- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- Stammens koder
- Legendarisk bil – legendarisk klokke
- Nadja Hajatpour Bertelli: Rotekte «Trondhjemspie»
- Solveig Stølsvik: Superbusy treningsklærgründer
- Martin Schilde - Byplanleggeren
- Chaandra Yoga Wear by Jarebrink Coucheron: Ekte klær for ekte kvinner
- Mia Gjerdrum Helgesen: Kunsten å bevare et øyeblikk
- Øyvind Von Doren Asbjørnsen: Norsk design, sveitsisk kvalitet
- Simen Staalnacke: Inspirert av origami, den blå timen og japansk estetikk
Askil Holm: En glad musikant
Med totalt fem låter og seks album innom toppen av VG-lista kan Askil Holm trygt betegnes som en av Norges mest populære artister. Sympatisk er han også, en jovial type blottet for stjernenykker av noe slag. Trønder i hjertet, men lykkelig med base i Kristiansand.
Godt kjent er han også for samarbeidet med Espen Lind, Kurt Nilsen og Alejandro Fuentes. Da kvartetten tidligere i år annonserte at de skulle gjenforenes på scenen, var det mange som gledet seg. Ikke minst de fire musikerne selv.
Livets tilfeldigheter
– Det var i fjor høst, helt uavhengig av hverandre, at Kurt og Espen begge nevnte for Jan Fredrik Karlsen at det kanskje hadde vært hyggelig å gjøre noe sammen igjen, forteller Askil.
I kjent turbofart tok Karlsen kontakt med Alejandro og Askil, og bare to uker senere satt de fire gutta og spilte seg gjennom nesten ni timer med musikk.
– Vi hadde alle hatt nok å gjøre på hver vår kant, men da vi først møttes skjønte vi fort at dette var et savnet fellesskap. Som gruppe er vi definitivt et overskuddsprosjekt. Vi har det ganske enkelt gøy sammen.
I slutten av april var det som er blitt kalt tidenes musikalske «ten year challenge» et faktum. Fuentes, Lind, Nilsen & Holm spilte for et smekkfullt Oslo Spektrum. Tre timer med musikk til stående ovasjoner fra både publikum og norsk presse. Nå venter en ny sommerturné, landet over.
– Det ble akkurat slik vi hadde håpet, sier Askil.
Fra Namsos til Kristiansand
Karrieren til Askil Holm startet imidlertid litt lenger tilbake. Det begynte i Namsos, byen hvor han vokste opp, og som også har fostret navn som Åge Aleksandersen, Carl Frode Tiller og D.D.E.
– Namsos var utvilsomt trygt. Samtidig fantes det definerte rammer man skulle forholde seg til og for meg ble det litt trangt. Jeg dro, men det var med en bismak. Det blir som et klassisk elsk/hat-forhold. Samtidig er det nettopp denne ambivalente relasjonen jeg har til Trøndelag som gjør at jeg kan skrive de tekstene jeg gjør.
Askil var bare 21 år gammel da han tok norsk musikkliv med storm. Siden har det gått slag i slag. Han er en Spellemannsprisvinnende låtskriver og artist, og er ettertraktet både som soloartist og i samarbeid med andre.
– Har det musikalske uttrykket ditt endret seg med årene?
– Det hendte noe i 2010. Da var jeg trygg nok på meg selv til å skrive på min egen dialekt. Det skjer en form for modning når man synger på sitt eget språk. Stemmen endrer seg og tekstene blir mer personlige. Dermed berøres også lytterne på en annen måte.
Kunsten å skrive låter deler han gjerne med andre. Når han ikke selv står på scenen er han førstelektor ved Låtskriver- og artiststudiet ved Universitetet i Agder.
– For seks år siden flyttet kona og jeg fra Trondheim til Kristiansand, noe jeg forøvrig anbefaler alle værsjuke trøndere å gjøre. Jeg trivdes fra første øyeblikk, men måtte ha noe å gjøre om vinteren. Og med en mastergrad i medievitenskap ble det naturlig å søke fast jobb på Universitetet i Agder i 2018.
Et eget studie
Sammen Med Hilde Norbakken og Håvard Rem tok Askil initiativ til Norges første bachelorstudie i «Låtskriving og artist».
– Det var litt klassisk sørlandsk treghet i starten, men det gikk seg til etter hvert. Fra 2018 har vi kunnet glede oss over å tilby seks studenter i året en bachelor og mastergrad i låtskriving/songwriting. Det er en utrolig inspirerende jobb. Kollegaene ved UIA, Anneli Drecker og Anne Grete Preus, har vært en fryd å samarbeide med. Ikke minst har de bidratt til at vi har kunnet løfte frem flere kvinnelige musikere og låtskrivere. Det har hele tiden vært et mål.
Stillingen som førstelektor er 50%, noe som passer Askil all deles utmerket.
– Da har jeg også tid til å drive med egne prosjekter, forteller han.
«Egne prosjekter» dreier seg om alt fra å starte «Trønderlaget» i Kristiansand, som møtes én gang i måneden, til å være en ivrig deltaker i det lokale musikkmiljøet – som Askil skryter uhemmet av. Han leser mye, gjerne Carl Frode Tiller, reiser og gjør nye bekjentskaper.
Sist, men ikke minst, har han tid til å skrive egne låter og gjøre en ny turné med Lind, Fuentes og Nilsen.
– Har dere forandret dere noe i løpet av de ti årene som har gått?
– Tja, Alejandro har fått litt flere tatoveringer, ler han.
– Nei, fra spøk til alvor, så tror jeg alle fire er blitt mer modne. Vi er blitt trygge på hvem vi ikke er. Idol-kjendiser, for eksempel. Turneen er noe vi alle tar ytterst seriøst. Låter velges med omhu og vi har våre egne fortolkninger. Dette er ingen «coverforestilling».
Jeg kan ikke la være å lure. Gruppa er ofte blitt omtalt som Hallelujah-kameratene. Låta er nydelig, men hender det at Askil blir litt lei?
– Jeg kommer aldri til å bli lei av den sangen. Det gjør ikke de andre heller. Alle har vi hver vår historie med den. Jeg forbinder den med Jeff Buckleys nedstrippede versjon, mens Alejandro, som er den yngste av oss, assosierer den med soundtracket til filmen Shrek. Sangen har dessuten åpnet flere dører for oss med tanke på ulike konsertarenaer. Jeg er ikke noe religiøst menneske, men å få lov til å opptre i Borggården utenfor Nidarosdomen gjør meg både ydmyk og takknemlig. Så nei, om jeg kan bære Hallelujah med meg videre gjør jeg gjerne det.
– Helt til slutt. Blir det noe julealbum?
– Nei, er du tullerusk? Det er Kurt sin greie. Når det nærmer seg jul foretrekker jeg å stå ved kjøkkenbenken og lage småkaker.
Her kan du se Lind+Nilsen+Fuentes+Holm sine konserter i sommer:
21/06: Fredrikstad Idyll
22/06: Stavern Live
11/07: Tysnesfest
12/07: Tysvær
Steinsvik Arena
13/07: Mandal
19/07: Wrightegaarden
20/07: Wrightegaarden
26/07: Stavanger Konserthus, Uteamfiet
27/07: Tønsberg Lindahlplan
31/07: Trondheim Olavsfest
01/08: Treungen Festival
02/08: Sandefjord Fjordfesten
03/08: Halden
Fredriksten Festning
16/08: Moss Vingparken
17/08: Bergenhus Festning, Bastionen
23/08: Drammen Elvefestival
24/08: Narvik Haikjeften
29/08: Tromsø
30/08: Tromsø
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Kilian Munch & Robin Bø