Hjem » Reiser & opplevelser »  Sommerens eventyr i Östersund

Sommerens eventyr i Östersund

Sommeren er tiden både for avslapning og nye eventyr. Men det er slettes ikke nødvendig å reise verden rundt for nye opplevelser. Vakre Östersund ligger bare noen timers kjøretur fra Trondheim og kan i sommer friste med en rekke spennende aktiviteter!

Östersund ligger ved bredden av Storsjön, omkranset av vakker natur. Den trivelige byen er med sine 60.000 innbyggere den største i Jämtland og kan friste med et bredt tilbud av aktiviteter for alle aldersgrupper. Beliggenheten bare 260 km øst for Trondheim gjør Östersund til den perfekte destinasjonen både for weekendturer og lengre ferier. Den Jämtlandske hovedstaden kan hele året friste med spennende opplevelser og sommeren er absolutt intet unntak. 
– Vi har en rekke spennende arrangement i sommer både for barnefamilier og par som ønsker å reise uten barn, forteller markedsansvarlig Elisabeth Richardsson hos Visit Östersund. 
– Det er mye nytt som skjer i sommer og først ute er Italian Market. Dette er et stort matmarked som avholdes 20-24. juli. Stortorget forvandles til et italiensk bymarked med atmosfære, dufter og smaker fra sørlige Europa. Det blir mulig å kjøpe en rekke italienske delikatesser som parmaskinker og olivenoljer. I tillegg vil flere av restaurantene i området servere italiensk mat. I tillegg kan man blant annet oppleve spagettiopera.

Mat, musikk og kultur

Det høres jo unektelig fristende ut med siciliansk grillet kjøtt, toscansk kylling, fersk håndlaget pasta eller romersk pizza av surdeig. De siste årene har Östersund utviklet seg til en destinasjon for matelskere. I juni åpner også Östersunds nye mathall, Saluhallen, hvor du kan handle lokalt kjøtt, fersk fisk og skalldyr fra Trøndelag, lokale oster og en rekke andre godsaker. 
– Det er innehaverne av Östersunds mest prisede restaurant Jazzköket som åpner Saluhallen. Ved siden av fine og lokale råvarer kan man også kjøpe med seg en bit mat og spise det der.
Samtidig som det italienske markedet pågår i området rundt Stortorget åpnes også Krogstråket nede i Östersund havn for Storsjøyran. Storsjöyran består av to deler. Musikkfestivalen som pågår i to dager 29, og 30. juli og Yranveckan med Krogstråket som strekker seg over ti dager. Årets festival er stjernespekket og i løpet av de to dagene musikkfestivalen varer kan du oppleve nærmere 50 artister på syv ulike scener. Blant årets navn finner vi blant andre Van Morrison, Lars Winnerbäck, Bo Kaspers Orkester, WASP, Troubled Vintage og housestjernene Otto Knows og Dada Life. Alt ligger med andre ord til rette for fantastiske musikkopplevelser.

Fra nysirkus til fotballcup

Under Yranveckan kan du i tillegg oppleve nysirkus, gateteater fra Paris, utstillinger med flere av Sveriges mest spennende unge designere, se nattkino utendørs eller gå på tivoli. Östersunds mange kroer flytter ut og bygger et eget «krogstråk» nede i havnen. Mange av restaurantene satser på sitt eget tema. På dagtid er området gjerne fylt av barnefamilier, mens på kveldstiden fylles teltene med partystemning. Flere av teltene har også liveband og opptredener. Mange med fotballspillende barn i familien har kanskje allerede planer om en tur til Östersund i sommer. 4. - 9. juli invaderes nemlig hele Östersund av fotballglade ungdommer fra hele verden i forbindelse med Storsjöcupen som er Sveriges eldste fotballturnering. 
– I år er det over 560 lag påmeldt og det er alltid masse nordmenn som kommer. Den første uken i juli er det mye for barnefamilier i hele byen og det er dessuten Östersunds mest værsikre uke. Det er alltid fint vær under Storsjöcupen, sier Elisabeth med et smil. Til cupuken vil også badeplassen midt i byen, Surfbukten, stå klar med nytt hoppetårn og badebrygger. Her er det allerede muligheter for blant annet wakeboard, vannski og paddleboard.

Populær villmarksmesse

29.- 31. juli er det duket for en av de største villmarksmessene i Sverige, Jämtland Game Fair. Er du interessert i jakt, fiske, hund eller naturopplevelser er dette garantert noe du ikke vil gå glipp av. Messen arrangeres på Frösö som også er stedet for Mid Sweden Air Show som går av stabelen 20. august. Mid Sweden Air Show er en flydag for hele familien hvor du kan oppleve alt fra historiske fly til det svenske jagerflyet JAS 39 Gripen. Det vil også være mulig selv å være med opp i luften med både fly og helikopter.
27. august kommer dessuten verdenseliten i drifting til Östersund og Frösö Park under Gymkhana Drift. Arrangørene lover et motorshow utenom det vanlige med DJ`s som underholder publikum mellom bilene. Det vil også avholdes et FMX show med store stjerner i tillegg til et messeområde hvor man kan møte førerne og deres biler.
I september er Östersund vert for den store UNESCO-konferansen Creative Cities Network hvor det vil bli en hel uke med mat og kultur. Med andre ord så har Östersund virkelig noe å by på for alle denne sommeren!

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Visit Östersund

Følg IN magasinet på Facebook