Hjem » Trondheim »  Vinter i Trondheim

Vinter i Trondheim

Vinteren i Trondheim byr på fantastiske muligheter til å boltre seg i snøen, gå på ski og skøyter. I tillegg har man også masse alternativer til å kose seg innendørs med verdens beste samvittighet. Trondheim har et solid kulturtilbud, flotte shoppingmuligheter og noen av landets beste spisesteder.

Vinteropplevelser i Trondheim. Foto: Marius Rua/Buckethaus

Trondheim er pyntet etter alle kunstens regler i desember og på Torvet finner du det fantastiske julemarkedet, hvor det hersker en eventyrlig stemning. På jakt etter julegaver? Her kan du finne noe som oppfyller ethvert ønske, fra unikt håndverk til lokale matprodukter. Den magiske julestemningen er tilbake på Torvet fra 1.-19. desember, så ta turen innom og opplev den stemningsfulle blåtimen i lavvoen, duftende grantrær og de skjønneste treboder dekt i tusenvis av små lys. Ta med deg venner og familie og nyt førjulstiden i Midtbyen. Ta gjerne turen innom flere ganger! Mulighetene for å oppleve noe nytt fra den ene dagen til den andre er absolutt tilstede. Med sin sentrale plassering utgjør julemarkedet et godt utgangspunkt for videre shopping. Takket være en unik blanding av nisjebutikker, familiebedrifter og internasjonale konsept et Trondheim et shoppingmekka av de sjeldne. Her finner du alt.

Ivar Nergaard og Hans Petter Nilsen i «Alle tiders julebord» på Trøndelag Teater. Foto: Erik Johansen.

Teater, konserter og annen førjulsfryd

Desember byr selvsagt også på en rekke kulturelle innslag – ute som inne. På Trøndelag Teater kan du blant annet se «Alle tiders julebord» et gjestespill med Hans Petter Nilsen og Ivar Nergaard fra 2. desember eller «Allis sønn» av Magnhild Haalke fra 4 desember. Kirkens bymisjons julekonsert i Vår Frues Kirke sørger ikke bare for vakker musikk men også for ettertanke. Trondheim Symfoniorkesters årlige konsert sammen med Nidarosdomen jentekor er det all grunn til å få med seg. Garantert stemningsfullt blir det også når Nidarosdomens Guttekor synger julen inn. 1. og 2. desember kan du oppleve Love Actually som tok verden med storm da den kom i 2003, og har i ettertid for mange blitt en like selvfølgelig del av julestria og jula som Grevinnen og Hovmesteren eller Tre nøtter til Askepott. Gjør deg klar for å heve nivået flere hakk til en flott opplevelse i Olavshallen med filmen på kinolerret og ikke minst et helt symfoniorkester i storform på scenen! 2 og 3 desember kan du se Nidaros domkor under ledelse av domkantor Karen Haugom Olsen fremføre Juleoratoriet av J.S.Bach. I BUL-salen kan du få med deg «Vinter i Lønneberget / Emils jul» i første halvdel av desember. 3. og 4. desember kan du se «Heks on the beach» med Sigrid Bonde Tusvik i Olavshallen.

Foto: Marius Rua/Buckethaus

Godt for kropp og sjel

Fredag 10. desember arrangeres det Lutefisklag i Hornemansgården. Her blir det blir servert en forrett av rakfisk og tradisjonell lutefisk med tilbehør til hovedrett. I følge med maten får du både underholdning og musikk, og det er selvfølgelig mulig å kjøpe seg noe godt i glasset ved siden av. Arrangementet er åpent for alle som ønsker å tilbringe en hyggelig kveld. 2. juledag kan du få med deg Tre Små Kinesere i Palmehaven på Britannia Hotel. Her kan dere glede dere til mange klassikere og god stemning. Aperitiff og 3-retters meny er inkludert i billetten. Nyttårsaften og 1. nyttårsdag kan du feire på Britannia Hotel sammen med Britannia Superior Swing Orchestra i Palmehaven. 

Foto: Marius Rua/Buckethaus

Vinteraktiviteter

Det finnes mange skøytebaner og ishaller i Trondheim og du finner oversikt over disse på Trondheim kommune sine nettsider. For et par år siden åpnet Dokken Isbane for første gang. Skøytebanen på Solsiden er populær, brukt av store og små, fra morgen til kveld. Planen er å holde banen åpen til påsketider. Godt er det, for vinteren er mer enn bare jul. Desember fyker avgårde, plutselig er festen over og tiden frem mot våren kan kjennes lang. Fortvil ikke. I januar sparkes skisesongen ordentlig i gang og da er Trondheim et deilig sted å være. I Bymarka finner du skiløyper som passer for både familieturer og treningsturer. 250 kilometer med løyper til sammen, deriblant 6 av dem med lys. Området ligger rett utenfor Trondheim sentrum, og er lett tilgjengelig med både buss og trikk. Det finnes flere flotte turer å velge mellom. Bymarka har et svært variert turterreng, fra tette granskoger via vekslende skog- og myrterreng til snaufjell. 
Den mest klassiske ruten går fra Ila til Skistua. Fra byen opp til Skistua langs Ilabekken, forbi Fjellseter til Skistua med retur ned Rustadrenna. Nedfartsmulighetene er blant de bedre i hele Bymarka og egner seg spesielt godt for skiløpere med solide fjell- eller telemarkski.
Ønsker du påfyll av adrenalin og spenning er det selvsagt muligheter for det også. 
Vassfjellet Vinterpark har en rekke nedfartsløyper for alpinkjørere på alle nivå – fra nybegynnere til profesjonelle. Det finnes også en egen freestyle park for de som foretrekker å oppholde seg mer i lufta enn på bakken. 

Ekte vintermagi

Mange tror man må reise langt nordover for å oppleve nordlyset. Faktum er imidlertid at man kan få øye på dette magiske skuet også andre steder i landet og i Trondheim er det ganske så mange av dem. Hva med en guidet tur? Den går langs Ladestien rett ved Trondheimsfjorden. Det er flere stopp underveis og det serveres varm drikke og litt mat. Kle deg i varme klær og sko – og ikke glem kameraet. Det er ingen garanti for å se nordlyset, men nordlysprognosene følges nøye i forkant og sjansene for å oppleve dem er store. 
Nå er det riktignok ikke alle som setter like stor pris på å være ute i kulden. Da er en tur til Pirbadet er et godt alternativ. Der kan man kose seg i varmt vann mens fjorden og landskapet utenfor åpenbarer seg gjennom de store glassveggene. 
Videre finnes en rekke gallerier, museer og kafeer. Hva smaker vel bedre om vinteren en deilig kopp varm sjokolade? I studentvennlige omgivelser hos Mormors Stuer eller omkranset av kontinental luksus på Hotel Britannia. Mulighetene er mange og valget er ditt – i Trondheim.

Tekst: IN magasinet / Foto: Visit Trondheim
 

Foto: Grim Berge

Følg IN magasinet på Facebook