opptre, og er dere flere jenter som reiser i følge har dere allsidig og inngående oppvartning i vente. Partyfaktoren er mange steder høy og både unge og gamle får det de kommer for.

Vi reiste derimot som et par, og opplevde en vesentlig mer konservativ muslimsk atferd. Tyrkia går ellers for å være en nokså liberalt land hva angår religion og heldigvis også sitt syn på kvinner. 

Shopping

Dette er stadig piratenes arena. Forskjellen ligger i at de ikke lenger stjeler varer. Nå stjeler de kun design. Gate opp og gate ned er tettpakket med piratbutikker og ingen ekte charterturist kommer hjem fra Tyrkia uten t-skjorter eller skjorter og jeans fra Victoria Beckham og Dolce & Gabbana. For vår del la vi vår elsk på Delicious & Gorgeus-varianten.

Tyrkia
Innbyggere: 71,3 millioner
Flateinnhold: 814 578 km2
Religion: 99 prosent muslimer,
1 prosent kristne og jøder
Språk: Det offisielle språket er tyrkisk. Kurdisk er det største minoritetsspråket
Valuta: Tyrkisk Lira.

Kemer
Kilometerlange sandstrender, den mest kjente er Moonlight Beach.
Fastboende: ca 30.000.
Reise til Tyrkia:  www.tyrkiareiser.no / www.middelhavsbolig.no

Tekst: Runhild Grønlie Foto: Bård Selfors