Hjem » Bergen » Reiser & opplevelser »  Budapest – la deg forføre

Budapest – la deg forføre

Tusenvis av nordmenn reiser til Budapest på Spa og velvære reiser hvert år. IN magasinet testet noen av de beste stedene i byen og lot seg imponere.

Citadell høyden over Ungarns hovedstad gir deg utsikt over hele byen og er et nydelig utgangspunkt for å orientere seg i byen. Den mektige elven Donau renner gjennom byens hjerte og forbinder de to adskilte delene Buda og Pest med syv vakre broer. Byens tidlige historie er preget av romersk okkupasjon, perioder av kongelig oppbygning etterfulgt av mongolsk ødeleggelse, men mye av den vakre arkitekturen står fortsatt og er synlig fra høyden. Her kan du tilbringe store deler av dagen, enten på en benk eller på café og når du har fått nok av utsikten som nesten tar pusten fra deg, tar du bussen eller spaserer ned til sentrum hvor du kan vandre gatelangs og oppdage små restauranter, motebutikker og ikke minst spa og skjønnhetssalonger som er mye av grunnen til at over 65 000 nordmenn reiser hit hvert år. 

Article image

Helse i hver dråpe

I Ungarn finner du over 1000 varme kilder med helsebringende mineralvann, 118 bare i Budapest, og det er et must å besøke ett eller flere av de mange badene som er bygget opp rundt disse kildene. Szecheni badet, som er ett av de største og bygd i 1913, har digre basseng utendørs og mindre kulper innendørs med både iskaldt vann eller basseng med rundt 38 grader varmt vann. Her kan du slappe av og finne roen, og mange tilbringer hele dagen her med bading, massasje eller til og med et slag sjakk på bassengkanten. 

Article image

A-list hudpleie

Ønsker du i tillegg hudpleie kan du ikke unngå å se en beautysalong på nesten hvert gatehjørne.
– Ungarere er besatt av hudpleie, forteller Emøke Flakstad, – og mange går til behandling nesten hver uke. Flakstad har etter mange års opphold i Norge og Sverige etablert firmaet Bellanor, sammen med Andrea Vandor, de to organiserer og tilrettelegger spa og skjønnhetspakker til norske kvinner.En av de mest velrenommerte salongene er Bellvalley, hvor Anna Harangvölgyi tar imot ungarske A-list kjendiser og turister til sitt anti-aging institutt. Hun er tredje generasjons hudpleier og hennes spesialitet er mesoterapi som er en effektiv løft og oppstramming av huden med helt naturlige ingredienser.
  – Jeg bruker heller disse metodene enn drastiske kirurgiske inngrep, sier hun, – metodene mine er fantastisk effektive og er basert på patenterte gamle metoder blandet med den nyeste teknologien. Konkurransen blant spa og beauty salongene er stor og prisene ligger på en brøkdel av hva som tilbys i Norge. A-list er også navnet på frisørsalongen med tilhørende skjønnhetssalong hvor du blant annet kan oppleve fiske-pedikyr. Stikk beina oppi et kar med vann og la de små fiskene gnage bort døde hudceller samtidig som de tilfører huden enzymer som gjør beina silkemyke.
 

Budapest fashion

Ungarske moteskapere kjennetegnes av en leken og urban stil og du får rålekre bukser både til dame og herre til et par hundrelapper og oppover. Hos Mono, like ved Astoria hotellet, finner du klassiske bukser, asymmetriske topper, übertrendy jakker, sko og smykker ved siden av T-skjorter eller vesker med grafisk print. Klærne har god kvalitet, ett veldig bra snitt og det unike med butikken er at ingen av klærne er masseprodusert men hvert plagg er sydd sammen av en person.

Article image

Bortgjemte restaurant-perler

Du kommer ikke unna en tradisjonell gulasj, Ungarns nasjonalrett, mens du er her men Budapest har et vel så godt internasjonalt kjøkken med nydelige kjøttretter akkompagnert av ungarsk vin.
– Her har vi ingen meny men handler inn sesongens råvarer på morgenen og bestemmer da hva som skal serveres til lunsj og middag sier Lajos Takács, den ene halvdelen av eierne på den bortgjemte lille perlen Olimpia i Budapests 7.distrikt. Budapest er en nydelig blanding av vakker arkitektur med en urban atmosfære som har blitt en svært populær destinasjon hos nordmenn.
 

Fakta

Tips:
Kjøp Budapest kortet allerede på flyplassen så få du rabatt på bussen eller toget inn til byen. Velg taxiene som har et navn som Budataxi eller lignende på taket og unngå de med kun «taxi» skilt. Prisforskjellen er det dobbelte. Unngå de varmeste sommermånedene, nyt heller våren og høsten i Budapest.

Spisesteder:
• Olympia, Alpár utca 5, 1076 Budapest. Tel.: +36 1 321 2805
• Gerlóczy, V. Gerlóczy utca 1, 1052 Budapest. Tel.: +36 1 501 4000

Overnatting:
• Continental Hotel Zara, Dohány utca 42-44, 1074 Budapest. Tel.: +36 1 815 1000

Shopping:
• Mono fashion, Kossuth Lajos utca 20, 1054 Budapest. Tel.: +36 1 317 7789
• Designer Outlet, Lövoház utca 12, 1024 Budapest. Tel.: +36 1 345 4133
• MAC Cosmetics, V. Váci utca 8, 1052 Budapest. Tel: +36 1 328 0396
• Azték Choxolat, V. Karoly korut 22, 1052 Budapest. Tel.: +36 1 266 7113

Ønsker du en Spatur til Budapest, ta kontakt med Bellanor som skreddersyr pakker etter dine ønsker. For mer info se www.bellanor.hueller www.skjonnhetstur.com. Info@bellanor.hu. Tel.: +47 900 33 222

Tekst & foto: Hilde Palladino