- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Stammens koder
- Legendarisk bil – legendarisk klokke
- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Solveig Stølsvik: Superbusy treningsklærgründer
- Martin Schilde - Byplanleggeren
- Chaandra Yoga Wear by Jarebrink Coucheron: Ekte klær for ekte kvinner
- Mia Gjerdrum Helgesen: Kunsten å bevare et øyeblikk
- Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet
- Simen Staalnacke: Inspirert av origami, den blå timen og japansk estetikk
Bærer & formidler av vår kulturarv
Med sin behagelige væremåte, sin tilbakeholdne og jordnære stil, med respekt for de mennesker han selv portretterer i serien «Der ingen skulle tru nokon kunne bu», har han plantet kunnskap, glede og en undring i det norske folk som vi i dagens samfunn kan ha godt av å kjenne på. Mer undring er i vente, over nyttår begynner han på den åttende sesongen i det som har blitt et av NRKs mest populære programmer.
Syvende far i huset…
Der ingen skulle tru nokon kunne ha kontor, bort en gang, opp en trapp, inn en dør, opp en smal vindeltrapp til og inn enda en låst dør, rett og slett litt bortgjemt, som en syvende far i NRK huset, med toaletter og tannlege som nærmeste nabo, sitter en av Norges fremste formidlere av vår kultur og tradisjon, Oddgeir Bruaset. I nesten 40 år har han hatt sitt virke i NRK Møre og Romsdal, og i snart 30 av dem har han hatt en respekt og fascinasjon for mennesker som har tatt andre valg enn folk flest. Mennesker som velger å leve et liv som er enkelt i materiell forstand, men som både kan være ensomt, tøft og på mange måter vanskelig, et liv de færreste av oss hadde klart.
– Man må være en praktisk tusenkunstner som løser alle sine utfordringer selv og en må ha en usedvanlig sterk psyke for å klare et slikt liv, sier Bruaset og det er tydelig at flere av menneskene han har møtt også har satt sine spor i han.
– Mange er mennesker som har forlatt det trygge, det materielle og virkelig tatt på alvor de utfordringer verden i dag står over, og det skal man i høyeste grad respektere, sier Bruaset som håper at også den dimensjonen blir et tema for TV-seerne.
Lærer, journalist og forfatter
Hvem visste vel at gutten som ble født i Måndalen i 1944, skulle få Kongens fortjenestemedalje i sølv, skrive 20 bøker og vinne pris i gullruten to ganger. 2008 fikk NRK teamet prisen for beste livsstil- og magasinprogram og i 2009 vant de prisen som «Folkets TV-favoritt» med serien «Der ingen skulle tru nokon kunne bu». Etter folkeskolen dro Oddgeir til Molde for gymnaset, deretter til Volda for å bli lærer.
– Det hele var nokså tilfeldig, i 1970 så jeg en stilling der NRK søkte frilansjournalist og jeg tenkte det kunne være greit å prøve noe annet også, sier Oddgeir som fortalte at det gikk slag i slag. Først med fast stilling i radio, før det ble mer og mer TV.
– Fjernsynsstillingen som jeg fikk i 1982 har jeg siden holdt fast ved. Da Oddgeir fikk anledning til å lage et fjernsynsprogram om de enslige, vegløse gårdene langs Storfjorden ble han fengslet av menneskene og historiene deres rundt livet i det uframkommelige og barske landskapet. Dette ble også begynnelsen på en annen fantastisk karriere. Senere ble Oddgeir spurt om han ikke kunne skrive en bok om folket langs Storfjorden.
– Da var jeg så grepet av disse menneskene at jeg ikke klarte å stå imot fristelsen, sier Bruaset om det som var begynnelsen på sin forfatterkarriere. Siden er det ikke bare blitt to bøker til fra Storfjorden, men også fra andre områder av landet med en tilsvarende bosetting, som Hardanger, Sogn og Nordfjord. Nå står Ryfylke for tur
Globetrotter i eget land
Det er en allsidig mann vi snakker om. Først utdannet og arbeidet Oddgeir som lærer, så journalist både i radio og TV, etter hvert har han også forfattet flere bøker. 20 bøker har det blitt, flest om emnet som også er ideen bak TV-serien, bosettinger fra kysten langt nord til innlandet i Telemark i sør. Det har og blitt bøker fra næringslivet i fylket og en julesangbok. Baker Kjersem i Ålesund, Grande trevare i Innfjorden og Rauma Ullvarefabrikk er industri- og handelstradisjoner som Bruaset har foreviget gjennom sine bøker. Og i disse juletider er det to ting som tar tiden og fokus for Oddgeir. Julesangboka fra Genesis forlag og som kåsør og foredragsholder. Bare før jul skal Oddgeir holde femti foredrag, samtidig som han skal signere og promotere flere bøker. Både bok nr to om TV serien, som kom ut for en måned siden, og julesangboka står på lista når Oddgeir kommer innom en bokhandel nær deg.
– Nå er det signering i store deler av Sør-Norge fram mot jul, sier Oddgeir som med det mener at han skal besøke nesten alle bokhandler på Sunnmøre, i Romsdal og i Sogn og Fjordane, samt i Bergens og Osloregionen. Den første boken om den litt uvanlige reality serien «Der ingen skulle tru nokon kunne bu» kom ut i 2005. Oddgeir har planer for fremtiden og ser for seg et liv som forfatter den dagen han skal forlate NRK, nå er han enn så lenge i gang med minst to nye sesonger med TV serien «Der ingen skulle tru nokon kunne bu».
Historieforteller
At det blir mange bøker og TV serier er ikke til å undre seg over, for dette er en mann som liker historier. Spennende historier om mennesker og historier som er litt utenom det vanlige. Oddgeir Bruaset er og en mann som liker å prate, som liker å fortelle historier. På den tiden jeg har vært på hans kontor har jeg knapt fått stilt et spørsmål. Men det trenger jeg heller ikke, en erfaren journalist forteller meg alt jeg trenger vite, samt en hel del mer. Her kommer den ene historien etter den andre, om Knut Årsetøy i Austefjorden som bodde gammel og ensom på en holme og måtte lage seg et slags framkomstmiddel slik han kom seg inn til folk og fastland når isen var tynn og lite sikker. Det var for øvrig på bakgrunn av dette programmet den direkte ideen til serien kom. Historien om den rike Hollywood damen som møtte en filosof i Kentucky som fortalte henne at verden ville gå under om ikke menneskeheten tok til fornuft og snudde på sitt levesett, det førte henne til Telemark og til et helt nytt liv fullstendig uten elektrisitet og ikke minst en liten hemmelighet om neste års produksjon. Over nyttår kan det hende vi får se og høre om et nederlandsk par som bor på en liten øy i Vesterålen, der de lever ganske isolert og er selvhjulpen på det meste, bl.a. elektrisitet. Oddgeir er godt i gang med research for de neste to årene og lover oss flere interessante historier.
Sang, musikk og… ja, historier
Oddgeir Bruaset skal fortelle mye annet før jul også han. Det er lagt opp til flere sammenkomster der det skal synges allsang fra julesangboka hans og der Oddgeir forteller en historie rundt sangen. Kjenner vi han rett vil det nok dukke opp ei og anna historie til som handler om mer enn bare sangen. Han skal besøke Solberget scene i Molde, Systra Cafe på Sjøholt og en julekonsert i Vigra kirke. At det er en travel mann blir klart når vi vet at alt dette blir til mens han er på signeringstur av hans to siste bøker.
– Eg trur eg skal besøke dei fleste steder i fylket vårt, særlig Sunnmøre og Romsdal, sier Bruset som starter denne turneen i slutten av november og fortsetter helt opp mot jul.
Bak enhver stor mann…
Står det en kanskje enda større kvinne, og bak Oddgeir er det intet unntak.
– Jeg har vært så heldig, og jeg er så takknemlig for at kona mi har gitt meg rom til å få drive med det jeg liker aller best, sier Oddgeir og roser sin kone Olaug. Men også resten av familien får sin omtanke og ros. Fire barn og to barnebarn er resultatet så langt. Familielivet har vært viktig for Oddgeir.
– Vi har reist mye på tur og ferier sammen, kanskje mer før, men nå ser jeg fram til mer tid med Olaug og familien, sier Bruaset som forteller at han tidligere var glad i fjellet og brukte mye tid på hytta i Måndalen.
– Heldigvis får jeg mye natur i arbeidet mitt for det har blitt mindre og mindre natur og mer og mer skriving de siste åra, sier Bruaset som ikke er helt fornøyd med å kjenne at årene går så fort. Han ser derimot ikke svart på å nærme seg pensjonsalderen.
– Så lenge jeg har evner, lyst og interesse så skal jeg nok skrive, sier Bruaset som vil gi seg med TV produksjon mens han er på topp.
– Du vet det finns en grense for hvor lenge man skal holde fram, sier Bruaset.
Forundret over suksessen
Bruaset er overrasket over mottagelsen og oppmerksomheten programmet har fått.
– Mottagelsen og oppmerksomheten til programmet overgikk alle forventninger, så stort trodde jeg ikke det skulle bli, sier Bruaset og tenker på priser, medaljer og seertall. Noe av suksessen tror han kommer av at det er menneskene i serien som får oppmerksomheten, som er i sentrum og at dette er et program der ting bevisst går sakte.
– Folk skal få tid til å tenke, sier Bruaset som også er bevisst sin egen tilbaketrukne rolle.
– I motsetning til de fleste program der programlederen tar all plass, skal vi få de impliserte til å gjøre sitt beste, sier Bruaset.
Det tok en tid før ledelsen i Oslo sa ja til produksjonen, de var litt skeptisk. Nå er det snudd og Bruaset får ikke gjøre noe annet. Det er et team i NRK Møre og Romsdal som lager programmene og Bruaset skryter av alle som er med.
– Det er flaut å være den som får all oppmerksomheten når jeg vet at dette er et teamarbeid, og ikke vært mulig uten at alle gjorde sitt beste, sier Bruaset som dermed også viser noen av sine personlige sider.
Nøyaktig, pliktoppfyllende, jordnær og takknemlig
Oddgeir Bruaset beskriver seg selv som en jordnær, pliktoppfyllende og arbeidsom mann som ikke liker slurv, særlig ikke i arbeidet. Det skremmer jo vannet av en journalistspire som meg, men likevel ikke. For du får fort en følelse av å være velkommen og at du nesten kjenner Oddgeir fra før. Her merker du det er høyt under taket og at det er en omtenksom og hyggelig mann du møter. Han vokste opp i konfeksjonsindustri i Måndalen og så sin far stå med et strykejern dag ut og dag inn i varm, tjukk damp.
– Det har gjort meg takknemlig og ydmyk med tanke på arbeidet mitt, der eg får møte mye folk, varierende men dog så lite nyttig, sier Bruaset som mener andre har en mye mer samfunnsnyttig oppgave. Det kan hende, men hvis budskapet Oddgeir Bruaset har med sin serie «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» når fram, da tror jeg det er vel så nyttig. Når vi skilles er det med en følelse av at jeg burde takke for mer enn bare hans tid.
Tekst: Claus Alexander Giskemo Foto: Lillys Studio ved fotograf Lill K - www.lillysstudio.no