Hjem » Portretter »  Cathrine Knudsen: Sarte bilder i en støyende verden

Cathrine Knudsen: Sarte bilder i en støyende verden

Forrige gang jeg traff Cathrine Knudsen var vi begge modeller og på oppdrag for Steen & Strøm. Det er mange år siden.

– Det er deg, ja, sier Cathrine når vi – etter noen SMS ‘er frem og tilbake – møtes i atelieret hennes på Holmen i Oslo. 
Hos det som nå er en av landets mest populære kunstnere har tiden knapt satt spor. Cathrine er akkurat som jeg husker henne. Like sympatisk, sprek og slank. Hun har ikke engang en rynke. 
– Du ser strålende ut, sier jeg, og mener det. 
Etter brakdebuten i 2003 har Cathrines karriere nådd stadig nye høyder. Hun har hatt en rekke utstillinger; flere av dem med til dels lange køer og formidable besøkstall. Bildene selges unna i rekordfart. Det er ikke det minste rart. Kunsten hennes har en særegen evne til å berøre. Den handler om livet, om naturen; vekst og fall, det skjøre og det vare. Fargepaletten er sart og delikat; uttrykket likeså. Cathrine bruker mye olje, helst i lag på lag, men hun lager også grafikk og etsninger.
– Det viktigste for meg er at alt skal utstråle en ro. At bildet skal være gjenkjennelig og at det skal være en «Knudsen», smiler Cathrine.
– At så mange liker det jeg lager, og vil ha meg inn i sin private sfære, er helt fantastisk.

Til venstre: Smykkeserien Gulldia by Cathrine Knudsen består av hele 42 smykker. Til høyre: Cathrine med smykker fra sin kolleksjon Gulldia by Cathrine Knudsen.

Kunstner og designer

Parallelt med malingen har Cathrine hatt flere samarbeidsprosjekt innen andre uttrykksformer. Elementer fra bildene hennes pryder klær og skjerf for Part Two, ullpledd, vaser fra Hadeland Glassverk og en sykkel for Stian Sport. Nylig har hun også designet en egen smykkekolleksjon for Gulldia. 
– Det er viktig for meg å lage et skille mellom kunstneren Cathrine og designeren Cathrine, og det er som designer at jeg har prosjekter sammen med andre. Noe gjør jeg bare fordi det er gøy; andre ting krever mer.
Part Two var en av de første jeg takket ja til. Som en av få skandinaviske kunstnere ble jeg invitert til å bli med, og i starten var jobben ganske omfattende. Nå er samarbeidet begrenset til to plagg og det meste går av seg selv. De får bilder, sender en prøve og så godkjenner jeg. Enkelt og greit. 
Vasene for Hadeland Glassverk har en litt annen forhistorie. 
– Jeg ble spurt om å holde separatutstilling der og da så jeg muligheten til å få jobbe med glass. Jeg fikk lov til å vise dem noen skisser til et par vaser som jeg håpet kunne lages til utstillingen, og heldigvis sa de ja. Det var en fantastisk prosess å få være med gutta i glasshytta og alle vasene ble solgt på bare noen få dager. 
Kolleksjonen er siden blitt utvidet og i dag selges den lekre glasskunsten også i butikk.
– Men det er sjefdesignerne ved Hadeland Glassverk som gjør det meste av jobben. Jeg kan jo ingenting om funksjonalitet. Det kan derimot de. 
Cathrine svinser fort rundt i atelieret og blant tomme lerret, papirer og malerier finner hun frem den ene esken etter den andre. I noen er vasene hun har laget, fra en annen bretter hun ut sesongens pledd. Sistnevnte selges fra hennes egen nettbutikk og i utvalgte interiørforretninger. Produktene har høyst ulike bruksområder, men har likevel et felles uttrykk. De er diskré, elegante og oser av kvalitet. Det gjelder også emballasjen. 
– Jeg vil at alt jeg gjør skal være ordentlig. Fra bilder og produkter, til logo, innpakning og nettside. Mannen min er grafisk designer. Takk og lov! Han hjelper meg masse. 
I den siste lille boksen ligger den blodferske smykkekolleksjonen.
– Jeg har ikke engang rukket å pakke dem opp, forteller Cathrine. 
Forsiktig plukker hun frem lenker, anheng, ørepynt og armbånd – enten i sølv, gullforgylt eller begge deler. De kan brukes alene, men gjør seg også utmerket i kombinasjon med hverandre. Formene er stilistiske og elementer hentet fra naturen fungerer som centrepiece. 
– De små elementene er børstet, det må du få med. Jeg var ganske bestemt på at de måtte ha et matt uttrykk.
Cathrine forteller videre at det ikke er første gang hun har fått forespørsel om å designe smykker, men at det var først nå hun følte at dette var et prosjekt hun kunne gå stå for. 
– Jentene fra Gulldia har bare holdt på i noen få år, men er likevel utrolig proffe og har en helhetlig tilnærming til hva de gjør. Alt, fra den minste detalj, skal holde samme høye nivå. Det gjelder også hvordan smykkene presenteres utad. Og så hjelper det selvfølgelig at det er 140 gullsmeder i Norge som har kjøpt inn smykkene. Det er jo ingen vits i å lage fine ting ingen får se. I tillegg er prisene så bra at flere har mulighet til faktisk å kjøpe dem, smiler Cathrine.

Til venstre: Pledd i deilig myk ull, 1.795,-. I utvalgte interiørbutikker og cathrineknudsen.com. Til høyre:Oljemaleri - «Varme vinder» 180 x 180.

Verdifulle samarbeid

– Som kunstner står man jo mye alene og det er kun meg selv som kan sette meg i gang. Det er faktisk en av mine største utfordringer. Å samarbeide med andre har skapt et sosialt nettverk jeg setter stor pris på. Jeg har til og med fått nye, nære venner. Inspirert blir jeg også. Det å støtte og fremsnakke hverandre er alltid positivt. Vi jenter trenger det. En annen heldig bieffekt er at prosjektene har bidratt til å bygge meg selv som merkevare. Jeg er ikke akkurat noen «Rød løper - type» og er derfor svært lite flink til å promotere meg selv på den måten, ler hun. 
– Blir du noen gang stresset?
– Ja, i den grad at jeg nesten blir syk. Men det kan jeg jo ikke. Derfor prøver jeg å få til jevnlig med trening. I en travel hverdag er det altfor lett å nedprioritere. Barn skal følges opp og plutselig har jeg tatt frem støvsugeren istedenfor å gå til den planlagte yoga-klassen. Det har jeg innsett at jeg må slutte med. I alle fall om jeg skal klare å være kreativ samtidig som jeg skal ha kontroll på korrespondanse med gallerier, styre nettbutikk, Facebook, Instagram og atelier. 
Jeg husker Cathrine som et utpreget sosialt vesen og lurer på om hun får tid til det nå? 
– Man får vel kanskje innse at det er faser i livet hvor man ikke får så mye tid til venner som man skulle ønske seg. 
Cathrine tenker seg om.
– På en annen side. Førstkommende torsdag skal jeg ha tjue venninner på middag – og neste uke skal jeg på jentetur til Dubrovnik. Men det har vært planlagt lenge, altså. Jeg skal bare ha litt jul først, ler hun.
– Hæ?
– Jeg skal på coveret til Kamilles julenummer og i morgen skal det være fotoshoot hjemme hos meg. Da måtte stemningen være i orden. De skal visst sette opp tre og alt mulig. Se her, sier Cathrine, og viser meg en pose med juletrepynt. 
– Kanskje de kan bruke noe av dette? Jeg har hentet det hos jentene som driver interiørbutikken ved siden av her. Fremsnakking, vet du, avslutter Cathrine med et smil.

FAKTA: For mer om Cathrine Knudsen

• Atelier: Publikum er velkommen innom for en titt i Stasjonsveien 51, 0771 Oslo (ved Holmen-Hovseter).
• Ønsker du å se nærmere på Cathrines kunstnerskap og designsamabeider se: cathrineknudsen.com.
• For å finne nærmeste forhandler som selger Gulldia by Cathrine Knudsen se: gulldia.no/forhandlere.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Cathrine Knudsen & Gulldia
 

Følg IN magasinet på Facebook