Hjem » Mat & drikke »  Vårstemning med historisk sus

Vårstemning med historisk sus

Værtshuset Bærums Verk blir ofte kalt «Bærums skjulte perle» og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Her kan du nemlig nyte de deiligste retter i historiske omgivelser. Når det begynner å bli varmt i været åpner de dessuten det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer!

Bærums Verk ligger bare en kort kjøretur fra Sandvika eller Oslo sentrum, men det er nesten som å komme til en annen verden. De gamle bygningene danner en perfekt ramme for en hyggelig spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. I bakgrunnen bruser fossen og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger altså Værtshuset Bærums Verk.
Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og kan dermed smykke seg med tittelen Norges eldste spisested. Og i de gamle tømmerhusene ved bredden av elven Lomma sitter historien nærmest i veggene. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Etter hvert som våren gjør sitt inntog og det blir varmere åpnes dessuten den fantastiske uteserveringen i hagen. Her bugner det av blomster og urter i alle bed og krukker, biene haster forbi på vei til bikubene og store trær sørger for svalende skygge. Bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper. Med andre ord de perfekte omgivelsene for å nyte god mat fra den fristende menyen. 

Norske herregårdstradisjoner

I dag er det ekteparet Ulla og Bob Laycock som er vertskap ved Værtshuset, noe de har vært siden 2000. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. 
Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. Og retter som torsk med smørsaus, piggvar og hummerfrikassé, blinis med løyrom eller elgcarpaccio høres jo unektelig fristende ut. – Vi serverer ærlig og naturlig mat, og folk vet at her får de ordentlig mat uten for mye fiksfakseri. Det er dessuten alltid rikelige porsjoner slik at man blir mett. Menyen endres i takt med årstidene og råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Blant annet har vi egen urtehage og bikuber i hagen hvor vi får honning fra, og for eksempel pannecotta med vår egen honning er veldig populært, forteller Ulla.

Populære selskapslokaler

Med rom i ulike størrelser og låven som et eget selskapslokale er Værtshuset det perfekte stedet å feire livets små og store begivenheter. – Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt imellom. Mange kommer tilbake hver gang noe i familien skal feires, noe vi selvfølgelig synes er ekstra hyggelig. Både mai og juni er travle måneder med mange konfirmasjoner, barnedåper, bryllup og avslutninger. I tillegg er det for mange fast tradisjon med et besøk her 17. mai eller St. Hansaften.
Værtshuset er et travelt sted med mye å gjøre hele året, og vertskapet røper at de er på utkikk etter flere dyktige medarbeidere. – Værtshuset er et hyggelig sted å jobbe. Vi trenger flere folk så hvis noen er interessert i å jobbe hos oss er det bare å ta kontakt, avslutter Ulla med et smil.

Værtshuset Bærums Verk

Norges eldste spisested på historisk grunn i Bærum. Værtshuset ble oppført ca 1640. Værtshuset sitt matkonsept er inspirert av herregårdsmåltider som ble servert på norske storgårder i siste halvdel av 1800- tallet. 

 

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk