- En hyggelig matopplevelse i Krambugata
- Høstviner!
- Endelig er Martnan tilbake i Trondheim!
- PÃ¥ jakt etter den perfekte gaven i Trondheim?
- VÃ¥rens vintips
- Julemarked byr på pariserhjul og lokalmat
- Vinter i Trondheim
- Det blir julemarked i Trondheim i år også
- Norges beste studentby
- Suksess med trønderske råvarer på menyen
Tre liter førjuls-vin
Siden pappvin er ferskvare, ligger vinen på tank i Italia og tappes annenhver måned. Dette er med andre ord fortsatt en fersk vin, men denne siste tapningen har fått godgjøre seg noen måneder ekstra på tank før den kom til Norge.
Ribbevin?
Vinen er god til en rekke matretter på grunn av et mykt og saftig preg og en rik bærkarakter. Dette gjør at den går godt til mat som vanligvis kan være vanskelig å sette vin til, som for eksempel ribbe. Ribbe er fet mat og derfor er det vanligvis hvitvin med god syre som er den beste vinmatchen, men så er det jo de av oss som bare må ha rødvin i glasset.
En rød Bordeaux ville krasjet fullstendig med ribbe blant annet på grunn av tanniner. I tillegg er det alltid viktig å huske på at vinen også må passe til tilbehøret, som til ribbe ofte er rødkål og surkål. Det krever en saftig og rik vin, som denne. Et alkoholinnhold på 13,5 prosent gir vinen en rikhet og varme som sikrer at den blant annet takler fett.
Forbedret
Da Berens relanserte hele sin vinserie i våres, fikk også denne vinen et ansiktsløft. Blant annet er eikebruken tonet kraftig ned, noe som gjør smaken renere og at frukten og stedskarakteren kommer bedre frem. I tillegg kommer nå hoveddelen av druene som brukes i vinen fra den nordlige delen av Abruzzo, som regnes som den beste.
Vinområdet Abruzzo strekker seg over ti mil, og ligger omtrent på høyde med Roma, med fjell i innlandet og kyst mot Adriaterhavet. Det lages store mengder vin i regionen, først og fremst av den røde druen montepulciano og den hvite trebbiano.
Samarbeidsprosjekt
Vinen som sådan er skapt gjennom et samarbeid mellom Christer Berens og Farneses vinmaker Filippo Baccalaro. Vinen er fremstilt på 85 prosent montepulciano, 15 prosent sangiovese, og noen av druestokkene er over 40 år gamle.
Samme vin finnes også på flaske, men den heter Cuvée Christer Berens Montepulciano d’Abruzzo. Forkortelsen på pappvinen skylles strenge vinlover i Abruzzo.
Fakta:
Navn: Cuvée Christer Berens M d’A
Pris: 339,90 kroner (300 cl) 96,90 kroner (75 cl)
Land/distrikt: Italia/Abruzzo
Produsent: Farnese Vini
Polnummer: 300 cl 45622 (grunnsortiment). 75 cl 45146 (distriktssortiment)
Druer: 85% montepulciano, 15% sangiovese.
Alkoholstyrke: 13,5 %
Vurdering: Rubinrød farge. Fruktig duft med innslag av kirsebær og litt krydder. I munnen er den elegant og fruktig, med fremtredende smak av røde bær, og med en svakt fruktsyrlig ettersmak.
Passer til: Allrounder til retter av lyst kjøtt, pasta og pizza. Hvis du vil ha rødvin til juleribba, er dette et godt valg. Går også godt til grillet oksekjøtt.
Tekst & foto: Desken.no