Hjem » Trondheim »  Det blir julemarked i Trondheim i år også

Det blir julemarked i Trondheim i år også

Fra 4. – 20. desember kan du igjen oppleve den lune og nostalgiske julestemningen på Torvet når Julemarkedet i Trondheim – for øvrig det attende i rekken – går av stabelen. 

Joda, det blir julemarked på Torvet i Trondheim denne førjulstida også, til tross for koronaen. Foto: Anne Lise Aakervik

Dermed kan du nok en gang se frem til å rusle mellom belyste treboder og topptelt, handle på Bondens marked, ta en matbit rundt bålet i kafélavvoen eller kose deg med en pinnevaffel mens du trekker inn duften av granbar og nyter synet av julepyntede bygater. Det er ikke uten grunn at Julemarkedet i Trondheim blir kalt for «Årets vakreste eventyr».

Foto: Øyvind Blomstereng

Gode opplevelser

– Vi ønsker å formidle den gode julefølelsen til små og store, sier Kirsten Schultz, daglig leder hos julemarked-arrangøren Midtbyen Management. 
Schultz sier at vel så viktig som de gode opplevelsene, blir det å skape trygge rammer rundt arrangementet, slik at både besøkende og utstillere føler smittevernet er ivaretatt og at det er trygt å delta. 
– Det blir et litt annerledes julemarked i år, med flere koronatilpasninger, sier hun, men lover at den gode stemningen blir den samme som før.
I år vil utstillerne på Bondens marked stå i egne telt – såkalte topptelt – og ikke i et stort, felles telt slik som tidligere år. Trebodene til utstillerne på Torvet vil stå i behørig avstand til hverandre, og egne koronavakter vil sørge for at det ikke danner seg lange køer ved bodene som er ekstra populære, slik som Pinnevaffeldama, churros-boden og svele-boden. I år som i fjor vil det bli juletresalg og markedstelt på vestsiden av Torvet.

1: Foto: Michael Schult Ulriksen | 2: Foto: Wil Lee Wright | 3: Foto: Wil Lee Wright. | 4: Foto: Midtbyen

Lavvosuksess

Den populære kafélavvoen vil fortsatt utgjøre julemarkedets midtpunkt – dog med færre sitteplasser og med registrering av besøkende. Med båltrubadurer som sørger for bakgrunnsmusikken, og nystekt reinsdyrburger, bacalao og drikkevarer fra lokale produsenter på menyen, håper arrangøren å skape en god atmosfære.
– Kafélavvoen har vært en kjempesuksess de siste årene. Reinsdyrburgeren har vært den store slageren, og bacalaoen er også populær. Vi ønsker å bruke lokale produsenter både på brus og øl, sier Schultz, og legger til at i år vil man få tildelt bord, og maten vil bli brakt til bordet. 

Spent

Årets Julemarked vil foregå uten de faste kulturinnslagene slik som grytekonserter og barneteater. Schultz forteller at det i stedet er planer om å arrangere grytekonserter i Tordenskjoldparken, i regi av Frelsesarmeen med støtte fra Trondheim kommune.
– Så vi håper og tror at det vil bli et kulturprogram i Midtbyen parallelt med Julemarkedet, selv om det ikke vil foregå på Julemarkedet, sier hun, og medgir at hun er spent foran gjennomføringen av årets arrangement.
– Vi i Midtbyen Management har tidligere i høst jobbet med arrangementer slik som Kulturnatt og Toilldag, som vi har måttet tilpasse ved å blant annet ha forhåndspåmelding og registrering av besøkende. Dette har fungert bra. Vi håper jo at Julemarkedet blir tatt godt imot, og at vi får et godt salg av produkter. Vi har mange utstillere i år også, og har utvidet markedet med én dag fra i fjor. Dessuten er juletiden en kjempeviktig periode i året for alle som driver næring i Midtbyen, og i år er det enda viktigere enn før å skape gode opplevelser slik at folk bruker Midtbyen, sier Schultz.

1: Foto Pexels | 2: Foto Wil Lee Wright

Nærmeste storby

Hun peker på at Julemarkedet kan bidra til å trekke flere tilreisende til byen, særlig i år når man ikke kan reise utenlands. 
– Trondheim vil bli nærmeste storby for mange. Derfor må vi ikke undervurdere viktigheten av å kunne tilby gode opplevelser i Midtbyen. Det trekker folk til byen, og når folk først er i byen så bruker de den. De stikker på kafé og de kjøper gaver i butikkene. I Trondheim har vi spisesteder og nisjebutikker du ikke finner andre steder i Norge, sier Schultz.
Synes du det blir lenge å vente helt til 4.desember med å komme i julestemning, kan du få med deg julegatetenningen i Midtbyen lørdag 14. november. Også dette arrangementet vil foregå på en litt annen måte enn tidligere, blant annet ved at det settes opp flere små scener rundt omkring i byen i stedet for én stor scene. Fra scenene blir det julemusikk fra barn og unge fra Musikalfabrikken, samtidig som julegatene tennes.

Pepperkakeby på Byhaven

På Byhaven kjøpesenter kan du også komme i julestemning når Trondheim Pepperkakeby åpner i 3. etasje på kjøpesenteret 4. desember. I fjor var det første gang Trondheim fikk en Pepperkakeby, og utstillingen ble så godt mottatt at man gjentar suksessen i år. I år er det Kirkens Bymisjon Trondheim som er samarbeidspartner med Midtbyen Management og Byhaven, og som mottar overskuddet fra utstillingen, som varer frem til 31. desember.
– Fjorårets Pepperkakeby ble en suksess, og det var stort engasjement blant byens befolkning rundt å bidra til byen. Alle kan levere bidrag, og blant bidragene vi fikk inn i fjor var en pepperkakemodell av Byhaven, Lian Restaurant, Lerkendal og Gråkallbanen, forteller Schultz.

Tekst: Renate Brødreskift | Foto: Midtbyen Management

Følg IN magasinet på Facebook